Wereldpremière: internationaal concert door bomen

talking trees

29 augustus, Bergeijk - gratis!

Bomen uit Polen, Brazilië, China, België en Nederland laten van zich horen tijdens de wereldpremière van Talking Trees op 19 augustus in Bergeijk, het eerste concert door bomen op Hollandse bodem. Theaterregisseur en componist Bert Barten geeft de bomen letterlijk een stem door hun sapstromen en ademhaling om te zetten naar muziek.

‘Ik breng mensen op een laagdrempelige manier weer in contact met de natuur’, zegt Barten.  ‘Bomen produceren trillingen die wij niet horen maar die er wel zijn. Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor ontstaat een nieuw soort bewustzijn bij mensen. Velen zijn ontroerd als ze merken dat ze onderdeel zijn van de natuur.’

De wereldpremière van het bomenconcert is op zaterdagavond 19 augustus in Landschapspark Mien Ruys in Bergeijk. De toegang is gratis. Een 20-meter hoge boom wordt behangen met sensoren die onder meer de sapstromen, fotosynthese en vochtigheid meten. Deze vibraties uit de boom verplaatsen zich vervolgens via lichtslangen naar het podium waar musici en een VJ klaarstaan om de boom een stem te geven. Barten is de eerste Nederlander die trillingen uit bomen omzet in muziek.

De Bergeijkse boom laat op 19 augustus live van zich horen met een ‘achtergrondkoor’ van soortgenoten uit Brazilië, Polen, Belgie en China. In samenwerking met wetenschappers van de universiteiten Wageningen en Gent verzamelde Barten een jaar lang digitale metingen van deze buitenlandse bomen. ‘In de natuur gaat alles langzaam. Een boom ademt maar 1 keer per dag’, legt hij uit. ‘Dus om tot een sfeervol luisterconcert te komen is hun geluid teruggebracht naar 90 minuten.’

De wereldpremière van het bomenspektakel is op zaterdagavond 19 augustus om 21.30 uur. Locatie: Landschapspark Mien Ruys, Riethovensedijk Bergeijk.

Meer bomen en bos:

Geluk groeit aan de bomen
Lekker gezond op je blote voeten door het bos

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte, en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *