Gouden Cradle-to-Cradle-certificaat voor Nederlandse tapijtfabrikant

desso

Daarmee is Desso eerste tapijtfabrikant ter wereld!

Desso heeft als eerste tapijtfabrikant ter wereld een Gouden Cradle to Cradle®- certificaat behaald voor een volledige tapijttegelcollectie. De ‘Gold collectie’ is één van de slechts tientallen producten of productgroepen wereldwijd onderscheiden met dit certificaat.

De collectie biedt veel voordelen, zoals 100% gedefinieerde materialen, 100% geregenereerde ECONYL® garens, gemiddeld 80% herbruikbare materialen, gemiddeld 52 procent gerecycled materiaal en een zeer geringe uitstoot van zogenaamde VOC. Aan de totstandkoming ging een lange weg vooraf, waarbij Desso werd uitgedaagd om het tot nu toe onmogelijke te realiseren. “De meest duurzame tapijttegel mogelijk, dat tevens voorzien is van inspirerende designs.”

Duurzaam ontwerpen: kwestie van doen en ontdekken
Sinds 2008 werkt Desso aan een aanpak op basis van de Cradle to Cradle®-principes. Het bedrijf ontwikkelt producten volgens het principe van ‘design for disassembly’, bestaande uit positief gedefinieerde materialen, waardoor recycling achteraf veiliger en doeltreffender kan verlopen. De uiteindelijke missie: een volledig milieuvriendelijke, circulaire manier van produceren, waarin goederen steeds opnieuw op een gezonde manier worden gerecycled, zonder in te leveren op kwaliteit. “De Gold Collectie is een hele belangrijke mijlpaal voor ons”, stelt Roland Jonkhoff, Managing Director van Desso en Vice-President Carpet EMEA, Tarkett. “Duurzaam ontwerpen is een kwestie van doen, maar zeker ook van ontdekken. We zijn jaren bezig geweest met vallen en opstaan, maar beschikken nu over een zeer geslaagde eerste ‘gouden’ collectie en een berg aan zeer waardevolle kennis en ervaring.”

desso


Gold collectie: mooie duurzaamheid

De Gold collectie is samengesteld vanuit reeds bestaande designs van Desso: Tweed, Sand, Reclaim Ribs en Fields. Deze collecties leenden zich het beste voor een upgrade naar goud vanuit een esthetisch oogpunt, maar ook vanwege de garensamenstelling en backing, die geschikt moesten zijn voor recycling volgens de Cradle to Cradle®-principes. “We werken met ECONYL®-garens van Aquafil, een type garen dat gemaakt is uit 100% geregenereerd nylon”, vertelt Ludwig Cammaert, ‎Design & Technical Development Director bij Desso. Verder gebruikt Desso kalk van Brabant Water voor de EcoBase™-rug. “Voor hen een restproduct, voor ons een waardevolle grondstof.” Nog niet alle kleuren voldoen aan de strenge criteria voor een gold-certificering; daarom zijn zes nieuwe kleuren ontwikkeld op basis van bruine, grijze en rode tinten die niet beschikbaar zijn in de reguliere collecties. “Op de langere termijn moet gebruik van deze ingrediënten de absolute standaard worden voor al onze producten”, aldus Cammaert.

Tapijt met meerdere levens
Het ontwerpen van de Gold collectie vormde een belangrijke technische ontwikkeling voor Desso. In alle aspecten van het designproces moesten milieu en mens centraal staan. Dat betekent gebruik van gezonde materialen, verantwoord waterbeheer, sociale verantwoordelijkheid, gebruik van groene stroom en hergebruik van materialen. Dat leverde naast de uitdaging met kleur eerder nog een ander vraagstuk op. Jonkhoff: “We kunnen de tapijttegels zo ontwerpen dat de materialen weer uit elkaar gehaald kunnen worden voor een volgend leven. Echter konden we niet één partij vinden die dit scheidingsproces naar onze wens kon oppakken. Dus hebben we ook die taak zelf opgepakt.”

Om de cirkel te sluiten heeft Desso daarom in 2009 in house een technologie ontwikkeld om gebruikte materialen te scheiden. Via Restart® neemt het bedrijf oud tapijt terug en via Refinity® wordt de bovenlaag van de tapijtrug gescheiden. De garens gaan terug naar de fabrikant die er weer garens van maakt en de EcoBase™-rug is 100% recyclebaar is in Desso’s eigen productieproces. Jonkhoff: “De Gold collectie is een belangrijke stap in een productie waarin we zo weinig mogelijk primaire grondstoffen nodig hebben en we dus ook voor zo weinig mogelijk afval zorgen. Producten met meer dan één levenscyclus, in een doorlopende niet-giftige gesloten kringloop, die niet slechts één keer gerecycled kunnen worden. We hebben met deze collectie bewezen dat wij leidend blijven in innovatie op het vlak van Cradle to Cradle® productontwerp. Iets waar we ontzettend trots op zijn.”

www.desso.com

Meer circulair design:
> Eco designbedden met prijswinnend minimalisme
> Herontwerp kiteboard

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *