Vega Feest! Eten = Liefde, Eten = Samen delen 

vega

Recepten voor een vega lijfstijl, van Jacinta Bokma, foodinspirator en auteur diverse vega-kookboeken

Probeer een aantal van Jacinta’s verrukkelijke recepten, geselecteerd voor De Betere Wereld. Partyproof, razendsnel en vooral: om mee indruk te maken! Ga voor allemaal mini-burgertjes met Jacinta’s wonder whisky mayo (100% plantaardig), een crazy tasty feestsalade en toe een Hemelse 3-minuten modder (een feestelijke vegan chocolademousse met geheim ingrediënt!).

Supersnelle burger met Jacinta’s wonder whiskysaus
(100 % plantaardig!)

vega, door Jacinta Bokma

Een vegan verrukkelijk feestje op je bord, deze dubbele megaburger met plantaardige whiskeysaus en knapperige kiemen. Voor een eindejaarsfeestje kun je allemaal mini-varianten maken op kleine broodjes.

Vegan! Voor 1 supersnelle burger
Bereidingstijd: 3 minuten
2 Vleesvrije burgers (Jacinta’s favoriet: de MC2 van De Vegetarische Slager)
Plukje kiemen naar keuze (bv. broccolikiemen)
Volkoren busbrood (rond brood)

Voor de wonder whiskysaus:
100 ml sojamelk (let er goed op dat ‘ie echt ongezoet is!)
1 theel. (kruiden)zout
1-2 eetl ketchup
1 teentje knoflook
1 eetl. witte balsamico- of appelazijn of een kneepje citroensap
125 ml milde olijfolie
125 ml zonnebloemolie
scheutje whisky (ong 2 eetl)
Gemengde Italiaanse kruiden (optioneel, of kies voor 1 soort kruid, bijvoorbeeld basilicum, of oregano)

Bak de burgers een minuutje in de pan. Doe alle ingrediënten voor de wonder whiskysaus in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer in 5 tot 10 seconden tot een romige, stevige massa. Proef en maak eventueel nog wat meer op smaak met wat extra zout, ketchup en/of kruiden. Beleg een rondje brood om en om met een burger, een dot saus en wat kiemen en herhaal dit tot een mooi torentje.

 

Crazy tasty feestsalade: chocola en geitenkaas
Je zou het niet zeggen maar pure chocolade en romige geitenkaas zijn een absolute topmatch. Probeer maar!

vega, door jacinta bokma

Fotografie: Huib van Wersch, fotootjes.nl, styling: Birgitta Gadellaa

Vegetarisch! Voor 4 personen
Bereidingstijd: 5 minuten

Voor de dressing:
3 eetl. olijfolie
1 eetl. balsamicoazijn
1 theel. mosterd
50 gr. pure chocolade (cacaogehalte minstens 70%)
50 gr. hazelnoten

Voor de salade:
200 gr gemengde groene salade (kies voor een mix van frisgroene ‘baby’blaadjes spinazie en andere sla)
100 gr romige geitenkaas

Smelt in een steelpannetje op zacht vuur alle ingrediënten voor de dressing. Verdeel de gemengde slablaadjes over de borden. Verkruimel de geitenkaas erboven en lepel op elk bordje wat warme -of koude- dressing.

 

Jacinta’s Hemelse 3-minuten Modder
Chocolademousse met geheim ingrediënt!

vegapolis

©Receptuur, styling en fotografie: Jacinta Bokma

De Vegacademy tric
Jacinta: “Oorspronkelijk experimenteerde ik bij het bedenken van dit recept met een oud Balinees ijsrecept waar avocado(!) en cacao in moest. Het resultaat was niet te éten, maar de textuur helemaal geweldig. Hier had ik toch zó iets moois te pakken!”

Ingrediënten
Voor 4 personen
•              100 g pure chocolade (cacaogehalte 70%)
•              1/8e banaan
•              2 eetl gedroogde, voorgewelde cranberries
•              2 el agavesiroop
•              1 tl vanille-extract
•              1 eetrijpe avocado
•              verse frambozen of vijgen en munt voor garnering (optioneel)

Bereiding
Breek de chocolade in stukken boven een steelpannetje en smelt op zacht vuur. Zodra de chocolade is gesmolten haal je het pannetje van het vuur. Schil de banaan erboven en voeg cranberries, agavesiroop en vanille-extract toe. Pureer met de staafmixer. Schil de avocado, ontpit ‘m en prak -terwijl je ‘m in je hand houdt- met een vork boven het chocolademengsel. Pureer/pulseer kort tot een romige massa. Schep de mousse in kleine glaasjes of kopjes (bijvoorbeeld espresso) en laat de mousse nog wat opstijven in de koelkast (als je geen geduld hebt even in de vriezer). Decoreer met een framboos en een takje munt.

 

jacinta bokma - vega jacinta bokma - vega

Jacinta Bokma verandert je leven met heerlijk makkelijke recepten voor een betere wereld:
goed voor jezelf, de dieren en de planeet.
Deze recepten staan ook in Jacinta’s laatste kookboek De Snelle Vegetariër,
Gourmand World Cookbook Award!

 >> Koop in onze webshop!

Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook

en @jacintabokma op Instagram

Foto: Huib van Wersch, fotootjes.nl

 

Meer vega?
>  Collectief gezond met de Vegapolis
>  Vega kerstmarkt primeur in NL

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.