Ana Ana in premiere op IDFA

Vanaf 13 maart 2014 in de bioscopen.

Cinema Delicatessen brengt Ana Ana op deze dag uit in de bioscopen. De documentaire van Corinne van Egeraat en Petr Lom met muziek van Ryuichi Sakamoto gaat 23 november in première op IDFA.

Ana Ana – Arabisch voor Ik ben mezelf – is een poëtische documentaire van Corinne Egeraat en Petr Lom. In de nasleep van de Arabische lente geven vier jonge, creatieve Egyptische vrouwen moedig uiting aan hun innerlijke wereld – op zoek naar een eigen identiteit.

Ana Ana in premiere op IDFA

De vier hoofdpersonen – Sarah Ibrahim, Nadine Salib, Wafaa Samir en Sondos Shabayek – filmen voor een belangrijk deel zelf. Ze vertellen over zichzelf, rechtstreeks in de camera, en spelen met persoonlijke metaforen. Op een intieme manier zien we wie ze zijn, wat hun verlangens zijn en hoe ze op talloze obstakels botsen.

Met prachtige cinematografische beelden neemt het verhaal ons mee naar de overweldigende stad Cairo en naar meer abstracte of lege landschappen zoals de woestijn. Het is zoals de balans die de vrouwen proberen te vinden tussen hun vrije innerlijke wereld en de luidruchtige, vaak bedreigende buitenwereld. Er is chaos versus verstilling in beeld en geluid – en droom versus realiteit.
Ana Ana is een ode aan zelfontplooiing en creatieve vrijheid van expressie in een tijd waarin het optimisme van de revolutie steeds meer verloren gaat. De muziek is van Ryuichi Sakamoto.

Ana Ana in premiere op IDFA

Filmmakers Corinne van Egeraat en Petr Lom verbleven ruim twee jaar, sinds het begin van de Egyptisch revolutie, regelmatig in Cairo. Lom werkte er aan zijn film Back to the Square (première IFFR 2012). Tegelijkertijd zette Van Egeraat er The Self-Portrait Video Project op, waarin zij workshops organiseerde in autobiografisch filmen voor jonge kunstenaars. In de loop van 2011 besloten Lom en Van Egeraat vanuit deze workshops met vier getalenteerde vrouwen verder te werken aan de collaboratieve film Ana Ana.
De filmmakers breken bij hun werkwijze met het onderscheid tussen regisseur en hoofdpersoon. Ze ontwikkelden voor deze film een methode waarbij de protagonisten medemakers zijn. De hoofdpersonen geven zo een van binnenuit perspectief. Tegelijkertijd is de hand en visie van de filmmakers duidelijk voelbaar en blijft Ana Ana een echte, creatieve auteursfilm.

Première IDFA: zaterdag 23 november, 21 uur in Pathé De Munt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *