De toekomst van voedsel: boeren en ontwerpers delen hun visies tijdens Dutch Design Week

"The Future of Food, Looking Back to Now" expo met curator & eetontwerpster Marije Vogelzang

Van 21 t/m 29 oktober opent in Eindhoven ‘The Embassy of Food’ op het World Design Event tijdens Dutch Design Week. Met een uitgebreid programma laten de organisatoren zien hoe er in Nederland wordt gewerkt aan nieuwe, creatieve samenwerkingsverbanden in de voedselsector. De openbare expositie ‘The Future of Food, Looking Back to Now’, samengesteld door eetontwerpster Marije Vogelzang, toont meer dan 30 prikkelende ontwerpen die een blik werpen op de toekomst van ons voedsel.

Hoe wordt voedsel verbouwd, gekweekt, verwerkt, vervoerd en gegeten in de toekomst? Hoe gaan producenten om met schaarse grondstoffen, voedselverspilling, klimaatverandering en dierenwelzijn? ‘Om voor deze vragen antwoorden en nieuwe inzichten te ontwikkelen verbinden we de agrariërs aan designdenkers, aldus Judith Zengers, programmamanager van het platform Agri meets Design. Vanwege het vijfjarige jubileum pakt Agri meets Design dit jaar extra groot uit tijdens DDW samen met het Europese project Food Heroes. In The Embassy of Food is een enorme glazen kas vol groen op het Ketelhuisplein waar bezoekers worden geprikkeld om na te denken over de toekomst.

Expositie met meer dan 30 ontwerpen

Curator en eetontwerper Marije Vogelzang stelde de expositie van The Embassy of Food samen en selecteerde werk van over de hele wereld. Ook maakte ze speciaal voor de expositie een audioverhaal waarin je als consument of producten de toekomst kunt beleven door te luisteren, te proeven, te ruiken en te kijken. ‘Ontwerpers zijn de creatieve denkers en doeners die het voedselsysteem op zijn kop kunnen zetten en op een onverwachte manier weer kunnen verbinden,’ aldus Vogelzang.

Algenbar en zelfsturende frisdrankmachine

Voorbeelden uit de expositie zijn de Alga’s Bar, een algenbar die voedingsstoffen onttrekt aan menselijke adem tot aan de zelfsturende frisdrankmachine SAM en nieuwe kweekmethoden voor groenten of een nieuw stalsysteem. ‘Het basisidee van deze expositie is dat je zelf onderdeel bent van de toekomst. Als je vanuit de toekomst terugkijkt naar het nu zie je hoe het heden met het verleden is verbonden, en begrijp je dat je daar zelf een rol in kunt spelen,’ vertelt curator Marije Vogelzang. De expositie is elke dag gratis te bezoeken tussen 11.00 en 18.00 uur.

klik voor grotere versie

Programma

The Embassy of Food biedt naast de expositie een uitgebreid programma met lezingen, talkshows en een serie experimentele diners ontwikkeld door food ontwerpster Chloé Rutzerveld. Tijdens de conferentie worden serieuze ideeën en verdienmodellen gepresenteerd door Europese gasten om voedselverspilling tegen te gaan. Ook vindt op donderdag 26 oktober de uitreiking van de allereerste, internationale Future Food Design Award plaats. Kijk voor het volledige programma en kaarten op agrimeetsdesign.com/programma.

The Embassy of Food

is onderdeel van het ‘it’s your World Design Event (WDE) waarin designers en innovatie experts uit de hele wereld worden uitgenodigd om samen vorm te geven aan de toekomst. The Embassy of Food is een van de acht ambassades die werken aan toekomstgerichte, creatieve oplossingen rondom actuele thema’s op de wereldagenda.
Zie ook www.worlddesignevent.org

The Embassy of Food wordt mogelijk gemaakt het Ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Brabant, ZLTO en wordt ondersteund door de Dutch Design Foundation. The Embassy of Food wordt medegefinancierd vanuit het Europese programma INTERREG NWE via het project Food Heroes.

Informatie en programma zijn te vinden via www.agrimeetsdesign.com Hier zijn ook kaarten voor de diners te bestellen. Een persmap met beelden en informatie is te vinden via www.agrimeetsdesign.com /embassy.

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *