De Keuringsdienst van de aarde

De Keuringsdienst-van-de-aarde

Editie: speelgoed

Eerlijk duurt het langst. Daarom zetten we in deze rubriek de zaken op scherp. In elke editie onderwerpen we producten – van wijn tot teenslippers – aan een kritische blik. Deze editie: speelgoed.

Waar kun je als sint of Kerstman op letten om er zeker van te zijn dat je je kind veilig en gifvrij speelgoed cadeau doet? En, ook niet onbelangrijk, welk speelgoed is ook nog lief voor het milieu en de makers? Lees de test en doe je voordeel met de tips.

Wat: Stoere gereedschapskist De Keuringsdienst van de aarde
Merk: Greentoys
Verkrijgbaar: greenjump.nl
Prijs: € 27,90
Materiaal: Volledig gemaakt van gerecyclede melkflessen. Deze plasticsoort (HDPE) wordt gezien als een veilige plasticsoort en bevat geen weekmakers of andere giftige stoffen.
Oordeel: Een superleuke set voor stoere jongens en meiden. Met de voordelen van plastic – onverwoestbaar en hygiënisch – maar zonder de nadelen – milieuonvriendelijk en weekmakers. Ook fijn: het gereedschap is niet zo zwaar dat timmeren voor butsen in je tafel zorgt.

Wat: Sjiek theeservies De Keuringsdienst van de aarde
Merk: Wonderworld
Verkrijgbaar: 3vosjes.nl
Prijs: € 19,95
Materiaal: Wonderworld gebruikt enkel hout van rubberbomen die na een productief leven geen rubber meer geven. Ze worden dan gekapt om plaats te maken voor nieuwe bomen. Fijn: Wonderworld plant voor elke boom die ze gebruiken er twee terug.
Oordeel: Gemaakt met oog voor detail en prachtig afgewerkt waardoor het hout zacht en glad aanvoelt in de handjes van de theedrinkende mevrouwtjes en meneertjes.

Wat: Kleurige bijenwasblokjes De Keuringsdienst van de aarde
Merk: Stockmar
Verkrijgbaar: puurspeelgoed.nl
Prijs: € 12,50
Materiaal: Bijenwas en natuurlijke kleurstoffen
Oordeel: Door hun blokvorm vooral geschikt voor kleine kunstenaars. Voor iets oudere kinderen die preciezer willen kleuren zijn er ook bijenwaskrijtstiften. Ze kleuren mooi egaal en ‘kruimelen’ niet, zoals ‘gewoon’ waskrijt wel doet.

Wat: Schattige lappenpop
Merk: ImajoDe Keuringsdienst van de aarde
Verkrijgbaar: atelierkiddies.nl
Prijs: € 22,95
Materiaal: Katoen en wol
Oordeel: Aan poppen zit vaak een chemisch luchtje, deze fair trade gemaakte ballerina ruikt echter puur natuur; oftewel naar niets! Haar jurk en onderbroek kunnen uit, waardoor ze leuk aan en uit te kleden is. Een pop met liefde gemaakt, die met liefde vertroeteld mag worden.

Wat: IJzersterke e-doozer
Merk: Hape
Verkrijgbaar: bambootoys.nl
Prijs: € 19,95De Keuringsdienst van de aarde
Materiaal: Bamboe, recyclebaar kunststof (TPE en ABS), verf op waterbasis en een coating van bijenwas.
Oordeel: Design, eco en spelen gaan prima samen, bewijst deze bulldozer. Blokken worden probleemloos aan de kant geschoven en de lucht in getild. Fijn voor papa en mama: de zachte banden rijden daarbij geruisloos over houten en stenen vloeren.

Plastic speelgoed
Doen: Sinds juli van dit jaar zijn een aantal weekmakers (DEHP, DBP and BBP) verboden in speelgoed en een aantal weekmakers (DINP, DIDP and DNOP) beperkt toegestaan. Toch ligt er nog plastic speelgoed met weekmakers (ftalaten) in de winkels. Dertig procent van de uit de handel genomen producten betreft dan ook speelgoed. Als consument kun je de wekelijkse overzichten van uit de handel genomen producten inzien. Zoek via google op RAPEX. In elk weekoverzicht kom je wel speelgoed tegen.
Laten: Volgens de Plastic Soup Foundation is er de laatste tien jaar meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw. Jaarlijks wordt er nu wereldwijd zo’n 250 miljoen ton plastic gemaakt. Door te kiezen voor gerecycled plastic zorg je er in ieder geval voor dat daar niets bijkomt.

Houten speelgoed

Doen: Kies voor speelgoed dat gemaakt is van massief hout van bomen die op verantwoorde wijze gekapt zijn (rubberwood of FSC-keurmerk) of kies als milieuvriendelijk alternatief voor bamboe: snelgroeiend (sommige soorten wel een meter per dag!).
Laten: Houten speelgoed heeft het imago altijd veilig en milieuvriendelijk te zijn. Helaas is dit niet het geval. Vooral gelijmd houten speelgoed, zoals multiplex, bevat vaak de kankerverwek¬kende stof formaldehyde. Het is ook uitkijken geblazen voor vrolijk geschilderd hout, omdat de verf lood of andere zware metalen kan bevatten.

Poppen en knuffels
Doen: Was knuffels en stoffen poppen voor gebruik en laat ze een paar dagen buiten of in de schuur uitwasemen.
Laten: Poppenhoofden, – benen en – armen worden vaak gemaakt van vinyl (PVC) waar weekmakers in kunnen zitten. Ruikt een pop chemisch, koop hem dan niet. Het gevaar van zacht plastic zit hem in de chemische weekmakers (ftalaten). Er wordt vermoed dat deze chemische weekmakers zich als een hormoon gedragen en zodoende schade kunnen toebrengen aan de lever, nieren en voortplantingsorganen.

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel

Lees ook:
> De keuringsdienst van de aarde

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *