40 jaar Specialty Boot Koffie uit Baarn

biologische-koffie

Van een goede koffie word je stil van binnen

Nú voordelig kennismaken…

Na een paar minuutjes waarin ik met volle aandacht de koffiebonen op de juiste maalfijnheid maal en het in de cafetière voor een paar minuutjes met heet water laat kennismaken, neem ik een slok van één van de zeldzamere koffiesoorten die ik in tijden heb geproefd: de Panamese Geisha Birdsong Natural van de Hartmann plantage.

Je moet het écht even zelf proeven, maar ik ontmoet een bloemachtig aroma en een exotisch zoete grapefruitachtige nasmaak. Echt zuivere koffie!


Tekst: Erwin Polderman   Foto’s:  Dondigi.nl (bovenste, grote foto)  en Boot Koffie
Ik sprak over deze juweel en nog veel meer met Barend Boot (foto), eigenaar van Boot Koffie en koffiebranderij The Golden Coffee Box.

“Van een goede koffie word je stil van binnen.” zegt Barend die naar eigen zeggen elke dag wilt jubelen over koffie. “Van topkoffie blijft de smaak je bij; het blijft letterlijk lang nahangen. En dat voor een prijs/kwaliteitverhouding die voor iedereen bereikbaar is: voor zo’n 30 cent per kop drink je thuis een exclusieve oogst van Boot Koffie.”

Zuivere koffie
Letterlijk en figuurlijk, want Barend handelt rechtstreeks met de plantagehouder, veelal op basis van exclusiviteit en investeert zelf veel in de relatie met koffieboeren. “Slow is het woord in deze. Koffie is fruit en het beste is wat langzaam gerijpt is. Bij voorkeur organic want dat zorgt voor smaakvaste kwaliteit. En die aandacht geldt ook voor de relatie met de koffieboer. Ik wil weten wat het verhaal achter die persoon is, en achter die koffieboon. Zo wordt het samenstellen van diverse melanges ook ter plekke samen gedaan; samen met de koffieboer volg ik het gehele proces van smaakontwikkeling.

Daarnaast wordt de koffieboer zeer goed betaald voor zijn koffie, zodat die de leef- en werkomstandigheden van familie en personeel kan verbeteren, en kinderen naar school kan laten gaan.”

Hoe selecteert u de producenten om gegarandeerd te zijn van een stabiele en hoogwaardige levering?
“Allereerst, Boot Koffie heeft een geschiedenis van 40 jaar. Mijn vader was directeur van Neuteboom, dat nog steeds bestaat, dus veel contacten sinds jaren 70. Daarnaast is mijn broer een gewaardeerd koffieconsultant in de Verenigde Staten en reist wereldwijd naar koffielanden. Zelf bezoek ik heel veel plantages in de koffieproducerende landen.

En ik let op de deelnemers bij internationale wedstrijden: waar komt die vandaan, welke koffieboon wordt er gebruikt. Ook die Panama Geisha Birdsong Natural van de Hartmann plantage – in jaren ’60 vanuit naar Ethiopië naar Panama gesmokkeld- is zo ontdekt: in een Panamese koffiecompetitie. En nu is zelfs een barista uit het koffieproducerende land Guatemala wereldkampioen. Een geweldige revolutie en zeer goed voor de bekendheid en de kwaliteit van koffie uit Guatemala.

Daarnaast, een belangrijke eerste stap in kwaliteit is dat de natuurlijke omgeving er op toegerust moet zijn om een hele goede koffie te kunnen verbouwen. Verder komen steeds meer koffieboeren naar Europa om zien hoe het eindproduct hier wordt geconsumeerd. Ook die ervaringen nemen ze mee in de totstandkoming van een kwalitatief zeer goede koffie.”

Onder het label BOOT Koffie worden zeven maanden lang zeven exclusieve biologische koffiesoorten verkocht. Een tipje van de sluiter wellicht?
Deze maand dus de genoemde Panama Geisha Birdsong Natural, waarvan mijn koffiebrander en kwaliteitscontroleur Yoeri ook zegt “Een hele bijzondere! Een lichte fluwelen vruchtendrank met tonen van bessen en aardbeien. Lauw en zelfs koud ook heerlijk”. Volgende maand is de Hachira uit Ethiopië ons juweeltje en voor de maanden daarna is het nog een verrassing.Ons is verteld dat uw koffie ook wel de naam Barend’s Goud draagt. Wat is het verhaal hierachter?
Veertig jaar geleden startte mijn vader er al mee… Zuiver, kleinschalig. En een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Barend’s Goud, werd het al snel. Uit Baarn.

Een tijdje geleden zijn de Amerikanen van Stumptown na een testperiode weer uit de Amsterdamse Pijp vertrokken. En de Denen zijn volgens mij wat verder qua koffiecultuur. Wat vindt u van de huidige marktontwikkelingen in Nederland?
Die eigentijdse passie van Stumptown heeft gezorgd voor een opleving! In Nederland zijn wij specialist, maar ik zie graag veel meer specialisten. En de grotere branders, tot en met Douwe Egberts, zien nu ook dat de kwaliteit omhoog moet, en gaat. Dan gaan de ontwikkelingen wel heel erg snel. En daar geniet iedereen van; de consument óók. Ook de koffiewedstrijden van onze overkoepelende stichting ter promotie van koffie, de SCAE, zijn erg belangrijk hierin. En iets anders qua goede ontwikkeling: ik zie steeds meer mensen en retailers verse volle melk gebruiken. Erg goed voor de smaak als je een cappuccino of latte proeft. Persoonlijk ben ik zeer gecharmeerd van WeerRibben, echt een geweldige melk voor een cappuccino!

Wat kunnen koffieliefhebbers in de toekomst van Boot Koffie / The Golden Coffee Box verwachten?
In Nederland gaat het ons vooral om het uitbouwen van ons netwerk van verkooppunten: steeds meer biowinkels ontdekken Boot Koffie. RiodeBio in Utrecht bijvoorbeeld, als ook de winkelketens Estafette en Ekoplaza. En dat smaakt naar meer…

Voordelig proeven?

Log in bij goldencoffeeboxwebwinkel.nl, kies wat je wilt proberen,en vul op de overzichtspagina van je bestelling de volgende code in: DBW45K en dan ontvang je 10% op de koffie van je keuze! (En dat is best veel korting, als we de koffieproducent gewoon goed willen blijven betalen 😉   UPDATE: de actie is inmiddels afgelopen!

Enjoy & Do Good!

www.bootkoffie.net
www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *