Amnesty 24uur Schrijfmarathon; kun jij de uitdaging aan?

schrijfmarathon

Doe ook mee op 10 december!

Jaarlijks organiseert Amnesty International de 24uur Schrijfmarathon en op dinsdag 10 december om 10.00 uur is het weer zover. Op het Amnesty-kantoor aan de Keizersgracht in Amsterdam maken bekende Nederlanders, bloggers, schrijvers, schoolklassen en studenten van hun pen een wapen tegen het onrecht wereldwijd.

DeBetereWereld ging in gesprek met Moniek van Zijl, afdeling Actie van Amnesty International.

Kun je precies uitleggen wat er gaat gebeuren?
De 24uur Schrijfmarathon is een internationaal evenement waarbij duizenden mensen in tientallen landen brieven schrijven voor de mensenrechten. In deze brieven vragen al deze schrijvers en schrijfsters om vrijlating van mensen die onterecht gevangen zitten. Ze vragen om eerlijke processen, en ze vragen op een directe wijze ook aan regeringen om te stoppen met martelen.

schrijfmarathon


En hoe vertaalt zich dat naar de locaties in Nederland?

In Amsterdam en Weert schrijven mensen 24 uur lang brieven, maar ook op veel andere plaatsen kunnen mensen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat meeschrijven. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een schrijfclubje samenstellen, en is het ook mogelijk om online brieven te schrijven.

En als je wilt meedoen, maar je hebt bijvoorbeeld 2 of 3 uurtjes de tijd?
24 uur lang is natuurlijk hartstikke leuk, maar je bent ook welkom voor een uurtje. Het is een actie waar iedereen aan mee kan doen:
Kom langs op één van de vele evenementen, die vanaf eind november op www.amnesty.nl/schrijfmarathon staan, of bestel het materiaal op deze site en ga lekker thuis zelf aan de slag.

schrijfmarathon


Welke bekende Nederlanders kunnen we onder andere tegenkomen?

Dit jaar doen sowieso mee: Jan Mulder, Frénk van der Linden, Hedy d’Ancona, Maarten Spanjer, Manon Uphoff, Mensje van Keulen, Margot Ros, Nilgün Yerli, Philip Huff, René Appel en Thomas Heerma van Voss. Naast vele bekende schrijven ook veel onbekende Nederlanders op 10 december mee in Amsterdam.

Wat kun je vertellen over het resultaat van de Schrijfmarathon van vorig jaar?
Al snel na 10 december vorig jaar kregen we bericht dat De Russische demonstrant Vladimir Akimenkov was vrijgelaten. Ook Mikhail Kosenko, een andere Russische demonstrant kwam vrij. Hij was veroordeeld tot gedwongen psychiatrische opname. Zijn zus schreef ons: ‘Hartelijk dank voor alle goede wensen, de hulp steun en mededogen, dit is het resultaat van alle inspanningen en de steun van enorm veel mensen.’ Ook voor Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja was er goed nieuws. ‘Ik hoorde in de gevangenis dat veel mensen binnen en buiten Cambodja mijn vrijheid steunden en dat Amnesty international veel actie voerde. Daar was ik heel blij om, omdat ik merkte dat de andere Cambodjanen en ikzelf niet alleen staan in onze strijd.’

Fantastisch! En voor wie gaan we dit jaar schrijven?
Tijdens de Schrijfmarathon staan zes mensen centraal, maar we zullen voor veel meer mensen brieven schrijven. Onder andere voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten van Amerika – die 35 jaar gevangenisstraf kreeg wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, zoals videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad.

schrijfmarathon

Ook gaan we schrijven voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191.000 euro) werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan vreedzaam gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting.

Dus doe ook mee! Je pen is een geweldig instrument in de strijd tegen schending van mensenrechten. Save the date: 10 december. Hartelijk dank!

www.amnesty.nl/schrijfmarathon

schrijfmarathon

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.