Rusland volgens Docugast Jessica Gorter

Diverse documentaires van zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 maart 2013.

Holland Doc 24 heeft documentairemaker Jessica Gorter uitgenodigd als Docugast tijdens het Movies that Matter Festival. Gorter heeft verschillende films over Rusland gemaakt waaronder de prijswinnende documentaire ‘900 dagen’. Zij is dit jaar jurylid op het Movies that Matter Festival, waar Rusland een van de hoofdthema’s is. Speciaal voor Holland Doc 24 stelde zij een themaweek over Rusland samen, met onder ander haar eigen documentaire ‘Piter’, maar ook ‘Sreda’ van Victor Kossakovsky en ‘Bela Bela , ik heb het leven nodig’ van Marjoleine Boonstra. Voorafgaand aan iedere documentaire geeft zij een korte toelichting.

Holland Doc

Jessica Gorter maakte in 2004 samen met haar broer Frank Gorter de documentaire Piter. In deze film, die nog niet eerder op de Nederlandse televisie te zien is geweest, schetsen zij aan de hand van zeven inwoners van Sint Petersburg een intiem portret van de stad. Hoewel de uiterlijke veranderingen die de stad sinds het begin van de Perestrojka heeft ondergaan als eerste in het oog springen, zijn de veranderingen van binnenuit, van de mensen zelf, het meest ingrijpend geweest. In korte tijd hebben de bewoners hun wereldbeeld, hun idealen en hun ideologische opvattingen drastisch moeten bijstellen.
Uitzending o.a. op woensdag 27 maart om 21.26 uur

Victor Kossakovsky

Een film van de Russische regisseur Victor Kossakovsky mag in een week over Rusland niet ontbreken. Jessica Gorter koos zijn documentaire Sreda (Wednesday) uit. In deze film uit 1997 gaat Kossakovsky obsessief op zoek naar mensen die net als hij op woensdag 19 juli 1961 in het toenmalige Leningrad werden geboren. Het blijken er 101 te zijn. Zeventig van hen wonen op dat moment nog in St. Petersburg. Kossakovsky zoekt ze op en ontmoet zo artsen en patiënten, daklozen en zakenlui. Op deze onorthodoxe manier maakt hij een bijzonder portret van zijn generatiegenoten.
Uitzending o.a. op zaterdag 23 maart om 21.45 uur

Ferryman across the Volga (VPRO, 1999) is een korte poëtische documentaire van Jessica Gorter waarin zij een dag uit het leven van veerman Sascha vast legt. Al meer dan 16 jaar trekt hij zijn veerboot naar de overkant van de rivier de Wolga, precies zoals zijn vader dat vroeger deed. De veerboot is een ontmoetingsplek voor de lokale dorpsbewoners. De sfeer van vroeger is er nog voelbaar, maar tegelijkertijd dringt het huidige Rusland zich op.

Gorter heeft ook de documentaire Fabrika (Sergei Loznitsa, 2004) uitgekozen, een tekstloze, oogstrelende impressie van een dag in een Russische fabriek. Dat het hard werken is tussen de vlammende machines, is overduidelijk, maar het resultaat van de inspanningen is minder evident.
Uitzending o.a. op dinsdag 26 maart om 21.03 uur

Poetins kus

In Poetins kus (Lise Birk Pedersen, 2011) maken we kennis met de 19-jarige Masha. Zij adoreert president Poetin en is woordvoerder van Nashi, een Russische nationalistische jeugdbeweging met een groeiende populariteit en nauwe banden met het Kremlin. Als zij Oleg Kashin ontmoet, die lid is van de liberale oppositie, wordt gaandeweg haar geloof in Nashi en Poetin aan het wankelen gebracht.
Uitzending o.a. op dinsdag 26 maart om 21.37 uur

Marjoleine Boonstra maakte in 2001 de documentaire Bela Bela, ik heb het leven nodig (HUMAN). In deze film portretteert ze vier dichters uit verschillende landen met een dictatoriaal regime. Ze hadden gevangen gezeten vanwege hun ideeën, maar wisten deze moeilijke periode te overleven door hun gedachten op papier vast te leggen. In de film vertellen de Russische dichters Nizametdin Achmetov en Irina Ratoesjinskaja over hun jaren in gevangenschap. Ook dragen ze voor uit eigen werk.
Uitzending o.a. op donderdag 28 maart om 21.23 uur

Rusland

Bekijk ook Jessica Gorter’s meest recente documentaire 900 Dagen en een nagesprek met haar in Regisseur aan de keukentafel op www.hollanddoc.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *