Verkiezing Gouden Windei van foodwatch

Grootste misleiders 2013 onthuld!

foodwatch maakt de vijf genomineerden voor het Gouden Windei 2013 bekend. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de grootste misleider. Consumenten kunnen van 19 september tot en met woensdag 2 oktober hun stem uitbrengen via www.foodwatch.nl. foodwatch zal op 3 oktober de prijs op het hoofdkantoor van de ‘winnaar’ uitreiken. De genomineerden van 2013 zijn: Natrena Stevia Kristalpoeder, Hema Slagroomtaart, Red Bull Energy Shot, Ola Festini Peer en Albert Heijn’s puur&eerlijk zalm in bladerdeeg.

Consumenten worden in de supermarkt op grote schaal misleid. Voedselwaakhond foodwatch ontvangt hier dagelijks vele klachten over en doet al jarenlang onderzoek naar de waarheid achter claims op voedselverpakkingen. De volgende producten hebben het het afgelopen jaar echt te bont gemaakt en zijn daardoor genomineerd voor het Gouden Windei van 2013.

gouden windei

Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts: de bus bestaat voor 97% procent uit het goedkope vulmiddel maltodextrine en bevat slechts 3% stevia.
HEMA Slagroomtaart: De taart hangt aan elkaar van de E-nummers, terwijl Hema beweert dat hij ‘ambachtelijk’ gemaakt is met ‘de allerbeste ingrediënten’.
Red Bull Energy Shot: Bevat een cocktail van werkzame stoffen die mogelijk gezondheidsrisico’s opleveren. Als frisdrank mag het niet verkocht worden. Red Bull omzeilt de regels door de shot ‘een voedingssupplement’ te noemen.
Ola Festini Peer van Unilever: In een ijsje zit slechts 1/15e van een peer, terwijl Unilever reclame maakt met “zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit”. De smaak komt in feite van suiker, citroensap en aroma.
Albert Heijn’s puur&eerlijk zalm in bladerdeeg: Slechts de 21% zalm is duurzaam. Aan de overige 79% heeft AH geen eisen gesteld. Deze zijn dan ook niet biologisch en sommige zijn bovendien dieronvriendelijk geproduceerd.

Wie is voor jou het grootste Windei?
Consumenten kunnen vanaf 19 september gedurende twee weken hun stem uitbrengen via www.foodwatch.nl. De winnaar wordt op 3 oktober bekend gemaakt. foodwatch reikt dan de prijs uit bij het hoofdkantoor van de ‘winnaar’.

Weten wat je eet

De keuzes die consumenten maken hebben directe gevolgen voor hun gezondheid. ‘Weten wat je eet is belangrijk als je verantwoorde keuzes wilt maken, maar dit wordt ons bijna onmogelijk gemaakt. Fabrikanten doen enorm hun best om consumenten voor de gek te houden’, aldus Meike Rijksen van foodwatch. ‘Het is dan ook hoog tijd dat dit wordt aangepakt. Dat vinden duizenden consumenten met ons.’

Verkiezing Gouden Windeigouden windei
In de afgelopen jaren hebben tienduizenden Nederlanders hun stem uitgebracht tijdens de Gouden Windei verkiezing en via e-mailacties eerlijke informatie van producenten geëist. Consumenten hebben producent Unilever al twee keer op rij uitgeroepen tot grootste misleider. In 2012 won de multinational de prijs voor zijn product Becel Pro.activ en in 2012 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone kreeg de prijs in 2010 voor zijn product Actimel. Inmiddels hebben enkele voedselmerken die sinds 2009 door foodwatch zijn onderzocht hun claims aangepast of hun product van de markt gehaald.

De Gouden Windei verkiezing draagt bij aan het maatschappelijk debat over eerlijke informatie rondom voeding. Hoe meer stemmers hoe groter de impact van deze verkiezing.

> www.foodwatch.nl/gouden_windei
> Volg de Gouden Windei verkiezing via Twitter: #goudenwindei

foodwatch: de voedselwaakhond
foodwatch is dé onafhankelijke non-profit voedselwaakhond, die actief is in Nederland, Duitsland en sinds kort ook in Frankrijk. foodwatch ontvangt geen geld van de overheid of van de levensmiddelenindustrie. foodwatch werkt aan betere regelgeving die consumenten beschermt tegen gezondheidsrisico’s en fraude en eist transparantie in de voedselketen. Dit doen we via onderzoek, overleg, lobby en acties. Samen met consumenten staan we voor eerlijk, veilig en gezond eten.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *