De Betere Keuken (Win)

betere keuken

We love cooking! Zeker in een wereld waarin voeding en gezondheid zo ontzettend belangrijk zijn en je met een bewuste lifestyle respect toont voor mens, dier en Aarde. De Betere Wereld introduceert haar versie van De Betere Keuken!

Koken brengt ons ook nader tot elkaar, lekker weg van het beeldscherm. Genietend van elkaar, van gezond eten dat voedt en van (biologische) wijnen, gebruikmakend van eigentijds comfort in een energie-efficiënte keuken.

Le Creuset


Trends & Ontwikkelingen

Innovaties zitten in milieuvriendelijkere ontwerpen, qua productie maar ook onderhoud: dat betekent meer weggewerkte knoppen, en dus goed en snel schoon te houden! We zien ook meer ‘vetopname’ door nieuwe technieken in -geïntegreerde- afzuigkappen, zodat het niet neerslaat op je tegels en kookgerei. Bespaart je weer die dure milieu- en huidonvriendelijke schoonmaakkrachtpatsers, niet?

Snelheid, veiligheid en vaak ook nog ‘s energiebesparend – het kan! Denk aan de nieuwe generatie snelkookkranen en de flexibele zones bij inductiekookplaten.

Ook in voeding blijven de ontwikkelingen maar door gaan. Biologisch is nog steeds booming, superfoods zijn here to stay, geraffineerd zout ligt onder het vergrootglas en natuurzouten als Himalayazout krijgen nu hun verdiende aandacht. Zelfs die ‘gekke groenten’ hebben definitief schapruimte in reguliere supermarkten. Het allerlaatste is natuurlijk het zeewier: écht superfood in je vegaburger, als smaakmaker in zout, als pasta-vervanger en zelfs in je chocolade. Prima hoor, het draagt allemaal bij aan bewustwording, aan een hernieuwde relatie met voedsel en dus aan een betere wereld.

Van boer tot bord & slowjuice
De voedselketen is in; vorig jaar was het zelfs ‘Jaar van de Bodem’. En die trend halen we gewoon naar binnen: in de betere keuken maken we gebruik van zelfgekweekte kruiden, specerijen en ook groenten. Die kweeksetjes van BIJT zijn niet alleen handig, het ziet er ook nog ‘s sfeervol uit! Datzelfde geldt voor het kweken van oesterzwammen op je eigen koffiedik!

BIJT

We gaan dus steeds bewuster om met voeding; maar wat werkt voor jouw lijf? Dat is en blijft zeer persoonlijk en er zijn dus geen kant-en-klare oplossingen. Inzicht in de oorsprong van je voedsel, wat dat met je doet, inzicht in de verwerking en ook de verpakking ervan, en daar weer veel plezier uit halen – daar zit heel wat wijsheid in.

Ook in slowjuices en smoothies zit heel wat: de meest fantastische kleuren en smaaksensaties uit slowjuicer of blender zijn een gezonde zegen voor velen. Facebook-pagina’s en Instagram-accounts staan er bol van! En da’s weer een mooie gelegenheid om de kids erbij te betrekken: speel met vorm en kleur, maak er een klein en soms een groter feestje van.

Glas altijd halfvol
Een glas lauw water voor of bij de maaltijd haal je gewoon uit de kraan, bijvoorkeur gefilterd. Wil je er een glas wijn naast, neem dan een biologische wijn. Bijvoorbeeld onze vegan friendly De Betere Wijn. Van elke verkochte fles gaat een bedrag naar I Love Beeing, dat zich inzet voor het behoud van bijen. Lekkerder dan dit wordt het bijna niet.

Voedselverspilling verleden tijd
Groenten, fruit, zuivel, deegwaren en vlees. Sta er ‘s bij stil hoeveel arbeid, energie, transport en geld je weggooit samen met alle restjes voedsel. Zonde en zeer zeker onnodig! Consumentengroepen als Kromkommer hebben supermarkten geïnspireerd tot het opnemen van gekke groenten in hun schappen, dus neem ‘s een kijkje op hun website voor tips, recepten en blogs.
De techniek helpt je ook hier een handje: speciale boxen in koelkasten houden je groenten en verse voeding tot wel drie keer langer goed!

Maak kans op 3 kweeksetjes van BIJT! 

De Betere Keuken, goed ingericht
En als we het er toch over hebben: hoe ouder de koelkast, hoe hoger de energierekening. Een koelkast met een energielabel A+ tot A+++ kan zo 200 tot 400 kWh per jaar besparen. Ook de vaatwasmachine, de oven en zelfs de heetwaterkraan hebben energielabels. Tel uit je winst.

Voor de werkbladen gaan wij toch voor gebruik van duurzamere, natuurlijke materialen. Deze zijn vaak tijdloos, gaan lang mee en voegen veel sfeer toe. Bijvoorbeeld bamboe. Let er wel op dat de bamboe bij een biologische teler en bij voorkeur uit Nederland komt, dus zonder vervuilend transport vanuit Azië en of het ook op een milieuvriendelijkere wijze wordt verwerkt.

Een betere keuken trekken we met gemak ook naar buiten: een buitenkeuken maak je met natuurlijke materialen en op die multifunctionele Big Green Egg kan je bereiden wat en hóe je het wilt.

Wie met liefde voedsel bereidt dat voedt, in plaats van vult, weet dat goed gereedschap het halve werk is. Je messen zijn vlijmscherp, en je let bij je pannen op specifieke kwaliteiten qua gebruik en onderhoud. Sommigen zijn CO2-neutraal geproduceerd en/of zijn zelfs voorzien van een laagje bijenwas of een anti-aanbaklaag zónder het giftige PFOA (dat wél in pannen met een Teflon-laag zit). De duurzame pannen van LeCreuset kennen we, maar in dat nieuwe blauw haal je de Mediterraanse sfeer direct in je keuken.
Een nieuwkomer is Combekk; stoere pannen gemaakt van treinrails – dus mannen, aan de slag!

de betere keuken

Emax

Ander kookgerei is van rvs of van bamboe, zoals je snijplank. Betere hand- en theedoeken, pannenlappen, onderzetters, etcetera; het kan van biologisch katoen, bamboe en/of fair trade. Van webshops en Wereldwinkels tot hippe conceptstores, er is zo heel veel moois en goeds voor je betere keuken verkrijgbaar!

Maak nu kans op een messenset van Wüsthof!

In De Betere Keuken maken we natuurlijk gebruik van écht groene stroom – kies voor eigen zonnepanelen, investeer in windenergie en/of sluit je aan bij initiatieven als VandeBron.nl.

Bijna klaar is Kees
Tja, en wat vuil wordt, moet ook weer schoon. Gelukkig zijn er al heel wat producten verkrijgbaar waarmee je milieu- en huidvriendelijk kunt schoonmaken en wassen. Ook de luchtkwaliteit verbetert hierdoor, en dat merk je!
Wist je dat er ook planten zijn die de lucht zuiveren van allerlei nare stofjes?

Enjoy & Do Good
Geef toe, kokkerellen in een duurzame(re) keuken geeft zoveel meer plezier en smaak, en maakt je huid, het leven en de wereld zoveel mooier… De Betere Keuken is de toekomst, en de toekomst is nu!

Meer info en inspiratie via onderstaande sites, maar volg ons ook ‘s op Facebook, Instagram en Pinterest, of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Bronnen:
www.klimaatplein.nl
www.milieucentraal.nl
www.vandebron.nl
www.himalayazout.nl
www.kromkommer.com
www.bijt.nl
www.debeterewijn.nl
www.wwoo.nl

Meer: 
www.facebook.com/debeterewereld
www.instagram.com/enjoy_dogood


Gerelateerd:

>  De smoothies van Miss Detox
>  Interview met De Hippe Vegetariër
>  Huid- en longvriendelijk schoonmaken
>  Interview met Klok Eco

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.