Avocado-olie: Geluk groeit aan de bomen

avocado-olie

Eunice en Bernard Mbuthia houden ervan, van hun 15 avocadobomen die al jarenlang de basis zijn van hun verbeterde leven. Op hun één hectare grond rijzen zes prachtige ‘Fuerte’ en negen ‘Hass’ avocadobomen tot soms wel 15 meter hoog de blauwe lucht in. “The trees makes us happy” vertellen Eunice en Bernard ons vanaf hun kavel in Kandara, een vruchtbare regio in centraal Kenia. 

Zo’n 14 jaar geleden wees een vriend hen op de mogelijkheid avocado, het gezonde fruit met gezonde vetten, te gaan verbouwen; het zou een mooie aanvulling van hun inkomen kunnen zijn. Ondertussen wordt in Kenia op zo’n 7.500 hectares avocado verbouwd, waarbij 70% van het volume van circa 1.300 kleinschalige boeren vandaan komt. Maar weinigen hebben het geluk gehad als Bernard, die een aantal jaren geleden een landbouwexpert ontmoette die hem overtuigde de avocado’s biologisch te verbouwen én hem ook nog eens aanbood de gehele eerste oogst te kopen tegen een goede prijs. Het bedrijf waar de landbouwexpert werkte, exporteerde het fruit niet alleen maar investeerde vervolgens in een moderne olie-molen in Kenia, om de biologische avocado-olie te winnen.

avocado

Het bedrijf van de landbouwexpert, inmiddels een hele goede leverancier voor Europees marktleider BIO PLANÈTE,  creëerde zo 30 extra arbeidsplaatsen en zorgde er bovendien voor dat Kenianen zoals Eunice en Bernard zich konden verbeteren qua leefomstandigheden. Zo heeft BIO PLANÈTE, het Franse bedrijf dat topkwaliteit biologische oliën levert in heel Europa, zich dus verzekerd van topkwaliteit avocado’s, ter plaatse verwerkt en tegen faire condities.

Bio avocado-olie, de perfecte allrounder
avocado
Voor één liter ‘Organic & Fair Avocado Oil’ zijn ongeveer 80 avocado’s nodig. De pulp wordt zogenaamd koud geperst en in flessen bewaard als ‘virgin’ ongefilterde olie. Zo blijven de originele smaak én de waardevolle ingrediënten en voedingsstoffen op een natuurlijke manier bewaard. Denk dan aan de onverzadigde vetten zoals Omega-6 als ook Vitamine E, flavanoïden, carotinoïden en phytosterols. Ondanks de koudpersing is avocado-olie in de keuken allround te gebruiken: zeer geschikt voor dips en dressings, om koude gerechten te verrijken, maar ook verhit in een pan of wok doet avocado-olie het meer dan prima. En dat is nog niet alles; veel mensen gebruiken deze avocado-olie als een natuurlijk, onbewerkt verzorgingsproduct met ontstekingsremmende en kalmerende ingrediënten. Prima geschikt voor een droge huid, en om je te beschermen tegen schadelijke (klimaat)invloeden van buitenaf.

Fair Trade
Op dit moment wordt dagelijks zo’n 12 ton avocado’s verwerkt in de bovengenoemde olie-molen, in Thika, ongeveer 90 auto-minuten ten oosten van Nairobi. Een kleine rekensom leert dat de Keniase partner van BIO PLANÈTE 190.000 liter bio avocado-olie produceerde en exporteerde in 2014. En de trend is stijgend. Goed nieuws dus voor andere kleinere boeren in Kenia, die ook de kans hebben om te kunnen profiteren van deze business. En als fair trade ook daadwerkelijk Fair Trade is geworden, geldt dat voor alle aspecten:  het Ecocert Fair Trade label garandeert, onder meer, dat het gecertificeerde bedrijf op een mensvriendelijke en faire manier zaken doet met haar toeleveranciers -de avocado-verbouwers. Dan gaat het niet alleen om lange termijnafspraken, gegarandeerde minimumprijzen en goede arbeidsomstandigheden, maar ook om bescherming van het milieu en de biodiversiteit. En tot slot om promotie van ecologisch verantwoord boeren. Bovendien, BIO PLANÈTE heeft haar avocado-olie voorzien van het Organic & Fair-label, een keurmerk voor consumenten waarbij het Franse bedrijf de norm voor wat betreft fair trade en biologisch zeer hoog heeft gelegd.

Meer projecten, wereldwijd
Behalve in Kenia, heeft BIO PLANÈTE ook projecten in Burkino Faso, Turkije, China, Marokko en Frankrijk opgezet – bijna allemaal Fair Trade gecertificieerd en sowieso voldoen de projecten aan de hoge eisen van het Organic & Fair-label. Om als consument meer te weten te kunnen komen over de Fair Trade aspecten van Europa’s eerste bio olie-molen, is de video hierover op de site van BIO PLANÈTE zeer geschikt. En dan kan je met je eigen ogen zien hoe Eunice, dankzij het bio avocado-project, haar 10 kinderen financieel kan ondersteunen en het gezin een perspectief geeft…

www.bioplanete.com
Foto’s: Anne Welsing

Gerelateerd:

olie

De fair trade olie van BIO PLANÈTE (Win!)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *