Syrische kinderen willen naar huis

Save the Children geeft kinderen uit Syrië een stem op Wereldvluchtelingendag.

Vijfhonderd gevluchte Syrische kinderen hebben in vluchtelingenkamp Za’atari in buurland Jordanië hun zelfgemaakte vlieger opgelaten met daarop hun boodschap aan de wereld. Ze willen vrede in hun land en ze willen terug naar huis. Het evenement is georganiseerd door kinderrechtenorganisatie Save the Children. De organisatie geeft kinderen zo een stem ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag op 20 juni 2013.

De 14 jarige Khaled (op de linkerfoto) schrijft zijn droom op de vlieger: “Ik wil weer vrijheid in mijn land. We moesten vluchten uit Syrië omdat we niet meer vrij waren. Vrijheid is voor mij de mogelijkheid om te rennen, te spelen en om je te bewegen zonder bang te zijn. De 15 jarige Zakaria schilderde een groot blauw hart op zijn vlieger: “Het hart symboliseert de liefde voor thuis. Mijn land is mijn thuis; hier zal ik altijd vluchteling zijn.”

Syrië was ooit een gelukkig land
Ook de meisjes kregen de kans om hun boodschap te delen. Zo vertelt de 15 jarige Amal (foto links): “mijn boodschap aan de wereld: ik wil dat het conflict in Syrië eindigt en dat het er weer veilig en vredig wordt, want Syrië was ooit een gelukkig land.” De 6 jarige Sherine gebruikte haar favoriete kleuren op haar vlieger en ze schilderde bloemen en harten, want die doen haar denken aan thuis.Kinderen helpen weer kind te zijn

Door het conflict in Syrië zijn al meer dan 1,6 miljoen Syriërs hun land ontvlucht. Meer dan de helft van hen is nog kind. In Za’atari, het grootste vluchtelingenkamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië, leven alleen al 60.000 kinderen onder moeilijke omstandigheden. De zomer brengt hoge temperaturen en zandstormen met zich mee, waardoor je geen hand voor ogen kan zien. Er is amper schaduw of ruimte voor verkoeling.
Save the Children verstrekt levensmiddelen en noodgoederen en zorgt veilige speelplekken Elke dag kunnen kinderen hier terecht om te spelen en leren. Ze leren hun ervaringen verwerken en hier kunnen kinderen weer even kind zijn.


Directeur Holke Wierema van Save the Children vertelt: “Kinderen zijn het meest kwetsbaar in dit conflict. Alle 500 kinderen die mee hebben gedaan aan dit project, hebben een krachtige boodschap aan de wereld. Ze vertellen ons dat ze naar huis willen, dat ze hun thuis missen, dat ze niet langer vluchteling willen zijn en dat ze vrede willen in hun land. Het wordt tijd dat de wereld naar hen luistert en een oplossing vindt voor het conflict in Syrië, zodat deze kinderen veilig naar huis kunnen.”

Save the Children roept wereldleiders op om te luisteren naar de boodschap van Syrische kinderen, zoals Ghadeer van 11 jaar oud:
”Mijn boodschap aan de wereld: stop het geweld en help ons weer veilig naar huis te gaan.”

Foto’s: Chris de Bode/Save the Children.

NB: om hun veiligheid te waarborgen zijn de namen van de kinderen gewijzigd.

www.savethechildren.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *