Oostkapelle schoonste strand van NL in 2016

schoonste strand

Oostkapelle mag zich een jaar lang het schoonste strand van ons land noemen en troefde daarmee nipt de Zeeuwse badplaatsen Groede en Westkapelle af.

De strijd om de titel “Schoonste Strand van Nederland” is weer gestreden. Oostkapelle mag zich een jaar lang het schoonste strand van ons land noemen en troefde daarmee nipt de Zeeuwse badplaatsen Groede en Westkapelle af. Net zoals voorgaande jaren worden de Zeeuwse stranden erg positief beoordeeld. Het geheim: “Kwaliteit! De gemeente Veere werkt intensief samen met Stichting Strandexploitatie Veere. Deze organisatie werkt met gemotiveerde en enthousiaste medewerkers die zich jaar rond bezig houden met het strandbeheer en bewaking. Daarnaast zien we dat goed voorbeeld doet volgen. Schone stranden hebben een positief effect op het gedrag van de badgasten. Het publiek is eerder geneigd om afval te deponeren daar waar het hoort, in de vuilnisbak. En daar hebben we er heel veel van langs onze kust. Het is een fantastische beloning om weer de eerste prijs te krijgen voor één van onze stranden” aldus burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere, waar Oostkapelle onder valt.

schoonste strand

Vlnr: Alan Krechting, Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon), Robert van de Weg en burgemeester Rob van der Zwaag

Dat ook het publiek steeds meer betrokken raakt, blijkt uit het record aantal publieksstemmen. Dit jaar hebben maar liefst 18.000 mensen, 1.500 meer dan vorig jaar, gestemd op hun favoriete en schoonste strand. De eindbeoordeling is een combinatie van bevindingen van ANWB-inspecteurs én de beoordeling van het publiek. Juryvoorzitter Helene van Zutphen van NederlandSchoon: “De afgelopen 10 jaar zijn onze stranden twee keer zo schoon geworden. De laatste drie jaar zitten we op een bijzonder hoog én stabiel niveau van schoon. De geïntegreerde aanpak tussen paviljoenhouders, beheerders, gemeentes en bezoekers om de stranden zwerfafvalvrij te maken en te houden, blijft z’n vruchten afwerpen!”

Samenwerking ANWB
De Hollandse stranden worden jaarlijks bezocht door miljoenen Nederlanders, Duitsers en Belgen. Zwerfafval leidt daarbij tot onnodige ergernis en doet afbreuk aan het ‘vakantiegevoel’ dat mensen zoeken. ANWB-jurylid Arjan de Bakker: “Onze jaarlijkse strandinspecties laten zien dat gemeenten, strandtenthouders en badgasten er steeds beter in slagen om stranden en strandopgangen zwerfafvalvrij te houden. Hier en daar valt best nog iets te verbeteren, maar onze stranden behoren tot de schoonste van Europa. Laten we vooral proberen dit hoge niveau vast te houden.”

Stimuleringsprijs voor TrashUre Hunt, Scheveningen (Ralph Groenheijde)
Ook dit jaar is de Stimuleringsprijs uitgereikt aan het initiatief dat de schoonmaak op een bijzondere, opvallende en uiteraard succesvolle manier heeft aangepakt. TrashUre Hunt uit Scheveningen sleepte deze award in de wacht. TrashUre Hunt bewijst dat opruimen en plezier samen kunnen gaan. De deelnemers leren spelenderwijs wat niet in de natuur thuis hoort, dat het schoon moet zijn en dat zwerfafval hergebruikt kan worden én dat er zelfs kunstwerken van gemaakt kunnen worden (zie www.trashurehunt.org).

Het schoonste “meest bezochte strand” van Nederland
Ook op de meest bezochte stranden van Nederland worden diverse activiteiten ondernomen om deze zwerfafvalvrij te maken. Noordwijk aan Zee is daar bijzonder goed in geslaagd en eindigde dit jaar op de eerste plaats, op de voet gevolgd door Hoek van Holland, Zandvoort, Kijkduin, Scheveningen en Bloemendaal.

schoonste strand

Over de Schoonste Stranden Verkiezing
De jaarlijkse strandenverkiezing van NederlandSchoon, in samenwerking met ANWB, helpt met het bewustmaken van het belang van schone stranden en de rol die mensen daar zelf in kunnen spelen. Zie voor meer informatie ook www.nederlandschoon.nl en www.supportervanschoon.nl

Meer strand / zon / recreatie:
>  Zonnebrillen van denim, bamboe, steen of papier (Win!)
>  Zon, zee, strand en… die vakantiewas!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *