Birthplace: een nieuwe game op je telefoon waarmee het regenwoud écht gered wordt!

Birthplace maakt van elke speler een échte wereldverbeteraar.

Vanaf deze maand kun je door het spelen van een spel op je smartphone een bijdrage leveren aan het verbeteren van de échte wereld. Het nieuwe Birthplace geeft spelers de mogelijkheid om door middel van in-game aankopen mee te helpen aan herbebossing initiatieven wereldwijd. De gameplay van Birthplace is vergelijkbaar met succesvolle spellen als Farmville en Hay Day. Maar in plaats van een boerderij te bouwen, herstel je het regenwoud en breng je dieren terug naar hun natuurlijke habitat. De nieuwe mobiele game heeft ook een educatief karakter. Door verder te komen in het spel, leer je steeds meer over dieren, planten en de ecologische problematiek.

Birthplace is zowel bedoeld voor volleerd gamers, als voor beginnelingen, van jong tot oud. Het is een strategisch spel waarbij je als speler een heldhaftige taak hebt: een orang-oetan en een jongen helpen om het verwoeste regenwoud te herplanten. Naarmate het regenwoud zich uitbreidt, keren steeds meer dieren terug naar het bos.

Mede-oprichter van Studio Birthplace en initiatiefnemer Sil van der Woerd: “De wereld staat momenteel voor enorme ecologische uitdagingen. Ontbossing is daarbij een gigantisch probleem. Bossen zorgen voor schoon water, biodiversiteit, en spelen een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering door opname van CO2. Met onze eigen expertise als uitgangspunt wilde ik een game ontwikkelen om het beschermen en herstellen van deze regenwouden te stimuleren. Er zijn 3,5 miljard smartphonegebruikers in de wereld…. als we ook maar een klein deel daarvan met onze game bereiken en mobiliseren om bij te dragen aan dit herstel, maakt het mij al intens gelukkig.”

Een game voor change

Birthplace is het eerste spel waarbij de in-game bijdragen van spelers ook in de échte wereld matchen met de verhaallijn: de bomen die je in het spel in het regenwoud van Indonesië plant, komen ook een écht herbebossingsproject in Indonesië ten goede. Daarnaast onderscheidt het spel zich op een unieke manier van concurrerende games als Township, Sim City, Klondike, Family Island, Heyday of Farmville: waar je bij andere spellen bomen omhakt om nieuwe dorpen en steden te bouwen, gaat het bij Birthplace juist om het herstellen en ontwikkelen van de natuur. Via een speciale nieuwsfeed in het spel leer je niet alleen meer over dieren en planten in het gebied en de ecologische uitdagingen, je krijgt ook updates over de activiteiten van Birthplace in de echte wereld.

Van in-game aankoop naar het planten van een boom

Wanneer er inkomsten worden gegenereerd in het spel, wordt een percentage van die inkomsten gedoneerd aan projecten in de echte wereld. Alle updates over de activiteiten van Birthplace in de echte wereld zijn te volgen in het spel zelf. Dit is een belangrijk mechanisme. Spelers kunnen zo niet alleen zelf bijdragen, het verandert de gemeenschap van spelers ook in een beweging die sociale verandering kan creëren. Het percentage van de inkomsten dat wordt gebruikt voor het planten van bomen is variabel, omdat het planten van bomen in verschillende delen van de wereld verschillende kosten met zich meebrengt. Maar gemiddeld komt een aankoop van € 3,50 overeen met het equivalent van 1 boom die echt wordt geplant. 

Het spelverhaal

Birthplace is een strategisch spel waarin je een orang-oetan en een jongen moet helpen om het regenwoud te herplanten. Naarmate het regenwoud zich uitbreidt, keren steeds meer dieren terug naar het bos. Sommige met een unieke kracht. Zoals Stripes, een tijger die illegale houtkappers kan verjagen. Of Splash, een olifant die water uit het meertje op slurpt en er bosbranden mee kan blussen. Temidden van de nieuw geplante bomen floreert een nieuw ecosysteem van inheemse tropische flora en fauna. Ondertussen help je de jongen en zijn nichtje het restaurant van zijn grootmoeder te restaureren en maaltijden te verkopen die gemaakt zijn van fruit uit het regenwoud. Het is nog maar het begin van een duurzame economie die ervoor zorgt dat het regenwoud nog sneller terugkeert. Kijk hier naar de game-play trailer:

Birthplace wordt eerst in Nederland gelanceerd en vanaf eind 2020 wordt de game wereldwijd gepresenteerd. Birthplace is te downloaden via: App Store en Google Play Store

www.birthplacegame.com

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.