Groen zwanger

Verantwoorde spulletjes en ideeën voor jou en je kindje

Je herkent het waarschijnlijk wel: het krijgen van een kindje is een periode waarin je nadenkt over wat je dit kleine persoontje mee wilt geven. Voor nu, voor later. Net als een heleboel (aanstaande) moeders vindt ook jij het belangrijk om bewuste keuzes te maken tijdens de zwangerschap. En dat kan op allerlei mooie manieren! Want: bevallen met geitenwollen sokken aan hoeft echt niet. Er zijn allerlei prachtige, duurzame, hippe producten en diensten op de markt waarmee je kunt genieten van een ‘groene’ zwangerschap. Goed voor jou, je kindje en voor de wereld!

Go with the flow…..Zwangerschapsdagboek

Terwijl je uitkijkt naar je zwangerschapsverlof en jouw vervangster op het werk aan het inwerken bent, maak je vast al plannen over al die dingen waar je nog niet aan toegekomen bent. Je kijkt uit naar momenten voor jezelf en bewust genieten van deze bijzondere tijd. Wat dacht je van het bijhouden van een zwangerschapsdagboek tijdens jouw verlof? Maak je geen zorgen: je hoeft geen Beatrix Potter te worden en iedere dag een lang verhaal op te schrijven. Gooi de gebaande paden overboord en maak bijvoorbeeld een collage of scrapboek van jouw zwangerschap op jouw manier. Schilder, schrijf, plak, knip, fotografeer, stempel en geniet. Bij de Wereldwinkel bijvoorbeeld kun je plakboeken kopen die gemaakt zijn van duurzame of gerecycelde materialen.

Laat je lekker verwennen
Als je klaar bent met jouw unieke verslag dat je jouw kindje later zult laten zien, is het tijd voor een verwenmoment. De zwangerschap is natuurlijk een periode waarin je van alles moet regelen voor de aanstaande baby. Juist daarom is het belangrijk om ook jezelf niet te vergeten. Dompel je even helemaal onder in de wereld van biologische rozen, lavendel en calendula. Schoonheidsspecialistes die samenwerken met het biologische merk Weleda bieden speciaal voor zwangere vrouwen de

‘Weleda Mama Behandeling’ aan. De behandeling bestaat uit vier sessies en verandert mee met de veranderingen die jouw lichaam doormaakt tijdens de bevalling. Een heerlijke, verantwoorde manier om tot rust te komen. Via de Weleda website kun je een aangesloten schoonheidsspecialiste bij jou in de buurt vinden.

Een zwangerschapscocktail toe
Afgezien van verwenmomenten overdag, kun je nu ook extra genieten van de avonden. Nu ‘de kurk op de fles moet blijven ’, lijken cocktails misschien even geen optie maar er zijn allerlei alternatieven om jouw eigen ‘zwangerschapscocktail’ te ontwerpen. Bij biologische supermarkten kun je allerlei heerlijke biologische alcoholvrije (bubbel)drankjes kopen. Neem eens een kijkje in een natuurwinkel en laat je verassen door alle heerlijke smaakjes die tegenwoordig te krijgen zijn. Wat dacht je van kokoswater, duindoornbessensap of elderflower pressé? Trakteer jezelf op een thuisproeverij en mix er op los of organiseer een zwangerschapscocktailparty samen met vriendinnen. Mix je eigen biozwangerschapscocktail en ga op onderzoek uit naar (h)eerlijke en bijzondere smaken. Wil je liever iets warms? Wat dacht je dan van alcoholvrije Glühwein? Haal je allermooiste fairtrade wijnglazen ui de kast en geniet van het moment
.cocktail

De mooiste babykamer
Terwijl je met je vriendinnen bijpraat over de finishing touches van de babykamer, terwijl je partner hard aan het schilderen is in diezelfde kamer, bedenk je je misschien dat de gordijnen nog ontbreken.

Ben je een naaiwonder? Dan zou je kunnen overwegen zelf de gordijnen of het beddengoed voor de babykamer te naaien van mooie, zachte, duurzame stoffen. Daarvoor kunt je terecht bij bijvoorbeeld Textielfabrique of Capsicum natuurstoffen in Amsterdam. Ook voor biologische verf of behang zijn er prachtige merken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld het Zweedse behangmerk Eco, eco-behang van Esprit en ecologische verf van het merk Pure&Original. Voor ecologische accesoires voor de babykamer kun je terecht bij bijvoorbeeld greenjump.nl

Help een andere mama
Terwijl je geniet van de laatste voorbereidingen voor dat kleine persoontje, is het niet gemakkelijk als je leed in de wereld op TV voorbij ziet komen. Het is een mooie gedachte om tijdens jouw zwangerschap iets te investeren in het leven van een mama aan de andere kant

van de wereld. Dat kan bijvoorbeeld via Simavi, een organisatie die zich inzet voor veilige zwangerschappen in ontwikkelingslanden. In Bangladesh bijvoorbeeld brengen zij via mobiele klinieken zorg naar zwangere vrouwen in dorpen toe. En wist je dat je via oneforone.nl een zorgverzekering af kunt sluiten waarbij een weeskind in Tanzania via een ‘microverzekering’ ook een zorgverzekering krijgt? Een mooie manier om de zorg die jij en je kindje hier ontvangen, ‘door te sturen’ naar een andere mama en haar baby. Ook al zul je deze mama aan de andere kant van de wereld missschien nooit ontmoeten, zij zal je voor altijd dankbaar zijn.

Een prachtige stap in de toekomst
Over geld gesproken: Misschien wil je alvast een spaarrekening openen voor jouw aanstaande kindje maar dan wel bij een verantwoorde bank. Want voor jouw kleintje wil je alleen het allerbeste, op alle gebieden. Dat kan bijvoorbeeld bij de ASN Bank. De ASN Bank kiest vóór eerlijke handel en duurzame energie en tegen kinderarbeid en wapenindustrie bijvoorbeeld. Het idee dat de rente op een eerlijke manier verkregen wordt, levert een extra rendement op, omdat je op die manier met een gerust hart kunt sparen.

Jouw eigen eco kraamhotel
Het moment is daar, alle voorbereidingen zijn afgerond, nu is het tijd om je helemaal over te geven aan het nieuwe leven dat je straks in je armen zult houden. Ga je in het ziekenhuis bevallen? Tegenwoordig hebben steeds meer ziekenhuizen aandacht voor duurzaamheid. Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en omgeving bijvoorbeeld kijkt bij de aanschaf van nieuwe apparatuur naar het energieverbruik en kiest voor duurzame en niet milieubelastende materialen. Zo maakt het ziekenhuis bijvoorbeeld gebruik van groene energie en zonnepanelen. Misschien is een ziekenhuis echt niet de plek waar jij je happy voelt. Je kunt natuurlijk ook zelf een ‘eco bevalling’ organiseren, thuis of in een kraamhotel, met fairtrade handdoeken, beddengoed en kleding voor jou en de baby gemaakt van bio katoen, eco zijde of duurzame wol. En wat dacht je van een ecobed, fairtrade kaarsen en biologische lavendelolie als kalmeringsmiddeltje? Er zijn ook hippe sokken gemaakt van hennep te koop om jouw voeten warm te houden tijdens de bevalling. Je kunt bij het maken van een geboorteplan ook met jouw verloskundige en doula bespreken dat je graag gebruik wilt maken van eco, bio en fairtrade producten voor, tijdens en na de bevalling. Door het maken van die keuze inspireer je ook hun en andere (aanstaande) mama’s.

Schreeuw het van de (duurzame) daken
Je kunt natuurlijk gaan voor het traditionele geboortekaartje en dit laten drukken op gerecycled eco papier. Maar er zijn ook andere, originele alternatieven voor geboortekaartjes die het milieu ontzien. Wat dacht je van je eigen online geboorte magazine? Dit is een unieke combinatie van een online geboortekaartje, een fotoboek en een kraamkadolijst, maar dan in de vorm van een digitaal tijdschrift. Via bijvoorbeeld www.tobeshared.nl, kun je heel eenvoudig je eigen online geboorte magazine maken. Het bespaart jou en je familie bovendien tijd omdat je geen adressen op enveloppen hoeft te schrijven en postzegels hoeft te plakken. Je kunt je dus helemaal op jouw prachtige baby richten.

You get the picture: er zijn allerlei mooie, inspirerende, trendy manieren om van jouw zwangerschap een ‘duurzame beleving’ te maken. Goed voor jou, jouw baby en voor de wereld!

Lees ook:
> Mail & Win Snuzi speeldoekje
> Natuurlijk shoppen bij Green Jump

www.weleda.nl

www.tobeshared.nl

www.wereldwinkel.nl

www.oneforone.nl

www.textielfabrique.nl

www.simavi.nl

www.greenjump.nl

www.asnbank.nl

www.yumeko.nl

www.hetecobed.nl

Tekst Lindy Bontenbal

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *