Ecover: reinigende kracht van natuur optimaal benutten

ecover

In De Groene Stoel: Astrid Leyssens van Ecover

ecoverMet een van de eerste lentezonnetjes in huis, was er opeens dat besef: op een of andere manier zijn schoonmaakkriebels al jaren gelieerd aan het woord ‘Ecover’. Voor De Betere Wereld toog ik naar het Belgische Malle, en liet ik me door Ecover’s Astrid Leyssens meevoeren in de wereld van milieuvriendelijke schoonmaak- en wasmiddelen.

Tekst: Erwin Polderman

 

Wat kunt u De Betere Wereld-lezers vertellen over Ecover?

Ecover is de grootste producent van ecologische was- en schoonmaakproducten in Europa, met producten beschikbaar in meer dan 30 landen en dus ook in Nederland.
Met inmiddels 35 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling, produceren wij als Belgisch bedrijf was- en schoonmaakproducten en persoonlijke verzorgingsproducten op basis van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen en mineralen.

Ecologisch handelen staat centraal bij alles wat we doen en daarom hebben we het diamantmodel ontworpen. We onderwerpen al onze producten aan 13 strenge criteria doorheen hun volledige levenscyclus. Dit diamantmodel is gevalideerd door de toonaangevende certificeringsinstelling Vinçotte Environment. Je kan er dus op aan dat we ook echt doen wat we zeggen.

Klinkt goed! Hoe kan Ecover mij dan als consument helpen om te participeren in een betere wereld?

Wel, dankzij ons uitgebreide assortiment kan jij en elke andere consument op een gemakkelijke manier bijdragen aan een beter milieu.
In 2011 zette Ecover met een 100% duurzame verpakking een volgende stap in het maken van ecologisch verantwoorde producten. Dankzij het nieuwe materiaal op basis van suikerriet wordt 75% minder CO2 uitgestoten. Hierdoor bespaart Ecover jaarlijks 13.500 vaten ruwe olie, ofwel 280 keer rond de wereld met de auto.
Overigens, het suikerriet dat verwerkt wordt, komt uit Brazilië. De akkers waarop het suikerriet geteeld wordt, zijn duurzaam landbouwgebied. Het is, in tegenstelling tot aardolie, een hernieuwbare bron. Suikerriet is het meest energie-efficiënte gewas voor de productie van -recyclebare- verpakkingen.

Dankzij deze verpakking kan jij als consument jouw afvalberg en CO2 voetafdruk verkleinen. De Ecover verpakkingen zijn 100% recyclebaar en je kunt een Ecover-fles tot wel 50 keer hervullen in natuurvoedingswinkels. Kortom, niets dan voordelen voor jou en de natuur!

Op ‘Puur Baby Plaza’ van de ‘Negenmaanden Beurs’ gaf Ecover voorlichting aan -aanstaande- ouders; welke specifieke tips gaf u zoal?

Veel consumenten weten helaas helemaal niet welke schadelijke stoffen er vaak in was- en schoonmaakmiddelen zitten. De meeste was- en schoonmaakmiddelen en zeker ook vaatwastabletten bevatten namelijk heel wat onnodige schadelijke stoffen die je niet op je bord of je bestek wil . Toekomstige ouders staan er vaak niet stil bij dat deze onnodige schadelijke stoffen ook in aanraking kunnen komen met hun kindje. Ecover wil dan ook aan toekomstige ouders duidelijk maken dat het gebruik van ecologische was- en schoonmaakproducten de slimste manier is om met een gerust hart de was en de schoonmaak te doen.

En hoe zit dat met het reinigen van onder andere kinderkleding en bedlinnen, bijtringen en speelgoed?

De meeste conventionele wasmiddelen bevatten “optische witmakers”, een petrochemische stof die het licht weerkaatst en zo de illusie creëert dat je kleren en beddengoed witter zijn. Laat je niets wijsmaken! Het is maar een optische illusie: het helpt niet om vuil te verwijderen. Maar optische witmakers laten wel sporen van petrochemische stoffen achter op de stof die jij en ook het milieu best kunnen missen omdat ze nooit volledig biologisch afbreken. Daarom gebruikt Ecover géén optische witmakers.

Ook staan jonge ouders vaak niet stil bij de zogenaamde petrochemische stoffen die in veel schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Wanneer je kindje op de vloer speelt en vervolgens de handjes in de mond steekt, wil je liever niet dat die stoffen je vloer bedekken. Onze allesreiniger heeft daarom een pH-waarde die huidneutraal genoemd mag worden in tegenstelling tot de meeste andere allesreinigers.

Onderzoek en ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Ecover. Kunt u een voorbeeld geven van een fraai staaltje omdenken met voordeel voor de gebruiker en/of omgeving als resultaat?

Eco-Surfactants van Ecover zijn een mooi voorbeeld van biologische alternatieven die terug te vinden zijn in de natuur. Door voortdurend en actief onderzoek te verrichten, kan Ecover alternatieven ontwikkelen en zo het gebruik van petrochemische stoffen minimaliseren.
Surfactants of oppervlakte-actieve stoffen zijn de stoffen die zorgen voor de reinigende kracht van schoonmaakproducten. De zogenaamde ‘krachtpatsers’ die zorgen voor een écht schoon resultaat. Helaas worden deze meestal geproduceerd met petrochemische grondstoffen of op basis van een petrochemisch procédé. In de jaren ’60 ontdekten wetenschappers in een hommelnest een uniek gist met oppervlakte-actieve-eigenschappen. Na zeven jaar baanbrekend onderzoek, slaagde Ecover er in 2009 samen met verschillende Europese universiteiten in het allereerste ‘Eco-Surfactant’ ter wereld te ontwikkelen, met behulp van een energiezuinig en biochemisch productieproces op basis van gist. Dit proces is de bron van de krachtige reinigingsmiddelen uit het Ecover Eco-Surfactants assortiment. Eco-surfactants zijn de natuurlijke variant van oppervlakte-actieve stoffen. De gist zorgt ervoor dat de wateroplosbare oliën op een natuurlijke manier kunnen binden en zo wordt de eco-surfactant gevormd.

Reguliere reinigingsmiddelen dragen bij aan een ongezond binnenhuis-klimaat. Hoe zit dat bij de productrange van Ecover?

Dankzij het uitgebreide Ecover-assortiment kan je op een gemakkelijke manier een gezonde en duurzame leefomgeving creëren voor jezelf en je gezin, nu en in de toekomst. Een combinatie van plantaardige en minerale ingrediënten en slimme wetenschap geven je het gewenste resultaat, zonder onnodige schadelijke stoffen. Een van de 13 criteria in ons diamantmodel zijn de VOC, de vluchtige organische stoffen. Dit zijn stoffen die in de lucht vrij komen als je poetst en effect hebben op het klimaat binnenshuis.

Deze pijler uit het diamantmodel wordt toegepast op al onze producten om er voor te zorgen dat de Ecover-producten ook gezond zijn voor je binnenklimaat.

Ecover hanteert het ‘voorzichtigheidsprincipe’. Wat houdt dat in, en hoe uit zich dat in relatie tot waterkwaliteit en -verbruik?

Het voorzichtigheidsprincipe houdt in dat enkel de hoogstnoodzakelijke stoffen aan onze producten worden toegevoegd. Zo zijn alle Ecover wasmiddelen geproduceerd op basis van plantaardige en minerale grondstoffen, zonder optische witmakers, en snel en volledig biologisch afbreekbaar. Net zo effectief als reguliere schoonmiddelen, en veiliger en gezonder voor de huid.

Ecover wil het contact met onnodige schadelijke stoffen zo veel mogelijk beperken, ten goede van ieders gezondheid. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om veiligere producten te maken voor milieu en gezondheid, zonder onnodig schadelijke stoffen te gebruiken. Dit doen we door gebruik te maken van zogenaamde aerobisch afbreekbare ingrediënten. Daarnaast gebruiken we anaerobisch afbreekbare oppervlakte-actieve stoffen, dus zonder hulp van zuurstof. In de natuur zijn veel plaatsen waar nauwelijks zuurstof aanwezig is – onder water en in slib bijvoorbeeld. In tegenstelling tot veel andere producenten gebruiken wij enkel ingrediënten die ook in zuurstofarme omgevingen biologisch afbreekbaar zijn. Zoals al eerder aangegeven vermijden wij daarnaast ook het gebruik van fosfaten in al onze producten.

Ecover-producten hebben de laagst mogelijke impact op het milieu, vooral op onze watersystemen. Wanneer iemand de stop uit de gootsteen trekt, komt het afwaswater uiteindelijk in de watersystemen terecht. Waar mensen niet bij stilstaan, is dat er heel wat leeft in ons waterleven – bacteriën, algen, watervlooien, vissen… Al deze organismen spelen een essentiële rol in de werking van het ecosysteem in het water. Het probleem is dat veel ingrediënten die je kan terugvinden in reguliere schoonmaakmiddelen schadelijk zijn voor het waterleven, zelfs in kleine hoeveelheden.

Tot slot, is er met betrekking tot het ingrediënt palmolie sprake van innovatie? 

In 2009 zette Ecover de toon door de oppervlakte-actieve stoffen uit palmolie in schoonmaakproducten te vervangen door alternatieven op basis van in Europa geproduceerd koolzaad. Tropische oliën (palm en kokosnoot) zijn momenteel dé grondstof voor alle oppervlakte-actieve stoffen (behalve ruwe olie). Ongeveer 90% van de hernieuwbare inhoud van de bestaande oppervlakte-actieve stoffen op de markt zijn afkomstig van palm of kokosnoot. Palm is het meest gebruikte ingrediënt.

Nu gaan we nóg verder en introduceren we het gebruik van algenolie als alternatief. Dit is een nieuwe stap naar het behoud van het tropisch regenwoud, het ondersteunen van de habitat van de orang-oetan en een stap naar nóg duurzamer ondernemen.
(Zie ook ons artikel hierover – link hieronder).

Meer informatie op: www.ecover.com
En ‘Like’ hen op www.facebook.com/Ecover.nl

Lees ook: 
> Eerste palmolie-vrije schoonmaakproduct in Europa

De Groene Stoel

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.