‘Elektrisch rijden werkt verslavend’

Tesla

Het overgrote deel van de EV-rijders is erg enthousiast over elektrisch rijden en elektrisch vervoer in het algemeen. Maar liefst 91 procent van de gebruikers zegt nooit meer terug te willen naar een benzine- of dieselauto. Dat blijkt uit het berijdersonderzoek Nederland 2014.

Het onderzoek (Electric Mobility Charged to Maturity) is uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), Accenture, Greenflux, Antea Group en Natuur & Milieu. RVO.nl stimuleert namens het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland.

Ervaring is boven verwachting
In het onderzoek werden rijders van plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s gevraagd naar hun rijervaringen. Meer dan 80 procent zegt het gebruiksgemak en de technische betrouwbaarheid prima te vinden. Hetzelfde percentage elektrische rijders is zeer te spreken over de actieradius van hun auto. Er is overigens wel een duidelijk verschil tussen rijders van volledig elektrisch auto’s en plug-in hybrides: de eerste groep is over het algemeen meer tevreden.

Voldoende laadinfrastructuur
Bijna 90 procent van de rijders van volledig elektrische auto’s noemt de dekkingsgraad van laadpunten in Nederland redelijk tot goed, tegen 52 procent van de plug-in hybride rijders. De laatste groep zegt wel meer elektrisch te willen rijden, maar belemmerd te worden door de beperkte laadinfrastructuur.

De meest gehoorde klacht is dat laadpunten bezet zijn door benzine of plug-in hybride auto’s. Over de technische betrouwbaarheid van laadpunten zijn elektrische rijders minder tevreden: 58 procent staat hier positief tegenover, tegen 70 procent in 2013. De berijders ergeren zich eraan dat laadpunten regelmatig buiten gebruik zijn.

Meer betalen voor groene stroom
Uit het onderzoek blijkt dat rijders van elektrische auto’s een grote bereidheid tonen om groen te rijden. Ze zouden heel graag willen weten waar de elektriciteit vandaan komt en zijn bereid om tot 10 procent meer te betalen voor groene stroom.

Presentatie rapport op AutoRAI
De uitkomsten van het onderzoek werden op 24 april uitgebreid besproken op de AutoRAI op de stand van InnovationLAB ‘Back to the Future’. Dit is een gezamenlijke stand van onder meer RAI Vereniging, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, RVO.nl, de Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie en Groen Gas. Het rapport is vanaf 24 april 2015 online te downloaden op de website van RVO.nl.

Bron: zerauto.nl

Lees ook:
> ‘Waterstof heeft de toekomst’

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *