Start open inschrijving Gezonde Schoolpleinen!

48 scholen krijgen de kans op een Gezond Schoolplein

Woensdag 12 maart gaf staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op basisschool de Piramide in Utrecht het startsein voor de open inschrijving Gezonde Schoolpleinen. Alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunnen vanaf die dag via Gezondeschool.nl/schoolpleinen een aanvraag indienen voor de realisatie van een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein. Uit de open inschrijving worden achtenveertig scholen geselecteerd die de kans krijgen om een Gezond Schoolplein te ontwikkelen.

De start van de open inschrijving Gezonde Schoolpleinen wordt feestelijk, actief én groen gevierd. Omdat jongeren centraal staan bij de inrichting en aanleg van een Gezond Schoolplein, spelen zij deze dag de hoofdrol. Zij gaan dansen met Juvat (bekend van So You Think You Can Dance en ambassadeur van ‘Alles is Gezondheid’), touwtjespringen met Nederlands Kampioen Sebastien Hoek en mogen heuse zaadbommen kneden.

Gezonde ontwikkeling van jongeren
Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bundelen Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad de krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van € 50.000 voor de inrichting en aanleg van het schoolplein. Daarnaast worden de scholen begeleid bij het:

– Ontwerp- en realisatieproces;Iconen Gezonde Schoolpleinen

– Organiseren van beheer en onderhoud;

– Inzetten van gezonde activiteiten;

– Behalen van het vignet Gezonde School;

– Vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Zo wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleden zij een belangrijke voorbeeldfunctie en dragen de schoolpleinen bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk.

Jantje Beton en Gezonde Schoolpleinen
Jantje Beton wil dat kinderen vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen en bewegen in hun eigen buurt. Want buitenspelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Het schoolplein staat bij kinderen in de top 3 van favoriete speelplekken en vervult een belangrijke functie als speelplein waar kinderen kunnen worden uitgedaagd om te bewegen.

Duurzaam-GroeneSchoolpleinenschoolplein_059_800x600

Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen niet genoeg beweegt kan er niet genoeg aandacht naar spelen op het schoolplein uitgaan. Helaas zijn veel schoolpleinen na schooltijd gesloten en vinden kinderen het schoolplein vaak niet uitdagend genoeg. Daarom werkt Jantje Beton de komende jaren mee aan de realisatie van Gezonde Schoolpleinen. Kinderen spelen bij de inrichting van deze schoolpleinen een centrale rol. Zij weten als geen ander wat hen motiveert om buiten te spelen. En wat is er mooier voor kinderen dan spelen op een plek die echt van hen is?

www.jantjebeton.nl

Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl en Gezonde Schoolpleinen
De PO-Raad, VO-raad en MBO Raad gaan via de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl voor Gezonde Scholen. Sport, bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor het presteren en welbevinden van de jeugd. Het onderwijs kan en wil daaraan een bijdrage leveren. Eén van de aspecten van de Gezonde School is de omgeving. Daarom werkt de Onderwijsagenda SBGL mee aan Gezonde Schoolpleinen. Gezonde Schoolpleinen zijn groen, uitdagend en rookvrij. Ze zijn een onderdeel van een ‘gezonde leeromgeving’ en leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en gezondheid van de jeugd.

www.poraad.nl, www.vo-raad.nl, www.mboraad.nl

IVN en Gezonde Schoolpleinen
IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, betrekt mensen op lokaal niveau bij de natuur. We laten jong en oud ontdekken hoe leuk, leerzaam, gezond en belangrijk het groen om ons heen is. Dit versterkt hun band met de natuur, en maakt bewust van het belang van duurzaam handelen. Daarom werkt IVN mee aan Gezonde Schoolpleinen. Gezonde Schoolpleinen zijn groen, uitdagend en rookvrij. Kinderen spelen en leren in het groen en worden betrokken bij inrichting, onderhoud en beheer van het schoolplein.

www.ivn.nl

RIVM Centrum Gezond Leven en Gezonde Schoolpleinen
Onder de vlag ‘Gezonde School’ werkt het RIVM Centrum Gezond Leven samen met diverse partners aan het versterken van gezondheidsbevordering in het primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. De realisatie van Gezonde Schoolpleinen maakt hier onderdeel van uit. Een Gezond Schoolplein geeft onze jeugd de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

www.gezondeschool.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *