Groene bezigheden: vijf duurzame hobby’s

Groene bezigheden vijf duurzame hobby's

Een enkeling ziet rekening houden met onze planeet als een opgave en suggereert dat er ‘niks meer mag’. Onzin natuurlijk. Veel hobby’s dragen bij aan een duurzamer bestaan, terwijl je er juist helemaal geen extra moeite voor hoeft te doen. We geven je vijf voorbeelden van leuke activiteiten die bijdragen aan een betere wereld.

Buiten zijn: wandelen, fietsen, vogelen

Je verdiepen in vaderlands flora en fauna tijdens een fiets- of wandeltocht is de eerste, steeds populairder wordende activiteit. Deze trend had ook zonder pandemie wel doorgezet omdat men al jaren hardop de wens uitspreekt meer in de buitenlucht te vertoeven. Vogels tellen, de tuin aantrekkelijk maken voor dieren (insectenhotels, nestkastjes), plastic rapen in natuurgebieden, het zijn maar enkele voorbeelden. Mooie bijkomstigheid: al die tijd dat je (samen) buiten bent, stook je je huis niet warm. Met zuinig stoken, zo nodig energie vergelijken en overstappen en vaker de natuur induiken, bewijs je ook je portemonnee een dienst.

Moestuinieren

Over buiten gesproken: de groenten, fruit en kruiden uit je eigen moestuin zijn goedkoper, onbespoten, lekkerder en kosten welgeteld nul transportbewegingen. Het bestieren van een eigen moestuin is zelfs op het kleinste balkonnetje een hobby die aansluit bij de volgende in opkomst zijnde bezigheid.

Vegetarisch koken

Als er iets afneemt in populariteit, is het wel de (dagelijkse) vleesconsumptie. De maatschappelijke wind ten opzichte van de bio-industrie is aan het draaien. Kijk eens naar het aanbod vegetarische kookboeken in de winkel, ga op zoek naar kookblogs en kom erachter dat vegetarisch koken een uitdaging is die ook veel vleeseters aangaan.

Kringlopen

Wanneer het precies gebeurd is durven we niet te zeggen, maar op een dag was de kringloopwinkel niet langer een stoffige loods met afgedankte rotzooi, maar een superhip walhalla! Een winkelparadijs vol vintage pareltjes waar menig influencer zijn outfit, meubels en andere spulletjes scoort. Op vrije dagen struinen hobbyisten zelfs meer kringloopwinkels op een dag af. Kringlopen is een werkwoord geworden. We hoeven hier natuurlijk niet uit te leggen hoe duurzaam zowel ontzooien als recyclen is.

Knutselen en timmeren

Van oude spullen zijn nog genoeg nieuwe dingen te maken, hetgeen ons brengt bij knutselen. Van kleine kunstwerkjes van oude verpakkingsmaterialen tot complete wandkasten van gerecycled hout. Op het creatieve sociale medium Pinterest vliegen de voorbeelden je om de oren. Sommigen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt en verkopen het ene item na het andere. De ene duurzame hobby, dat merk je wel, vormt weer een brug naar de volgende.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *