Beach CleanUp Tour: de hele Noordzeekust schoon in één maand

Beach CleanUp

Gezellig en actief een dagje meehelpen? Schrijf je in voor een etappe!

Van 1 t/m 27 augustus organiseert Stichting De Noordzee weer de Boskalis Beach Cleanup Tour. De landelijke opruimtocht van Cadzand tot aan Schiermonnikoog, waarbij er in totaal 350 kilometer Noordzeekust wordt schoongemaakt. Het belangrijkste doel van deze actie is aandacht vragen voor een schone en gezonde zee. Net als bij de vorige twee edities hoopt Stichting De Noordzee dit jaar weer hulp te krijgen van vele vrijwilligers zodat de ‘NoordzeeTour’ ook in 2015 weer een succes wordt!

De Noordzee is een prachtig natuurgebied en iedereen geniet daar op zijn eigen manier van. Met een drankje op het terras van een strandpaviljoen, al wandelend over het strand of zeilend op zee. In de Noordzee leven onder andere bruinvissen, zeehonden, haaien en roggen. Helaas wordt dit leven in zee bedreigd door grote hoeveelheden afval die in zee terechtkomen. Per 100 meter strand vinden we gemiddeld 400 afvalitems. Hier moet iets aan gedaan worden! Sinds 2013 organiseert de stichting daarom een opruimactie van onze héle Noordzeekust.

beach cleanup

20.000 kilo afval
In 2014 is er met bijna 1.500 vrijwilligers ruim 20.000 kilo afval opgehaald van de Nederlandse stranden. De deelnemers maken gemiddeld 10 kilometer strand per etappe schoon. Voor velen een fysieke uitdaging, maar tegelijkertijd ook genieten van het strand, de zee en de gezelligheid met andere vrijwilligers. Voeg daar een kopje koffie in de ochtend en een beloning aan het einde van de dag in een strandpaviljoen aan toe, en je dagje uit op het strand is compleet.

beach cleanup

Tel mee voor de Noordzee
Het afval wordt niet alleen opgeruimd, maar ook geteld met de Strandscanner. Met informatie over hoeveelheden en herkomst van het afval, kunnen we het probleem bij de bron aanpakken. Samen met gebruikers van de Noordzee, zoekt Stichting De Noordzee naar oplossingen voor de meest gevonden afvalitems, zoals vistouwtjes of ballonnen met plastic sierlinten. Dieren raken namelijk verstrikt in de lintjes en vistouwtjes, of ze zien kleine stukjes plastic aan voor voedsel en sterven van de honger met een buik vol plastic.

Meedoen?
Wil jij ook schone stranden en een gezonde zee voor mens en dier? En heb je zin in een actieve en gezellige dag op het strand? Help dan mee met het afvalvrij maken van de hele Noordzeekust en schrijf je in voor een etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee via www.beachcleanuptour.nl/doemee.

beach cleanup

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *