Sail Amsterdam innoveert met Solar Boat Race

Solar Boat Parade

Gedachtegoed Wubbo Ockels leeft voort op SAIL

Voor het eerst in de historie van SAIL nemen dit jaar 10 futuristische Solar Boats deel aan Solar Boat Race, het grootste publieksevenement van Nederland. Tijdens de Solar Boat Race op zaterdag 22 augustus scheurt de Formule 1 onder de elektrische boten door de jachthaven van de NDSM-werf in Amsterdam.

De Solar Boat Race wordt georganiseerd door De Groene Grachten, een initiatief van de vorig jaar overleden astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels.

SAIL vaart mee met de tijd
Met de Solar Boat Race toont SAIL zich van zijn meest innovatieve en duurzame kant. “We zijn enorm blij dat SAIL naast de rijke historie van prachtige oude schepen samen met ons ook de duurzame toekomst viert,” zegt Maurits Groen, voorzitter van De Groene Grachten. De race draagt bij aan de verspreiding van het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Ockels, wiens voormalige duurzame zeilschip ‘The Ecolution’ eveneens in de NDSM-werf ligt afgemeerd, riep vlak voor zijn dood in 2014 op om samen verantwoordelijkheid te nemen als ‘Astronauten van ruimteschip Aarde’.

Solar Boat Race

Deze en bovenste foto: Cris Toala Olivares

 

Solar Boats toonbeeld van innovatie
De door zonne-energie aangedreven boten zijn gebouwd door getalenteerde studententeams uit heel Nederland. Zij laten de grenzeloze mogelijkheden van duurzame innovatie zien. De vernieuwingen in de scheepsbouw zoals een lichtere romp, aerodynamisch ontwerp en innovatief materiaalgebruik sluiten bovendien nauw aan op innovatie in andere sectoren als energie, mobiliteit en lifestyle. De race is daarom opgezet in samenwerking met Maritime by Holland en Nederlandse B Corps – bedrijven die zich hebben aangesloten bij een wereldwijde beweging van duurzame koplopers.

Duurzame koplopers bij elkaar
Aan wal verzamelen zich tientallen duurzame koplopers, waaronder ondernemers, beleidsmakers en wetenschappers, om de Solar Boats aan te moedigen. Daarnaast wordt de kade van de NDSM-werf omgetoverd tot Plein van de Toekomst. Daar presenteert de duurzame Nederlandse mobiele telefoonmaker Fairphone zijn nieuwste smartphone en laat BMW de laatste snufjes zien op het gebied van elektrisch rijden. Het hele terrein wordt van stroom voorzien met zonnepanelen van Greenlink en is daarmee volledig off the grid.

Startschot om 14:00 uur door Joos Ockels
Het startschot voor de race wordt om 14.00 uur gegeven door Joos Ockels, de weduwe van Ockels, en Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid in Amsterdam. Om 16.00 uur reikt Jacqueline Cramer, voormalig minister van Milieu, samen Floortje Dessing, presentatrice en eigenaar fairtrade kledingzaak Nukuhiva, de ‘B Corp bokaal’ uit aan het winnende team.

Over De Groene Grachten
Stichting De Groene Grachten is in 2012 opgericht door Wubbo Ockels en zet zich in om historische binnensteden duurzaam te maken. De Stichting begon in het moeilijkste stukje van Nederland: de Amsterdamse grachten. “Want als monumentale grachtenpanden duurzaam kunnen, dan kan het overal!”, aldus Ockels in 2012. De Groene Grachten helpt inmiddels door heel Nederland eigenaren van historische panden hun pand energiezuinig te maken met duurzame maatwerkadviezen en bouwbegeleiding. Lees meer

Over B Corps
B Corporations onderscheiden zich in een competitieve markt met hun positieve kijk op de manier waarop bedrijven zaken kunnen doen ten gunste van medewerkers, de gemeenschap en het milieu. De B Corp beweging bestaat uit meer dan 1.300 bedrijven in 38 landen en 121 sectoren. Samen werken ze aan een gemeenschappelijk doel: de kracht van ondernemerschap gebruiken voor de publieke zaak. Bekende (inter)nationale B Corps zijn: Triodos Bank, Fairphone, Ben&Jerry’s, Etsy en Kickstarter. Lees meer

Solar Boats op SAIL
De Solar Boat Race is onderdeel van de ‘Groene Oceaan’. Na races in Monaco en Friesland, komen de solar boats van o.a. TU Delft, ROCs en de Marine speciaal voor SAIL naar de hoofdstad. Op enkele meters afstand van de Race liggen team Brunel van de Volvo Ocean Race en de Ecolution, het voormalige duurzame zeilschip van Wubbo Ockels.

solar boat race

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *