Biobased betaalmunt verovert Nederlandse podia

biobased

Material Sense LAB ontwerpt en ontwikkelt nieuw betaalmiddel

Ben je vaak bij poppodia of festivals te vinden? Grote kans dat je binnenkort niet bijdraagt aan de plastic soep met 1 of 2 muntjes die je steeds weer over blijkt te hebben, maar betaalt met volledig biobased betaalmunt.

Voor Simone de Waard van Material Sense LAB was het een intensief en boeiend traject van experimenteren, ontwikkelen en ontwerpen vooraf. Ze betrok voor het maken van een proof of concept van het materiaal het Biopolymeren Applicatie Centrum (BAC), een onderdeel van Avans Hogeschool. Material Sense LAB bracht na de geslaagde proeven de ketenpartners bij elkaar, tekende voor het ontwerp van de munt, en Damen Plastics voor het spuitgieten ervan.

Hans van de Wetering, BAC: ‘Het grote voordeel is dat het materiaal 100 procent biobased en volledig composteerbaar is. Wij hebben vele uren gestoken in het samenstellen van de vezels met onze zelfontwikkelde biobased kleurstoffen. Uit diverse master vezelbatches en master colorbatches zijn proefstalen gemaakt. Hieruit koos Material Sense LAB uiteindelijk de perfecte combinatie. De vezels in het materiaal stromen als ze op hoge temperatuur worden gemengd op een natuurlijke en wilde manier, waardoor elke munt uniek is en daarmee lastig na te maken. Andere onderdelen van het ontwerp zelf zijn wel altijd identiek, zoals de open T en de tactiele hoefijzersporen.’

biobased

 

Verduurzamen van alles binnen een poppodium

In 2014 is Gebouw-T in Bergen op Zoom het project ‘SHFT to Green’ gestart, een project wat zich richt op het verduurzamen van bedrijfsprocessen binnen een poppodium. Gebouw-T is hierin koploper en dient als voorbeeld voor andere podia en festivals in Nederland. Zakelijk leider Gertjan de Koster van Gebouw T: ‘Plastic muntjes worden vaak maar eenmalig gebruikt. Het was onze wens om een circulaire vervanger te vinden. Material Sense LAB is die uitdaging aangegaan. Wij introduceren de nieuwe munt vanaf 2017 en hopen dat andere podia en festivals gaan volgen.’

Material Sense LAB onderzoekt nu de mogelijkheden om het nieuwe materiaal breder in te zetten, denk aan badges, betaalpassen of servies voor tijdelijk gebruik. Ook willen ze het materiaal in plaatmateriaal aanbieden, zodat andere ontwerpers zo verder kunnen experimenteren.

Material Sense Lab

Meer duurzaam design?

Houten schuilhut van Landrover
Ontwerp je eigen stadsfiets!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.