Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014
Laatste update op 17 juni 2014
1. Zou je allereerst een korte introductie kunnen geven van jezelf en jouw achtergrond?
Ik ben Talinay, 28 jaar en kinderrechtenmedewerker bij Terre des Hommes. Ik hou mij onder andere bezig met het opzetten en coördineren van onderzoek naar ernstige schendingen van de rechten van kinderen. Ik ben zelf op de Filippijnen geboren en heb daar tot mijn zesde gewoond in een klein dorpje in de bergen. Het onrecht en de armoede die ik daar gezien heb motiveren mij om me in te zetten voor het welzijn van kinderen wereldwijd. Elk kind heeft het recht zorgeloos te kunnen opgroeien zonder uitgebuit te worden.
2. Wat doet Terre des Hommes exact? Op wat voor manier geven jullie nu invulling aan een betere wereld?
Terre des Hommes zet zich in om uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden te stoppen. Denk hierbij aan extreme vormen van kinderarbeid, kinderen die in de prostitutie worden gedwongen en kinderen die verhandeld worden alsof ze koopwaar zijn. We voorkomen dat kinderen worden uitgebuit, halen kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgen ervoor dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.
3. Wat is volgens jou het belang van de organisatie?
Kinderuitbuiting, in welke vorm dan ook, is onacceptabel. De kinderen die hier slachtoffer van zijn of dreigen te worden, kunnen vaak niet voor zichzelf en voor hun rechten opkomen.
Wij zetten ons samen met lokale partners in om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet aan hun lot worden overgelaten. Dat zij beschermd worden, veilig kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen. Dit is vaak geen makkelijke opgave en vraagt een lange adem.
4. Wat zijn de belangrijkste doelen die Terre des Hommes heeft gerealiseerd?
Elk kind dat we helpen is er één. Zo hielpen we in Zuidoost-Azië vorig jaar ruim 1500 kwetsbare en uitgebuite kinderen naar school. Ook hielpen we 750 kinderen bij de rechtszaak tegen de dader die hen uitbuitte. Daarnaast zorgden we er samen met een van onze partners in de Filippijnen voor dat ons initiatief van zogenoemde personal safety lessons door de overheid in het landelijke curriculum werd overgenomen. In deze lessen leren kinderen op school zich te beschermen tegen seksuele uitbuiting.
5. Welke doelen wil je nog meer verwezenlijken?
Het overbodig maken van ons werk. Dat kan pas als wij met onze lokale projectpartners alle vormen van kinderuitbuiting uitgebannen hebben.
6. Zou je iets meer kunnen vertellen over jullie nieuwe project: Project Redirect?
In de Filippijnen is seksuele kinderuitbuiting een groeiend probleem, vooral in de havenstad Cebu. Hier werken duizenden kinderprostituees, op straat, in bordelen en karaokebars of achter de webcam. Deze kinderen kennen de weg naar hulp vaak niet. Met Project Redirect willen wij hen letterlijk de weg wijzen. Dit doen we, naast onze reguliere hulp ter plekke, door in augustus op grote schaal in Cebu aandacht te vragen voor zowel de gevaren van seksuele uitbuiting als voor de beschikbare hulp.
7. Hoe kunnen de lezers van De Betere Wereld jullie steunen met dit project?
Lezers kunnen via de actiewebsite www.redirectcebu.com meehelpen door een ‘eigen’ pijl te kiezen waarmee we kwetsbare kinderen en kinderprostituees de weg naar hulp wijzen. Daarnaast is aandacht via Facebook en Twitter ook van harte welkom!