Feestelijke plantdag voor fruitbomen op schoolpleinen

In Flevoland worden schoolpleinen weer wat groener.

Begin november planten leerlingen van negen basisscholen door heel Flevoland fruitbomen op hun schoolplein. Op 7 november staan de leerlingen van basisschool de Driesprong en de Zeester uit Marknesse met de schop in de aanslag om hun bomen te planten. In Emmeloord doet basisschool de Planthof haar naam eer aan. Op 8 en 9 november volgen de leerlingen van basisschool ’t Schrijverke en van de Anger en de Rede in Lelystad, en De Ontdekking uit Almere. De deelnemende scholen aan het project ‘Fruitbomen op Flevolandse Schoolpleinen’ maken op deze manier hun schoolplein wat groener. Bovendien kunnen de leerlingen zo het hele jaar door van dichtbij zien hoe de bloesems zich ontwikkelen tot appels, die ze vervolgens zelf samen met leraren kunnen plukken en verwerken tot appelmoes of vruchtentaart.

Samen met het Centrum Biologische Landbouw zorgt Landschapsbeheer Flevoland in het project ‘Proef de Smaak van Flevoland’ voor de fruitbomen op het schoolplein. Bij het project hoort ook een lesprogramma over fruitbomen en fruit. De scholen mochten zelf kiezen uit appel-, peren- of kersenbomen. Ook het type boom verschilt per school. Op sommige pleinen is alleen plaats voor leibomen, andere scholen kozen juist hoogstambomen om zo wat schaduw op het plein te krijgen. Natuurlijk is er wel wat geduld nodig voordat de bomen groot zijn en een overvloedige oogst leveren. Maar komend voorjaar kunnen de leerlingen de eerste bloesems aan de takken zien verschijnen. En wie weet al een enkel appeltje in het najaar proeven.
Na het planten zijn de scholen zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de bomen. Om de kneepjes van het vak te leren, mag per school één persoon deelnemen aan de cursus ‘hoogstamsnoei’ van Landschapsbeheer Flevoland.

Wilt u ook fruitbomen op het schoolplein?
Neem dan contact op met Centrum Biologische Landbouw:
Didi van Dijk tel. 0320 281 222 of mail naar
Didi.vanDijk@biologischelandbouw.org

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *