1000 arbeidsplaatsen, teelt van biologisch wild fruit

Witsenburg natural products krijgt subsidie voor nieuw bedrijf in Kosovo.

Na een lang traject van voorbereiding heeft Witsenburg natural products een subsidie toegewezen gekregen voor het opzetten van een nieuw bedrijf in Kosovo. Dat gebeurde in het kader van het Private Sector Investment Programme van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.Witsenburg

Dit bedrijf gaat op een verantwoorde wijze biologisch wild fruit oogsten en daarbij zorgen voor zo’n 1000 arbeidsplaatsen. Een groot deel hiervan zijn plukkers, een ander deel zal werkzaam zijn bij de productie. Kosovo, een dertien jaar geleden door oorlog verscheurd land, heeft een dergelijke investering hard nodig om in ieder geval een gedeelte van de inwoners weer een menswaardig bestaan te geven. Dit was één van de redenen voor het Ministerie om die subsidie toe te wijzen.

Witsenburg natural products B.V. is al zo’n 20 jaar actief in bio-land. Het ontwikkelde het omega-3 product Perfect Balance en bracht als eerste diverse biologische kokosproducten in Nederland en elders in Europa op de markt waaronder kokosolie. Recent kwam daar kokoswater in liter pakken bij.

"Nadat ik eerder de EkoPlaza-formule van een faillissement had gered om mijn aandeel vervolgens aan Udea te verkopen wilde ik een nieuwe uitdaging. Een uitdaging waarbij echt arme mensen geholpen konden worden", vertelt Martien Witsenburg. Dat gaat dus volgend oogstseizoen (2013) gebeuren in Kosovo.

Er zullen drie collectiepunten, met grote koelcellen, worden gebouwd om het geoogste fruit dagelijks te kunnen verwerken. Een gedeelte zal vers gedistribueerd worden. Maar elke 2-3 dagen zal het gekoelde fruit ook naar een nieuw te bouwen centraal vriesdepot worden gebracht. Daar zal het gedurende het verdere seizoen bevroren worden verkocht of verwerkt als kwalitatief hoogwaardige sappen en confituren. Ook daarvoor zal een splinternieuwe productielijn geïnstalleerd worden. Deze producten zullen in ieder geval op geen enkele wijze te vergelijken zijn met gecultiveerde fruitproducten. Het worden producten met fruit zoals fruit bedoeld is. Oorspronkelijk, biologisch en smaakvol.

Donderdag 14 juni waren de documenten van het Ministerie tijdens een officiële bijeenkomst aan Martien Witsenburg overhandigd worden.

www.witsenburg.net

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *