Slow Food in de praktijk


De gezonde schoolkantine van de OSG in Den Burg is naast gezond ook lekker en uit eigen streek.

Als de school lid wordt van Slow Food en dan vraagt mee te denken met De gezonde schoolkantine dan is dat Slow Food in de praktijk. Naast gezond ook lekker lunchen uit eigen streek!

Op 12 juni konden de leerlingen samen met de burgemeester en wethouders de meer dan 1000 broodjes proeven. Directeur Henk de Vries overhandigde de eerste broodjes aan de leerlingenraad. Ze zijn van het begin actief geweest, met proeverijen, enquêtes hebben ze er voor gezorgd dat het nieuwe aanbod in de kantine breed gedragen wordt. De school had iedere leerling persoonlijk uitgenodigd; brood werd die dag niet van huis meegenomen en in AH en Jumbo was het opvallend leeg.

slowfood schoolkantine

Broodjes met lamsham, schapen kaas van de Wezenspyk, vielen in de smaak. Sommigen moesten wel wennen aan de donkere broodjes maar werden snel overgehaald door “lekker joh!” van mede- leerlingen.
N.a.v. een GGD onderzoek naar gewichttoename van leerlingen op Texel in 2008 startte het project De Gezonde Schoolkantine, gedragen door de leerlingenraad, ouderraad, docenten en Slow Food: Want ook de jongeren op Texel volgen helaas de trend in gewichtstoename.
De broodjes worden gemaakt van graan van Texel en belegd met producten zoveel mogelijk van het eiland. Naast broodjes worden er ook E-vrije seizoens soepen, zonder vlees en salades gemaakt. Nog een mooi doel, leer de leerlingen eten uit de eigen streek. Broodjes kosten 1,50, salades rond een euro, en soep 0,50 cent, net zo duur als de cup a soup!

slowfood schookantineslowfood schookantine kinderen broodjes

Uiteraard kunnen kinderen ook hun eigen brood meenemen. Het is bedoeld als aanvulling op het eten van thuis. Maar we hopen wel dat velen het loopje naar buiten houden maar dan niet de supermarkt in duiken…. De werkgroep is inmiddels uitgebreid met deskundige leerlingen op het gebied van voedsel allergieën om zo voor nog meer kinderen toegankelijke lunches op school te serveren.

Annette van Ruitenburg ouder, voorzitter van Slow Food en auteur van o.a. Het geheim van de zoete Sommelbes. Een kook, lees en informatie boek over ons eten. Het boek wordt tevens gebruik in de lessen voeding op de O.S.G. genomineerd als duurzaam kookboek 2011.

http://www.annettevanruitenburg.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *