Ontzooien! Begin het jaar goed

Ontzooien

Minder zooi, meer rust

Ontzooien is hip. En dat is goed te begrijpen. Vaak zijn onze huizen overvol met spullen. Volle kasten, uitpuilende lades en een stampvolle zolder. Terwijl een opgeruimd huis enorm veel rust geeft!

Vol huis? Vol hoofd!

Spullen zijn vaak een last. Over het algemeen gebruiken we een derde hiervan zelfs niet. Dat lijkt misschien wel heel erg veel maar ga eens bij jezelf ten rade. Hoeveel dvd’s, boeken heb jij liggen waar je niets mee doet? Of niet te vergeten kleding die je niet draagt/waar je ooit nog eens hoopt in te passen … Speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld, keukengerei dat maar één keer per jaar de kast uitkomt, etc.

Je hebt veel tijd nodig om alles op te ruimen en schoon te houden. En niet te vergeten om te zoeken als je iets kwijt bent. Met zoveel spullen raak je nu eenmaal het overzicht kwijt. Dat alles vreet energie. Energie die je beter kunt gebruiken voor leuke dingen!

Ontzooien loont

Misschien breng je al je kleding naar het Leger des Heils, verkoop je al spullen via Marktplaats of breng je ze naar de kringloopwinkel. Je zult echter nog grondiger te werk moeten gaan.

Bekijk je huis eens alsof je het gaat verkopen. Verplaats je in potentiële kopers. Wat zullen zij van je huis vinden als ze het komen bezichtigen?

Soms is het gewoon moeilijk om dingen weg te doen. Hanteer dan de volgende stelregel. Is het praktisch of heeft het ontspullenemotionele waarde? Zo niet, dan kan, nee, MOET het weg!

Via Marktplaats kun je je spullen verkopen of weggeven. Als je ze gratis op laat halen, zet er dan wel altijd een datum bij waarop de spullen uiterlijk opgehaald moeten worden. Zijn ze dan nog niet opgehaald? Breng ze dan alsnog naar de kringloopwinkel of het grof vuil.

Geen impulsaankopen meer

En als je je woning dan eenmaal lekker hebt opgeruimd, voorkom dan dat je na een tijdje weer zo’n slag moet slaan. Beperk impulsaankopen. Bedenk je telkens voordat je iets aanschaft of je het echt nodig hebt, of je er blij van wordt en hoelang je voor deze uitgave moet werken. En waar je het op moet bergen. Zelf hanteer ik bijvoorbeeld de richtlijn dat voor elk paar schoenen dat ik koop, ik één paar weg moet doen.

Laat je ook niet door bijvoorbeeld de kapper verleiden om een nieuwe shampoo te kopen als je nog voldoende shampoo in de kast hebt staan. Koop pas iets als het (bijna) op is.

Bedenk wat je nog meer kunt doen met dat geld. Bijvoorbeeld naar de film, uit eten, een stedentrip maken. Uiteindelijk worden we het meest gelukkig van ervaringen en niet van spullen!

Gemiddeld gooien we per jaar 14 kilo kleding weg terwijl 95% hergebruikt zou kunnen worden.  Het is geen gek idee om je voor te nemen om een jaar lang geen nieuwe kleding, schoenen en tassen te kopen. Alleen als het echt nodig is. Een vervangingsaankoop en anders niet.

Een opgeruimd huis geeft RUST

Ga rigoureus te werk. Het is het waard. Een opgeruimd huis is zo comfortabel! Het geeft rust in je hoofd. Je komtzonsondergang hierdoor ook tot het besef dat je eigenlijk heel erg weinig nodig hebt. En je wordt er heel tevreden van: je verlangt niet naar meer …

Meer lezen?

EKO de prullenbak die jou helpt afval te scheiden!
VintyKids: bouw mee aan je eigen duurzame modekringloop!

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *