DAMn Food Waste gaat strijd aan met voedselverspilling


Aftrap Nederlands offensief tegen voedselverspilling door Tristram Stuart
.

Bij een diner van ‘afval’ en de talkshow DAMn Food Waste geeft Tristram Stuart, ‘s werelds bekendste bestrijder van voedselverspilling, op 5 maart in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de aftrap van een Nederlands offensief tegen wat hij hét morele en milieuschandaal van onze tijd noemt: de wereldwijde verspilling van een derde van ons voedsel.
De Brit, historicus, activist en schrijver (van onder andere Waste, uncovering the Global Food Scandal; hij won de prestigieuze duurzaamheidsprijs Sophie Prize 2011) wordt onthaald door FoodGuerrilla, het actieplatform van ruim 100 jonge voedselinitiatieven. Dit voorjaar gaan de initiatieven een spectaculaire samenwerking aan met Feeding the 5000 – Stuarts’ campagne van grote diners waarbij duizenden mensen tegelijk worden gevoed met gered voedsel. Voedsel dat in het huidige systeem de weg naar ons bord niet vindt.

Damn Food WasteNederlandse consumenten zijn wereldkampioen in het weggooien van zuivel, maar ook enorme hoeveelheden goed brood, vlees, aardappelen, groenten en fruit gaan onnodig verloren in huishoudens, in supermarkten, restaurants en bij producenten. Tristram Stuart, net terug uit Nairobi waar hij ministers en andere officials liet dineren van waste, is enthousiast over de grote actiebereidheid en creativiteit van de Nederlandse FoodGuerrilla-initiatieven die een breed publiek bij voedselverspilling betrekken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de hartige snacks en koekjes (‘brookjes’) van oud brood van het Ministerie van ReVitalisering, de smakelijke gazpacho die TooGoodToWaste produceert van tomaten die hun beste tijd hebben gehad en de gek gevormde groenten en fruit – om cosmetische redenen geweigerd door supermarkten – die Kromkommer van de teler op het bord van de consument brengt. Ook zijn er initiatieven als Thuisafgehaald, Proviandruil, Foodsharing en FoodSwap die het (online) delen van kliekjes populair maken. Stuart gelooft in verandering van onderop en organiseert een Feeding the 5000 dan ook het liefst met dergelijke ‘grassroots initiatives’ uit het land waar de actie plaatsvindt.

“De publieksavond op 5 maart is natuurlijk nog maar een klein voorproefje van de grootschalige publieksactie later dit voorjaar,” aldus Kim Sauter, projectleider van FoodGuerrilla, het platform van NCDO dat initiatieven voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel ondersteunt. “We hebben Tristram Stuart in de eerste plaats uitgenodigd omdat de FoodGuerrilla- initiatieven hem wilden ontmoeten voor een actie in Nederland. Maar er was meteen grote belangstelling, ook van producenten, retailers, cateraars en een algemeen publiek. Dat is alleen maar goed, want om echt iets te veranderen heb je alle schakels in de voedselketen nodig, dus we betrekken ook hun alvast bij het no waste diner en de talkshow.” Naast Tristram Stuart, staan op 5 maart ook aardappelboer Krispijn van den Dries en Onno Franse van Ahold op het programma.
> Informatie en inschrijven via www.foodguerrilla.nl/damnfoodwasteevent

Over FoodGuerrilla
FoodGuerrilla is een platform van NCDO, waarbij zich sinds september 2012 ruim 100 initiatieven hebben aangesloten. foodguerrillaFoodGuerrilla heeft als doel om het netwerk van jonge voedselinitiatieven te versterken en hun ondersteuning te bieden bij het bedenken en succesvol maken van hun publieksacties. De diversiteit van de aangesloten voedselinitiatieven is groot: de jonge initiatiefnemers zetten zich onder andere in tegen verspilling en overgewicht, of juist voor lokaal en seizoensgebonden voedsel, alternatieven voor vlees en vis, een eerlijke prijs voor boeren in Nederland en elders en andere actuele voedselthema’s. Stuk voor stuk strijdlustige groepjes die met weinig middelen maar sympathieke acties publieke aandacht en supporters winnen voor hun idee.

Over NCDO
NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert onderzoek uit, geeft trainingen en stimuleert de meningsvorming over mondiale thema’s door publicaties te verzorgen en de discussie op gang te brengen. NCDO werkt daarbij samen met overheid en politiek, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en wetenschap.

Video TEDtalk door Tristram Stuart
(Nederlands ondertiteld) 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *