Moving People; duizenden mini-vluchtelingen

moving people

Street art project 'Moving People' verspreid door de stad

moving people

Foto: PowerofArtHouse – Den Haag

Duizenden mini vluchtelingen zullen de komende weken opduiken in de straten van Amsterdam en Den Haag. Deze beeldjes zijn onderdeel van het street art project ‘Moving People’, waarbij uiteindelijk tienduizend miniatuurbeeldjes van vluchtelingen worden verspreid door de stad.
De lancering van Moving People vindt plaats op donderdag 3 september in Den Haag en op vrijdag 4 september in Amsterdam.

De miniatuur vluchtelingen vertegenwoordigen tien echte mensen en hun verhalen. ‘De actie is bedoeld om mensen te raken, en op een andere manier te laten kijken naar deze medemensen. Stories that need to be told, op een kunstzinnige wijze’, aldus creatief collectief en organisator Power of Art House.

De miniaturen vertellen onder meer het verhaal van Istahil, die als 19-jarige profbasketbalster uit Somalië moest vluchten met het nationale vrouwenteam. Van Lin, die met eigen ogen de slachtingen in Rwanda zag en zijn vrouw achter de tralies zag verdwijnen. En van Alex die vanwege de omstreden anti-homowet in Oeganda zijn leven niet meer zeker was.

Guerrilla street art project Moving People
Wereldwijd is een recordaantal van bijna 60 miljoen mensen op de vlucht. 60 miljoen verhalen. ‘Wij merken dat het verhalen zijn die men liever niet hoort. Of erger nog; dat het gaat om mensen waar niemand op zit te wachten. Juist daarom willen wij vluchtelingen een gezicht geven en hun verhalen vertellen. Ze dichterbij brengen dan een bericht in een krant, of een uitgesproken zin in het Achtuurjournaal’ , vertelt Saskia Stolz namens Power of Art House.

moving people

Foto: Chris de Bode – Amsterdam

Op de vlucht in Amsterdam, Den Haag en verder
De komende weken verspreidt het street art project Moving People zich door de steden Amsterdam en Den Haag, en verder door Nederland. De duizenden miniatuurvluchtelingen verschijnen op de meest uiteenlopende plekken. In het Vondelpark, langs de grachten, bij ministeries, voor de deur van de ambtswoning van burgemeester Van der Laan, bij het Amstelhotel, op het Binnenhof… Overal proberen zij een veilig onderkomen te vinden. Maar, net zoals het Istahil, Lin en Alex verging in het echte leven, is een veilig onderdak vinden lastig. En worden zij gedwongen een tijd lang een zwervend bestaan te lijden. Daarom vragen de organisatoren aan omstanders de miniaturen te verplaatsen naar andere locaties. En hun verhalen en foto’s te verspreiden via movingpeople.nu en social media. Zodat de verhalen van Istahil, Lin en Alex op meer bekendheid, en hopelijk begrip, kunnen rekenen.

moving people

Foto: PowerofArtHouse – Den Haag

Over de miniatuur vluchtelingen
Tien vluchtelingen werden geïnterviewd. De miniaturen van deze mensen à 10 cm groot, werden gemaakt van 3D scans. In samenwerking met de Amsterdamse sociale werkplaats Pantar werden al deze beeldjes met de hand gemaakt van milieuvriendelijk gips en vervolgens beschilderd. Op de kleding van het beeldje wordt verwezen naar de site van het project – movingpeople.nu – waar ontdekkers van de beeldjes de verhalen achter de miniatuurbeeldjes vinden. En waar de ontdekkers kunnen vertellen waar de op de vlucht geslagen medemens een nieuw onderkomen heeft gevonden. Stolz: ‘Uiteindelijk hopen we dat onze beeldjes door heel Nederland liefdevol worden opgevangen.’

moving people

Foto: Chris de Bode – Amsterdam

Expo
Aansluitend op het street art project is van 11 september tot en met 31 oktober in het Humanity House in Den Haag een expositie over Moving People te zien. Daar zijn de verhalen van de tien vluchtelingen en alle gebeurtenissen in hun leven tentoongesteld. Ook wordt er informatie gegeven over de wereldwijde vluchtelingenstroom en de reden waarom deze mensen moesten vluchten..

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.