Groene projecten mogelijk door donaties Postcode Loterij


291 miljoen verdeeld tijdens Goed Geld Gala
. 

Bloemrijke velden en bermen voor vlinders en bijen, moderne botanische tuinen en zestig maaltijdroutes door Nederland. Woensdagavond maakte de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala in Het Concertgebouw in Amsterdam bekend dat dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro wordt geschonken aan de goede doelen. Hiermee is onder meer de weg vrijgemaakt voor de uitvoering van verschillende groene projecten door heel Nederland.

Greenpeace, Landschapsbeheer Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Botanische Tuinen & Waag Society, De Vlinderstichting en de Waddenvereniging kunnen met de bijdrage van de Postcode Loterij concrete, groene projecten in Nederland verwezenlijken.

Greenpeace – 7.593.028 euro
Greenpeace ontvangt een bijdrage uit het Droomfonds, het fonds van de Postcode Loterij dat goededoelenorganisaties de mogelijkheid geeft een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren. De organisatie gaat een applicatie (app), genaamd QuestionMark, op de markt brengen die consumenten direct informeert over het verhaal achter de producten die ze kopen. De website en app voor smartphones geeft betrouwbare informatie over milieubelasting, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en gezondheidsaspecten van het product. Op termijn moet de app informatie bevatten over alle producten in de supermarkt. De app is nu al te downloaden en stelt informatie beschikbaar over zo’n 20.000 producten.

Landschapsbeheer Nederland – 1.215.000 euro
Voedsel is een onderwerp dat veel mensen aanspreekt. Initiatieven als stadslandbouw en regiorecepten bieden de kans om mensen en de natuur met elkaar de verbinden. Met de donatie van de Postcode Loterij gaat Landschapsbeheer Nederland maaltijdfiets- en wandelroutes opzetten, verspreid over heel Nederland. Het maken van de routes, het organiseren van maaltijdwandel- en fietsdagen en het met de plaatselijke middenstand en producenten samenstellen van regionale receptenkaarten biedt prachtige kansen om zichtbaarheid te geven aan alle initiatieven.

postcodeloterij
Directeur Arno Willems van Landschapsbeheer Nederland ontvangt de cheques uit handen van Judith Lingeman, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij  |   Foto: Roy Beusker Fotografie

Nederlandse Vereniging voor Botanische Tuinen & Waag Society – 2.000.000 euro
Met de donatie van 2 miljoen euro van de Postcode Loterij gaan de Nederlandse Vereniging voor Botanische Tuinen & Waag Society twintig botanische tuinen in Nederland aantrekkelijker en beter toegankelijk maken voor publiek. De tuinen ontwikkelen samen een aantrekkelijke publieksprogrammering en versterken en archiveren hun plantencollecties. Samen met de Waag Society, pionier op het gebied van digitale media, vertelt de Nederlandse Vereniging voor Botanische Tuinen de bijzondere verhalen achter de tuinen openbaar.

postcodeloterij
De Nederlandse Vereniging voor Botanische Tuinen ontvangt de cheque met de eenmalige bijdrage van 2 miljoen euro uit handen van Judith Lingeman, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij. V.l.n.r.: Joke ’t Hart (directeur), Judith Lingeman, Renske Ek, Dick van Dijk  |   Foto: Roy Beusker Fotografie

De Vlinderstichting – 800.000 euro
Het aantal vlinders in Nederland vermindert gestaag. Van de 71 vlindersoorten die Nederland ooit rijk was, is 68 procent bedreigd of verdwenen. Een van de oorzaken is het gebrek aan bloemen en dus aan voedsel, nectar en stuifmeel. Ook de bijen en de hommels worden hierdoor getroffen. De insecten spelen een cruciale rol voor de fruitteelt en tuinbouw vanwege de bestuiving. De Vlinderstichting kan met de schenking van de Postcode Loterij het platteland, steden en dorpen weer vlinder- en bijvriendelijk maken door bloemrijke velden en bermen te realiseren.

Waddenvereniging – 2.070.000 euro
De Afsluitdijk heeft ervoor gezorgd dat de visstand in de Waddenzee en het IJsselmeer uitgedund is, omdat de ecologische snelweg voor trekvissen (zalm, zalmforel, paling, stekelbaars, spiering) door de dijk is afgesloten. De Waddenvereniging wil samen met verschillende (natuur)organisaties de afnemende visstanden, die slecht zijn voor de natuur, sport- en beroepsvisserij, tegengaan door een slingerende rivier aan te leggen tussen de twee wateren. De rivier geeft vissen weer de ruimte om hun paai-, leef- en opgroeigebieden te bereiken. De vismigratierivier is een op wereldschaal vernieuwend concept.

291 miljoen euro voor mens en natuur
Van ieder lot van de Postcode Loterij gaat de helft naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers kan de Postcode Loterij over de opbrengst van 2012 een recordbedrag van 291 miljoen euro schenken aan 89 goede doelen. De verdeling onder deze organisaties van dit recordbedrag maakte de loterij woensdag op het jaarlijkse Goed Geld Gala bekend.

Over de Nationale Postcode Loterij – de samenleving wint altijd
De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen 2,5 miljoen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers goede doelen, omdat de helft van de lotprijs bestemd is voor 89 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is bijna 4 miljard euro aan mens en natuur gegeven. UNICEF, het Wereld Natuur Fonds, Amnesty International, Natuurmonumenten, Artsen zonder Grenzen en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun. Sinds 2005 is de Postcode Loterij ook actief in het Verenigd Koninkrijk en Zweden, waar de People’s Postcode Lottery en de Svenska PostkodLotteriet fondsen werven voor goede doelen. In Nederland werkt de Nationale Postcode Loterij samen met de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij binnen de Goede Doelen Loterijen. Novamedia/Postcode Loterijen is de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *