30.000 Duurzame kilometers: Borsjtsj in Odessa

Journalist Tieme Hermans (26) vertrok eind juni vanuit zijn woonplaats Zwolle om in twee en een half jaar tijd naar Bali, Indonesië te fietsen. Tijdens deze reis, die hem in 30.000 kilometer door 30 landen brengt, schrijft hij speciaal voor De Betere Wereld over duurzaamheid, eetcultuur en zijn ervaringen.

Authentieke Oekraiense borsjtsj.

‘Die zijn té perfect, dat klopt niet.’ Met een echte Odessase struin ik door de grote groenten,- en fruitbazaar met keurig opgestapelde appels, tomaten en bietjes. ‘Als ze allemaal even groot zijn kan je volgens mijn gastvrouw Masha beter een kraampje verder gaan. We zijn op jacht naar goede biologische bietjes voor een culinaire must in Oekraïne: Borsjtsj.

markt groente kraam

Deze goedgevulde soep wordt al eeuwenlang gemaakt in elke Oekraïense streek en in haar buurlanden. Doordat het recept al zolang meegaat heeft elk dorp en zelfs elke familie heeft zijn eigen geheim om deze roodpaarse soep perfect op te dienen. Vandaag maken we de variant van Masha, die ze geleerd heeft van haar baboesjka. Met een boodschappenlijstje zijn we beland in een van de overdekte markten van de stad, waar ons doel is om zoveel mogelijk biologische ingrediënten te vinden voor de vleesloze variant van deze klassieker. Met een lokale gids lukt het prima, en we halen onze uien en knoflook bij de ene, aardappelen en bietjes bij een andere en de room vinden we bij een lokale kaasmaker.

Niet ontevreden banen we ons door de chaos van de markt terug naar het kookfront. Onderweg naar huis stopt Masja plotseling bij een klein winkeltje. ‘Weet je zeker dat je borsjtsj wilt eten?’ Ik bevestig fronsend en volg haar naar binnen. Voor het schap met de meeste flessen blijft ze staan en het kwartje valt. Bij borsjtsj hoort wodka. Zelfs die vinden we biologisch tot mijn grote verbazing. Het belooft een mooie maaltijd te worden.


We beginnen verwoed te snijden en te raspen thuis. Eerst de uien en de knoflook die als eerst de grote pan in gaan. Gevolgd door karwijzaad, wortelreepjes en de bietjes. De aardappelen gaan in een aparte pan, waar later het pruttelende mengsel aan toegevoegd wordt. In principe is borsjtsj niet moeilijk, maar traditionele recepten duren soms even. De bietjes en aardappelen moeten gaar zijn en het geheel moet even tot rust komen. Erg belangrijk volgens de vrienden van Masha die ook zijn aangeschoven. De vrienden vertellen dat ze net vier dagen achter elkaar opa’s speciale borsjtsj hebben gegeten, dus lichtnerveus dien ik de onze op. Dit is wel een ultieme vuurproef; een panel dat net dagenlang is volgestopt met traditionele borsjtsj. Maar de blikken zijn oprecht tevreden en mijn Russisch is net toereikend om mee te krijgen dat ze het echt lekker vinden. Stadsmensen aan een traditionele maaltijd betekent duidelijk niet dat ze ook traditioneel tijd nemen voor eten. De soep wordt in hoog tempo weggeslobberd, er gaat nog een rondje wodka in en voor ik mijn eerste kom leeg heb, staat de volgende rendez-vous voor mijn vrienden op het program. Alleen met mijn pan borsjtsj zit ik in de keuken en voel me bekeken door de biologische wodka, die rechtstreeks uit de vriezer komt en zeker niet verkeerd is. Nog eentje dan.

Borsjtsj

Recept voor Oekraiense borsjtsj

Voor onze royale vierpersoonsvariant, die ik Borsjtsj Rishelevskaya noem, naar de straat waar we hem koken, heb je nodig:

3 middelgrote rode bieten, geschild en geraspt
3 wortels, geschild en geraspt
3 middelgrote aardappel, geschild en geraspt
1 ui, fijngehakt
1/2 witte kool, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 theelepels verse peterselie of dille, fijngehakt
1 kleine eetlepel komijnzaad,
1 eetlepel olie (om in te bakken)
1/2 klein blikje tomatenpuree
1/2 kopje zure room
2 theelepels appelazijn
1/2 blokje groentebouillon
 

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de ui toe. Fruit deze op laag voor 15 minuten en voeg de knoflook toe. Laat dit nog 5 minuten pruttelen en voeg de komijn, de geraspte wortel en de tomatenpuree toe. Kook ondertussen de bietjes en aardappelen samen in een grote pan, halfgevuld met bouillon en de azijn. Voeg de witte kool na vijf minuten toe aan de bouillon en vijf minuten later de inhoud van de koekenpan met de tomatenpuree. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat de borsjtsj 5 minuten rusten. Voeg vervolgens naar smaak zout, peper of eventueel een beetje suiker toe. Schenk in de kommen en doen op met een flinke scheut zure room en verse peterselie of dille. Voordat de soep gegeten wordt, kan een glaasje ijskoude wodka geen kwaad als aperitief. Verder is borsjtsj lekker met donker brood en roomboter.

Hartelijke groet!

Tieme Hermans

PS: wordt vervolgd! 🙂

Lees ook:
> Bio in Bucovina
> Groene wijn in Tsjechië
> Celebrities van het dal
> De kracht van de Duitse zon
> De eerste pedaalslagen
> 30.000 duurzame kilometers

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *