Bacteriën, drones en hippe organen winnen Bio Art & Design Award 2015

Bio art

De Bio Art & Design (BAD) Award 2015 gaat naar de Microbioom Veiligheidsdienst (Emma Conley, Ierland), Drones met een Drang (Agi Haines, Groot-Brittannië) en De Kunst der Misleiding (Isaac Monté, België). Deze drie kunstprojecten rondom biotechnologie, ieder goed voor 25.000 euro, zijn vrijdag 22 mei door een internationale jury uitgeroepen tot winnaars.

Bij de uitvoering van elk BAD Award-project is een Nederlandse biowetenschapper nauw betrokken. De jury, bestaande uit voorzitter William Myers (schrijver en curator, VS), Ian Brunswick (Science Gallery Dublin, Ierland), Karen Verschooren (STUK, België) en Laurens Landeweerd (RUN/TUD, Nederland) koos deze winnaars uit negen teams van samenwerkende internationale kunstenaars/ontwerpers en wetenschappers aan Nederlandse onderzoeksinstellingen.

Het doel van de jaarlijkse BAD Award is internationale jonge kunstenaars en ontwerpers in samenwerking met Nederlandse wetenschappers te laten experimenteren met biokunst en -design en de grenzen tussen kunst en wetenschap. Met de winnende kunstwerken willen de organisatoren mensen aan het denken zetten en het debat stimuleren rond de sociale, culturele and ethische aspecten van biowetenschap. De BAD Award 2015 wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, NWO, Waag Society, MU, TU/e en BioArt Laboratories.

Uit het jury-rapport
De Microbioom Veiligheidsdienst (MSA: Microbiome Security Agency) benadrukt de privacy-consequenties van het wetenschappelijk onderzoek naar de bacterie-samenlevingen in en op het menselijk lichaam. Doel van het project is het aanreiken van methoden waarmee iedereen thuis het eigen microbioom kan verdoezelen, veranderen, verwijderen, coderen of verbergen. De jury was met name onder de indruk van de kritische houding van kunstenaar Emma Conley en van het enthousiasme waarmee die houding werd omhelsd door microbioloog dr. Guus Roeselers (Microbiologie & Systeembiologie, TNO). Roeseler werkt aan het verzamelen, conserveren en delen van microbiomen, Conley hoopt met haar project exact het tegenovergestelde te bereiken.

Drones met een Drang (Drones with Desires) is een intrigerende manier op de grenzen van de menselijkheid te onderzoeken. Het connectoom (een complete kaart van de neurale verbindingen in de hersenen) van kunstenaar Agi Haines wordt in dit project gekoppeld aan een drone en zal de manier waarop deze beweegt en vliegroutes kiest beïnvloeden. De jury was onder de indruk van het voorbereidende werk van Haines en haar wetenschappelijke partners, dr. Marcel de Jeu en dr. Jos van der Geest (Neurowetenschappen, Erasmus MC).

The Art of Deception (Kunst der Misleiding) gaat over het verbeteren en verfraaien van de mens, de bedrieglijkheid van schoonheid en de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van weefselkweek en orgaantransplantatie. Kunstenaar Isaac Monté onderzoekt een toekomstscenario waarin het wetenschappelijk verbeteren van een orgaan als het hart niet voortkomt uit medische noodzaak, maar uit heb- en behaagzucht. De jury vond de sterke betrokkenheid van prof. Toby Kiers (Evolutionaire Biologie, VU) opmerkelijk en voorzag vruchtbare conflicten met de kunstenaar.

Bio art

Toelichting en expositie
Winnaars van de BAD Award 2015 – kunstenaars én wetenschappers ­– lichten hun lopende project toe op de BAD Award expositie tijdens het wetenschap-ontmoet-pers evenement Bessensap (12 juni 2015). Er is daar ook werk van eerdere winnaars te zien. Vanaf 27 november 2015 zijn de voltooide kunstwerken van de winnaars te zien bij MU, kunstruimte in Eindhoven.

Achtergrond BAD Award
De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie en een voortzetting van de Designers & Artists for Genomics Award (DA4GA), die tussen 2010 en 2013 internationaal naam maakte. Opgezet door het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en Waag Society groeide de prijs uit tot een stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt.

Meer informatie
Bio Art & Design Award 
Symbiose tussen wetenschap en biokunst (artikel in Hypothese 1/2015)
Volledig jury-rapport BAD Award 2015

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *