Duurzaam muziekalbum van Roos Blufpand

roos blufpand

Balans zoeken tussen met de stroom mee flowen en tegen de stroom in zwemmen

Na het Roos Blufpand’s debuutalbum ‘Ik ben’ dat mei 2014 uitkwam, de grote albumtour en de eerste theatertour, is het nu tijd voor een tweede album. Inspiratie is er genoeg, sterker nog: de meeste liedjes zijn af en klaar voor de start. Roos vertelt:

Als vanzelfsprekend dacht ik: dit album wil ik nu toch eindelijk duurzaam gaan produceren. Tot mijn grote schrik bleek dit helemaal niet zo ‘vanzelfsprekend’ te zijn. Google ‘duurzaam album’ of ‘duurzame artiest’ en je vindt vrijwel niks…
Des te meer reden om deze uitdaging aan te gaan. Ik geloof dat ieder begin een begin is naar een mooiere wereld. En dat wil ik verspreiden en doorgeven met mijn liedjes.

De muziek
Voor dit album hebben we een geweldige producer gevonden: Jurriaan J.J. Sielcken (onder andere platen gemaakt voor Jett Rebel & Herman van Veen).

Studio op groene stroom
Bij het arrangeren van mijn liedjes werken we voornamelijk vanuit een sfeer, een beeld, een gevoel. Tijdens de studioweek zullen we 12 dagen in een boerderij op groene stroom, zullen we  de liedjes muzikaal in gaan vullen. Je zult mij in alle liedjes herkennen: soms kleine, gevoelige liedjes met verfijnde teksten, of soms juist lekker dramatisch met een stuwende bas en drums. Maar er zullen ook weer aspecten anders zijn: we gaan met nieuwe instrumenten aan de slag en we gaan nu ook improviseren. We zullen van tevoren dus niet arrangementen vast gaan leggen, maar echt ter plekke aan de slag gaan en kijken wat het liedje nodig heeft.

Het album gaat over de balans tussen de behoefte om tegen de stroom in te willen zwemmen en de behoefte om je juist lekker mee te laten drijven met de stroom.

Roos Blufpand

Deze en bovenste foto: Roos Blufpand & Gertjan van der Loo

 

Duurzame droom 
Naast mijn bevlogenheid voor muziek en muziek maken, houd ik al van jongs af aan van de natuur en ben ik ervan overtuigd dat wij veel respectvoller met onze omgeving en de natuurbronnen om zouden moeten gaan. Ik droom van een duurzame wereld en wil met dit album mijn steentje daaraan bijdragen. Bovendien hoop ik hiermee mensen te inspireren.

Het maken van een album kost erg veel geld. Mijn tweede album zou ik graag duurzaam willen produceren met de hulp van ondernemers die mens, dier, milieu en duurzaamheid even belangrijk vinden als winst maken.

Enkele voorbeelden:
·         Vervoer met elektrische auto’s naar de opnamelocatie in Overasselt
·         Tijdens opneemdagen, vergaderingen en repetities: biologisch en vegetarisch eten
·         Groene stroom tijdens het opnemen en op de locaties waar we vergaderen
·         Het zo duurzaam mogelijk drukken van het album
·         Een zo groen en duurzaam mogelijk album release
·         Biologische koffie van Meesterlijke koffie uit Hengelo
·         Fairtrade en Eco katoenen kleding dragen
·         Roos Blufpand T-shirts van Fairtrade en Eco: XXLINKXX
·         Alle betalingen via Triodos Bank
·         … en alles wat we onderweg nog tegenkomen en ontdekken!!

Via http://roosblufpand.tumblr.com houd ik al onze ervaringen middels blogs bij. Het doel is om alles wat we ontdekken transparant te houden.

Met alles wat op deze blog komt te staan, onze ontdekkingen, successen, teleurstellingen en nieuwe inzichten, hoop ik mensen te inspireren om ook over duurzaamheid na te gaan denken. Daarnaast hoop ik via de blog tips en opmerkingen van de lezers te ontvangen en in contact te komen met zoveel mogelijk duurzame ondernemers.
Hoe gaaf zou het zijn als mensen het gek zouden vinden wanneer een album op een niet duurzame manier opgenomen is!

Help mee via crowdfunding
Om dit album mogelijk te maken hebben wij een crowdfundingsactie opgezet op Voordekunst.nl. De actie loopt nog tot t/m 06-09-2015.

Roos Blufpand

Foto: Merlijn Doomernik

Ons debuutalbum
Ik ben is te beluisteren op Spotify. Bovendien zijn hier 2 videoclips van ons huidige album:
Video 1
Video 2
of natuurlijk op onze website: www.roosblufpand.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *