1.2 Miljoen mensen boven de 50 eten dagelijks alleen

Oranje Fonds voert actie met ‘Etentje voor een Ander’

In Nederland zijn veel mensen die zich eenzaam voelen. Uit onderzoek* in opdracht van het Oranje Fonds blijkt dat 1,2 miljoen Nederlanders tussen de vijftig en tachtig jaar meestal alleen eten. 800 Duizend mensen eten zelfs alle dagen dagen van de week alleen. Het Oranje Fonds start daarom vandaag de actie ‘Etentje voor een Ander’ om daar tijdens de feestdagen met alle Nederlanders iets aan te doen. De opbrengst van de actie besteedt het Oranje Fonds volledig aan maaltijdinitiatieven waar mensen elkaar ontmoeten. Bijna 1 miljoen ouderen zouden graag deelnemen aan een initiatief.

oranje fondsDoor deel te nemen aan de actie Etentje voor een Ander kan iedereen een bijdrage leveren aan de strijd tegen eenzaamheid. Deelnemers organiseren rond de feestdagen een gezellig etentje, een borrel of een high tea. Zij vragen hun gasten om een bijdrage, die zij vervolgens doneren aan het Oranje Fonds. Het Fonds steunt daar initiatieven mee tegen eenzaamheid. Uit onderzoek** in opdracht van het Fonds blijkt dat 49 procent van de ondervraagden tijdens de feestdagen een gezellige ontmoeting met eten en drinken organiseert. Meer dan een half miljoenmensen zijn van zins om met dit samenzijn mee te doen aan Etentje voor een Ander. Als een groot deel van hen inderdaad een etentje organiseert, kan het Oranje Fondsvele initiatieven tegen eenzaamheidondersteunen.

Een gezellig etentje dat ook tot iets goeds leidt
De komende jaren blijft het aantal eenzame mensen naar verwachting stijgen. Met hulp van de deelnemers aan Etentje voor een Ander kan het Oranje Fonds in 2013 een extra impuls geven aan de aanpak van ditprobleem. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, legt uit: “Er zijn teveel mensen die zich eenzaam voelen. Wij spreken veel mensen die wel iets willen betekenen voor zo iemand, maar niet weten hoe ze dat kunnen doen. Daarom starten wij Etentje voor een Ander. Deelnemers dragen op een duurzame manier bij aan hettegengaan van eenzaamheid in Nederland. Zo leidt een gezellig etentje ook nog tot iets goeds!”. Aanmelden kan via www.etentjevooreenander.nl.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Door dezesteun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

* Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureauMotivaction onder een representatieve steekproef van 522 respondenten tussen de 50 en 80 jaar.

** Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureauIpsos Synovate onder een representatieve steekproef van 1043 respondenten van 18 jaar en ouder.

oranje fonds logo

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *