Veggiechallenge officieel van start

 
Meer dan 1500 Nederlanders minderen met vlees.

Minder vlees, vis en zuivel eten. Dat is het doel dat de ruim 1500 deelnemers van de Veggiechallenge, waaronder bekende personen als Ronald Giphart en tv-kok René Pluijm, zichzelf voor de komende maand gesteld hebben.

En ze hebben er zin in: #Veggiechallenge was deze middag trending op Twitter. Op de Facebook pagina van stichting Viva Las Vega´s, die de campagne organiseert, stromen de reacties binnen. “Vandaag heb ik champignons door de pasta gedaan in plaats van vlees of vis.” En: “De hele familie doet mee!” Sommige deelnemers zijn alvast begonnen, een enkeling heeft zijn doelstellingen zelfs al gehaald en besluit de lat nog snel wat hoger te leggen.

VeggieChallenge

PlantAardig
De insteek van de Veggiechallenge is dat iedereen vanuit zijn bestaande eetpatroon een klein stapje zet naar meer plantaardige voeding. Het doel moet haalbaar, maar ook uitdagend zijn. Een verstokte carnivoor kan bijvoorbeeld één dag in de week het vlees laten staan, een bijna-vegetariër kan de hele maand vleesloos of zelfs 100% plantaardig gaan koken. Deelnemers worden bijgestaan met kortingen, kooktips, gratis recepten en kunnen via de website chatten met andere deelnemers en een diëtist.

Kleine stapjes, veel impact
Zo kunnen kleine stapjes al grote gevolgen hebben. Naar schatting sparen de deelnemers samen in één maand tijd de levens van 150 dieren en verkleinen ze hun gezamenlijke voetafdruk met 66.000 vierkante meter. Qua CO2-uitstoot komt dit neer op een besparing als wanneer 540 auto’s van de weg worden gehaald.

Vleesverminderingscampagne
Op de eerste dag van de Veggiechallenge, op 1 juni 2012, komen tevens 10 milieu- en dierenbeschermingsorganisaties bij elkaar in Driebergen voor de Viva Las Vega’s Vision Meeting. Op deze netwerkdag wordt de Veggiechallenge officieel gelanceerd en zal gebrainstormd worden over toekomstige vleesverminderingscampagnes. Ook zijn verschillende Nederlandse gemeentes aanwezig, die geïnteresseerd zijn in het promoten van een vleesloze dag in de week.

Food Festival
Het slotsalvo van de campagne is op 30 juni, als in Amsterdam het Viva Las Vega’s Food Festival wordt gevierd. Een 100% plantaardige dag vol workshops, proeverijen, dans en muziek tot diep in de nacht. Voor de mensen die dan pas de smaak te pakken krijgen of te laat waren zich in te schrijven: geen probleem, op 1 juli begint de tweede ronde. De verwachting is om dit jaar in totaal 3000 deelnemers te verzamelen.

www.veggiechallenge.nl
www.viva-las-vegas.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *