Beste boorhamer volgens ons onderzoek
Als klusser kom je zelfs voor pittige klussen te staan. Moet je bijvoorbeeld een groter gat in een harde ondergrond of muur boren? Dan vraagt dit om de nodige kracht, maar gelukkig kun je hier een boorhamer voor gebruiken. Een goede boorhamer heeft een hoge slagkracht, waardoor je vrij eenvoudig grote gaten kunt boren. Mijn advies is om puur voor de beste boorhamer te gaan. Deze variant, zie hieronder mijn gehele top 10, levert de meeste kracht en is ook nog uitermate fijn te bedienen. De voorkeur gaat uit naar de Powerplus POWX1197 Boorhamer; dit is de beste boorhamer van 2024. Deze boorhamer is voor meerdere materialen geschikt, biedt indrukwekkende zaagspecificaties en is opvallend fijn te bedienen.
Top 10 beste boorhamer 2024:
Dit is onze top 10 beste boorhamer van 2024:
Uitgelicht: 5 beste boorhamers
Onze keuze voor de 5 beste boorhamers lichten we hieronder toe.
1. Powerplus POWX1197 Boorhamer
De Powerplus POWX1197 Boorhamer is de beste boorhamer voor doe-het-zelvers. Deze boorhamer heeft een slagkracht van 5J, waardoor het een ware krachtpatser is. Dit uit zich ook in een boorcapaciteit van maar liefst 40 mm in hout en 32 mm in beton. Deze boorhamer ligt ook nog fijn in de hand en beschikt over een revolutionair vibratiesysteem. Door dit systeem heb je zo min mogelijk last van vibraties in je armen en handen. Ook krijg je bij aanschaf een koffer en 6 opzetstukken geleverd. Zoals je mogelijk al verwacht had, is dit een boorhamer op netstroom. Juist door de aanvoering vanuit het stopcontact geniet je van de brute kracht. Wat wil je nog meer? De Powerplus POWX1197 Boorhamer doet precies wat ‘ie moet doen en is wat mij betreft de beste boorhamer van 2024!
2. Bosch PBH 2100 RE Boorhamer
De Bosch PBH 2100 RE Boorhamer is eveneens een prima boorhamer voor doe-het-zelvers. Deze boorhamer heeft een slagkracht van 1,7 J en werkt met een vermogen van 550 Watt. Hij is hierdoor minder krachtig dan bovenstaande variant, maar is tegelijkertijd wel bijzonder veelzijdig inzetbaar. Hij is bijvoorbeeld geschikt voor het boren van gaten in beton, metselwerk, tegels, hout en metaal. Bijkomend voordeel: je kunt ‘m ook gebruiken voor het hameren en beitelen in deze materialen. Dankzij de SDS plus boorhouder wissel je ook nog snel van opzetstuk. Deze boorhamer doet al met al perfect wat ‘ie moet doen, weegt slechts 2,2 kilogram en wordt als een complete set geleverd. Onder meer een koffer en diepteaanslag tref je als accessoires aan.
3. Makita BITFIX HR2470 Boorhamer
De Makita BITFIX HR2470 Boorhamer is een ware krachtpatser. Deze boorhamer werkt een slagkracht van 2,7 J en is hierdoor voor de zwaardere klussen geschikt. Je kunt moeiteloos een gat van 24 mm in beton boren, terwijl ‘ie ook uitermate geschikt is voor het gaten van boren in andere materialen. Je geniet ondertussen van de gekende Makita kwaliteit en vele handige extra’s. De Makita BITFIX HR2470 Boorhamer beschikt bijvoorbeeld over een handige schakelaar, over maar liefst 40 instelbare beitelstanden, over een elektronische toerentalregeling en over een SDS plus boorhouder. Al deze extra’s zorgen voor veel gebruiksgemak en het feit dat je elke klus razendsnel klaart met deze boorhamer!
4. VONROC Boorhamer 1500W
De VONROC Boorhamer 1500W is eveneens een geweldige boorhamer. Wat direct opvalt, is het hoge vermogen van 1500 Watt. Dit hoge vermogen gaat ook nog gepaard met een hoge slagkracht: 6 J om precies te zijn. Door deze hoge slagkracht is deze boorhamer voor alle mogelijke materialen geschikt. Je boort er eenvoudig vrij grote gaten mee, terwijl je ‘m ook nog kunt gebruiken als beitel. Je hebt daarvoor zelfs de keuze uit meerdere beitelstanden. Deze boorhamer ligt fijn in de hand, wordt met talloze boren en beitels geleverd en is opvallend voordelig. Het merk VONROC heeft deze boorhamer ook nog van meerdere handige extra’s voorzien. Dit uit zich in nog meer gebruiksgemak en eigenlijk een ideale samenstelling!
5. Einhell Elektrische Boorhamer TH-RH 1600
Graag sluit ik mijn top 5 af met de Einhell Elektrische Boorhamer TH-RH 1600. Deze boorhamer van het merk Einhell werkt met een slagkracht van 4J en een vermogen van 1600 Watt. Je bent hierdoor in staat om grote gaten in de hardste materialen te boren. Hiervoor hoef je bovendien weinig tot geen moeite te doen; deze boorhamer neemt al het werk voor je uit handen. Hij werkt ook nog eens met een flink aantal slagen per minuut, ligt fijn in de hand en is ook van een beitelfunctie voorzien. Verder heb ik opgemerkt dat de SDS plus boorhouder ideaal is, evenals het instelbare toerental. De Einhell Elektrische Boorhamer TH-RH 1600 is ook nog van talloze veiligheidsfeatures voorzien!
Waarom hoort een boorhamer bij een betere wereld?
Een boorhamer is een krachtig gereedschap dat de doe-het-zelver in staat stelt om zware boorwerkzaamheden uit te voeren, zoals het boren in beton en steen. Hierdoor wordt het voor mensen makkelijker om klussen of reparaties zelfstandig uit te voeren. Dit draagt bij aan een betere wereld omdat men niet meer afhankelijk is van professionele vaklui, hierdoor hou je meer geld over in de eigen portemonnee.
Waarom heb je een boorhamer nodig?
In mijn ogen biedt een boorhamer aan veel doe-het-zelvers en professionals uitkomst. Dit heeft puur met de volgende, belangrijke voordelen te maken:
- Voor de hardste materialen geschikt. Een goede boorhamer werkt met een hoge slagkracht, waardoor zelfs de hardste materialen geen partij zijn. Je kunt eenvoudig grote gaten boren in bijvoorbeeld steen en beton, dankzij de brute kracht van een gemiddelde boorhamer. Ideaal wat mij betreft!
- Veelzijdig inzetbaar. De betere boorhamers zijn ook nog veelzijdig inzetbaar. Dit komt doordat ze voor meerdere materialen geschikt zijn, maar is ook nog aan de beitelfunctie te danken. Dankzij deze functie is ook beitelen met een goede boorhamer een koud kunstje.
- Geheel naar wens in te stellen. Indien je de beschikking over een goede boorhamer hebt, heb je alle touwtjes in eigen handen. Je kunt ‘m volledig zelf naar wens instellen, bijvoorbeeld door het toerental in te stellen. Ook is het mogelijk om eenvoudig van beitel of boor te verwisselen. Bij de betere varianten krijg je ook nog een uitgebreide beitel- en borenset meegeleverd!
- Opvallend fijn te bedienen. Tijdens mijn onderzoek heb ik bij veel boorhamers het gebruiksgemak opgemerkt. In positieve zin welteverstaan. De betere boorhamers liggen allemaal fijn in de hand, zijn niet al te zwaar en zijn van handige extra functies voorzien. Onder aan de streep brengt dit nóg meer gebruiksgemak met zich mee!
Welke merken bieden goede boorhamers aan?
Voor de beste boorhamer moet je wel aankloppen bij een A-merk. Alleen de beste merken zijn in staat om krachtige boorhamers te ontwikkelen. Daarmee doel ik onder meer op Powerplus, Bosch, Makita, Vonroc en Einhell. Deze merken zorgen niet alleen voor brute kracht, maar dragen ook zorg voor de gewenste kwaliteit. Dit uit zich in de gewenste lange levensduur.
Beste boorhamer kopen: hier moet je op letten
Heb je voor je komende klussen een boorhamer nodig? Dan raad ik je graag aan om voor één van bovenstaande boorhamers te kiezen. Al deze varianten zijn door mij getest en goed bevonden. Maar, wat is dan voor jou dé beste boorhamer? Om het antwoord op die vraag te vinden, moet je goed op onderstaande aandachtspunten letten.
Slagkracht & vermogen
De belangrijkste eigenschap van een boorhamer is de slagkracht. Met een slagkracht van 1J kun je kleinere gaten boren, terwijl een slagkracht van minimaal 3J je in staat stelt om grotere gaten te boren. Mijn advies is daarom om goed de slagkracht af te stemmen op het door jou gewenste bereik:
- In wat voor ondergronden wil je graag gaten boren? De zachtere ondergronden zijn sowieso een prooi voor een goede boorhamer. Voor de hardere ondergronden moet je dus goed naar de slagkracht kijken.
- Hoe groot moeten de gaten zijn? De boorspecificaties van een boorhamer worden altijd aangegeven met een bepaalde diameter. Deze diameter geeft aan hoe groot het gat is dat je in de betreffende ondergrond kunt boren.
Niet alleen de slagkracht is van belang, maar ook het vermogen. Mij is opgevallen dat deze twee zaken eigenlijk altijd hand in de hand met elkaar gaan. Check daarom niet alleen wat de slagkracht is, maar ook wat het vermogen van de boorhamer precies is.
Aandrijving
In mijn top 5 ben ik uitsluitend voor boorhamers op netstroom gegaan. Dit heeft één simpele redenen: netstroom zorgt voor de gewenste, brute kracht. Je kunt echter ook voor een accu boorhamer gaan. Kan interessant zijn, maar zo’n variant werkt wel met een lagere slagkracht. Voordeel is daarentegen de onbeperkte bewegingsvrijheid.
Gewenste klussen
Eerder in deze koopgids gaf ik je al aan om goed na te denken over het gewenste gebruik. Daarbij wijs ik je nu ook nog op de veelzijdigheid van een goede boorhamer. Meerdere boorhamers beschikken namelijk ook over een beitelfunctie. Dankzij deze functie kun je geweldig beitelen en daarmee bijvoorbeeld oude tegels van een muur verwijderen. Check daarom goed of de machine over een beitelfunctie beschikt. Zo ja, ga ook goed na om hoeveel beitelstanden het precies gaat.
Functies & bediening
Bij een boorhamer raad ik je ook aan om goed naar de functies te kijken. Beschikt de machine bijvoorbeeld over een elektronische toerentalregeling? Is de boorhamer van alle veiligheidsfeatures voorzien? Dit zijn slechts twee voorbeelden van mogelijke functies. De beste merken, zie hierboven, voorzien hun boorhamers in ieder geval van de nodige handige extra’s. Dit maakt het gebruik van de boorhamer des te prettiger voor je!
Daarbij raad ik je ook aan om naar de bediening te kijken. Hoe zwaar is de boorhamer precies? Is de boorhamer van een ergonomische handgreep voorzien? En kun je de boorhamer grotendeels automatisch zijn werk laten doen? Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de bediening en het gebruiksgemak. Stem ook dit even goed op je wensen en voorkeuren af.
Boorkop
Graag raad ik je ook nog aan om goed naar de boorkop te kijken. Idealiter ga je voor een boorhamer met SDS-Plus boorkop, aangezien je hiermee in staat bent om snel van boren en beitels te wisselen. Dat is precies wat je wilt als je met je boorhamer bezig bent.
Accessoires
Het is ook van belang om goed naar de meegeleverde accessoires te kijken. Krijg je bijvoorbeeld meerdere boren en beitels meegeleverd? Dat komt de veelzijdigheid alleen maar ten goede. Check ook even of je een koffer meegeleverd krijgt. Dat vind ik persoonlijk toch wel erg handig.
Merk & kwaliteit
Ga puur voor de beste boorhamer die je tegenkomt. Kies idealiter ook altijd voor een boorhamer van een gerenommeerd A-merk, zoals bovenstaande merken. Al deze merken zorgen namelijk voor kwaliteit en dragen daarmee zorg voor een lange levensduur.
Prijs
Tot slot wijs ik je nog op de prijs van de boorhamer. Mijn advies hierover is vrij eenvoudig: durf te investeren in de beste boorhamer. Door nu iets meer geld uit te geven, geniet je de komende jaren optimaal van je boorhamer. De betere varianten gaan nu eenmaal langer mee én bieden ook nog meer gebruiksgemak.
Veelgestelde vragen over boorhamers
Wat is het verschil tussen een boorhamer en een klopboormachine?
Een boorhamer is krachtiger dan een klopboormachine en is specifiek ontworpen voor het boren in harde materialen zoals beton en steen. Het heeft een pneumatisch hamersysteem dat krachtigere slagbewegingen maakt, waardoor het makkelijker is om door zeer harde oppervlakken te boren. Een klopboormachine heeft een mechanisch hamersysteem dat minder krachtig is en meer geschikt voor minder harde materialen.
Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van een boorhamer?
Draag altijd oogbescherming, gehoorbescherming en handschoenen. Zorg ervoor dat het werkgebied goed verlicht is en vrij van obstakels. Gebruik beide handen om de boorhamer stevig vast te houden en zorg ervoor dat je in een stabiele houding staat. Lees en volg altijd de instructies van de fabrikant om veilig te werken.
Hoe kies ik de juiste boorhamer voor mijn project?
Kies een boorhamer met een vermogen van minimaal 800 watt voor zwaar werk. Let op de slagkracht, uitgedrukt in joules (J); voor thuisgebruik is 2-4 J meestal voldoende, terwijl professionele projecten meer kracht vereisen. Kies ook voor een model met SDS-plus of SDS-max boorhouders voor eenvoudig boorwisselen en overweeg functies zoals een instelbare slagfrequentie en een anti-vibratiesysteem voor comfort.
Kan ik een boorhamer gebruiken voor lichtere klussen zoals houtbewerking?
Hoewel een boorhamer hoofdzakelijk bedoeld is voor zwaar werk in harde materialen, kan hij ook gebruikt worden voor lichtere klussen door de hamerfunctie uit te schakelen. Gebruik geschikte boren voor houtbewerking en pas de snelheid aan. Voor regelmatig lichtere werk is het echter efficiënter om een gewone boormachine of accuboormachine te gebruiken.