Nieuw onderzoek babymatrasjes koud-/traagschuim

Schadelijke stoffen in babymatras van koudschuim of traagschuim

Wieg- of ledikantmatrasjes die niet van natuurlijke materialen zijn gemaakt, ademen een aanzienlijke hoeveelheid schadelijke stoffen (VOC’s, volatile organic compounds) uit. Duidelijk is ook dat de concentratie van deze schadelijke stoffen 2,5 cm boven het matras veel hoger is dan midden in de kamer. De meeste baby’s slapen zo’n 12-14 uur per dag en ademen deze schadelijke stoffen dus in. Dit blijkt voor het eerst duidelijk uit nieuw onderzoek door de universiteit van Texas.

62babyes-2013-05625q0006

Het onderzoek naar schadelijke stoffen in babymatrasjes
Vaak is een (niet natuurlijk) wiegmatras gemaakt van een dikke laag polyurethaan of polyester schuim met een waterproof plastic laag. Dit soort matrasjes wasemen schadelijke VOC’s (vluchtige organische stoffen ) uit. In het onderzoek zijn meer dan 30 verschillende VOC’s gevonden in 20 nieuwe en gebruikte matrasjes. De concentratie schadelijke VOC’s is hoger vlak cm boven het matrasje, waar baby’s slapen en ademen, dan in het midden van de kamer.

Eerdere onderzoeken tonen aan dat chronische blootstelling aan lage doses VOC’s het risico op longinfectie, allergieën en astma bij kleine kinderen vergroot. De in de babymatrasjes aangetroffen schadelijke VOC’s zijn onder andere het giftige fenol en 2-ethylhexanoic acid, waarvan de Europese Commissie aangeeft dat deze chemische stof de ontwikkeling verstoort.

Conclusie en aanbeveling onderzoekers
De onderzoekers bevelen aan dat de industrie op zoek gaat naar andere soorten schuim die minder schadelijke stoffen uitstoten. Als consument kun je zelf echter kiezen voor een snellere oplossing, namelijk een matras van biologische materialen. Natuurlatex matrassen met biologisch katoen en biologische wol zijn vrij van schadelijke stoffen en ook voor de allerkleinsten zijn er biologische wiegmatrassen en ledikantmatrassen verkrijgbaar.

Green Jump’s blog over gifvrij opgroeien
Voor meer informatie, zie het blog over dit onderzoek naar schadelijke stoffen in babymatrassenGreen Jump’s blog geeft veel informatie over schadelijke stoffen in dagelijkse producten, met name ook voor ouders & kinderen.

Lees ook:
> Groen zwanger
> Heerlijk warme eco dekbedden van ecobed

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *