IKEA helpt VN vluchtelingenorganisatie UNHCR helpen

'Beter licht, beter leven'

Met één campagne maken wereldspeler IKEA en internationale vluchtelingen-organisatie UNHCR het leven in vluchtelingenkampen voor miljoenen mènsen –want daar hebben we het over- een stuk veiliger en meer draaglijk. En ook jij als lezer en consument, kan hierbij helpen…

Voor De Betere Wereld ging ik in gesprek met Lisen Wirén, Sustainability Manager van IKEA Nederland, en Lydia Piddock, Private Sector Fundraising Officer bij UNHCR.

Tekst: Erwin Polderman

De blauwgele multinational uit Zweden wil duurzame energie en verlichting zoals ‘led’, voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Lisen Wirén legt uit: “Dus ook voor mensen die dit het hardst nodig hebben: 10,5 miljoen vluchtelingen wereldwijd die het in vluchtelingenkampen moeten doen met zo goed als geen energie noch verlichting. Met gevolgen die hard ingrijpen op het toch al harde leven in de kampen. Samen met de internationale vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, gaan wij dit probleem op de kaart zetten én direct aanpakken.”

Beter licht, beter leven
• IKEA Foundation doneert 1 euro voor elke verkochte led-lamp aan UNHCR
• Met de opbrengst worden vluchtelingenkampen voorzien van verlichting op zonne-energie
• Duurzame verlichting en energie zorgen voor betere levensomstandigheden voor vluchtelingen
• Help helpen, en koop vóór 30 maart een led-lamp bij IKEA

Het kampleven
Hetgeen ik als bewuster levende redacteur van vluchtelingenkampen weet, blijkt tijdens ons gesprek opeens een klein topje van de ijsberg.

“In de vluchtelingenkampen, met de omvang van complete dorpen en zelfs steden want oplopend tot wel 300.000 mensen per kamp, is het zonder verlichting erg onveilig. Meisjes en vrouwen kunnen na de vaak plots invallende duisternis –binnen een half uur is het vaak pikdonker- niet meer alleen over straat, naar het toilet of een centrale wasgelegenheid” zegt Lydia. “Ook stopt dan het familieleven radicaal; er is geen verwarming want in de tent een vuurtje stoken is levensgevaarlijk, kinderen kunnen niet meer leren, mensen waaronder bevriende families gaan niet bij elkaar op bezoek en ook in de straten is het dan stil. Angstvallig verlaten, pikdonker en decor voor (seksueel) geweld en misdaad.” Deze mensonterende situatie qua onderdak, zorg en onderwijs duurt tot het ochtendgloren. Elke dag weer. 

UNHCR-JORDAN-ikea

Algemeen beeld van tenten en donkere ‘straten’ in UNHCR Zatari Camp, Jordanië


De oplossing
Met de op zonne-energie werkende lampen en lantaarnpalen van UNHCR –die overigens alleen aangaan als er geen daglicht wordt gesignaleerd- komt er zoveel meer tot leven. Letterlijk. En in de tent kan het gewone gezinsleven nog een paar uurtjes verder gaan.

Lisen: “Kortom, met de handen van IKEA en UNHCR ineengeslagen creëren wij zo veel betere leefomstandigheden, voor mensen die het toch al erg zwaar hebben.”

Wat kunnen jij en ik doen?
Koop vóór 30 maart aanstaande voor een paar euro een van de vele modellen van de LEDARE led-lamp van IKEA, en de IKEA Foundation doneert 1 euro aan UNHCR. Met de opbrengst worden de vluchtelingenkampen in landen als Ethiopië, Tsjaad, Bangladesh en Jordanië voorzien van binnen- en buitenverlichting op zonne-energie en andere duurzame technologieën, zoals zuinige fornuizen.

What’s in it for you?
Naast het warme gevoel iets te kunnen betekenen voor een ander, bespaar je vooral op je energiekosten: een led-lamp gebruikt tot 85% minder energie, en gaat tot wel 20 jaar mee!

www.ikeafoundation.org
www.ikea.nl
www.unhcr.org 

IKEA - UNHCR - LAMP

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *