Appelsientje zet forse stappen in verduurzaming van de sinaasappelteelt

appelsientje sinaasappel boer

Intensieve samenwerking FrieslandCampina Riedel BV en Solidaridad

Na een succesvolle testfase in het afgelopen jaar gaan FrieslandCampina Riedel en Solidaridad hun verduurzamingsprogramma bij sinaasappelboeren in Brazilië uitbreiden. Dit gebeurt bij een coöperatie van kleinere en middelgrote familiebedrijven in de deelstaat Paraná, die samen een volume produceren dat anderhalf keer zo groot is als het jaarvolume sinaasappelsap van FrieslandCampina Riedel.

FrieslandCampina Riedel, producent van o.a. Appelsientje, werkt intensief samen met Solidaridad aan verduurzaming van de sinaasappelteelt in Brazilië. Centraal staat het beschermen en verbeteren van de natuurlijke omgeving, de sociale en economische omstandigheden van boeren, hun werknemers en de lokale gemeenschappen.
Het door Solidaridad ontwikkelde programma Rural Horizons bleek in de testfase succesvol en wordt nu verbreed naar de volledige coöperatie van 57 sinaasappelboeren. Gezamenlijk produceren deze boeren een volume dat anderhalf keer zo groot is als de jaarbehoefte van FrieslandCampina Riedel.

Rural Horizonsappelsientje Sinaasappelplukker
Rural Horizons identificeert de prioriteiten voor verduurzaming van de teelt en biedt de boeren kennis en een plan op maat voor verbeteringen. Er is vooral flinke winst te behalen in beter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het voorkomen van ernstige plantenziekten. De sinaasappelboeren in Brazilië krijgen daarom speciale training en begeleiding, zodat zij duurzamer en efficiënter kunnen telen met een nog hogere kwaliteit.

Annelot van Leeuwen, Programma manager bij Solidaridad meent dat “juist door de samenwerking met FrieslandCampina Riedel, een van hun grootste afnemers, zijn de boeren gemotiveerd om te verduurzamen. Op deze manier zijn grote slagen te maken. FrieslandCampina Riedel is een voorbeeld voor de andere sappenproducenten.”

Solidaridad en FrieslandCampina Riedel werken actief samen met o.a. SAI Platform (organisatie voor duurzame landbouw) en de AIJN (Europese brancheorganisatie voor fruitsappen) om ervoor te zorgen dat het initiatief op termijn industrie-breed omarmd gaat worden.

De boeren delen hun ervaring
Appelsientje informeert consumenten over duurzame sinaasappelteelt op het pak en via een vernieuwde website met onder andere foto’s en een film waarin sinaasappelboeren aan het woord komen.


Frank van Ooijen, Senior Vice President Sustainability, Nutrition & Society bij FrieslandCampina, geeft aan: “Het creëren van meerwaarde voor zowel FrieslandCampina, klanten als voor de maatschappij is leidend in ons MVO-beleid. De verduurzaming van de sinaasappelteelt voor Appelsientje, met een positieve impact op de lokale boeren, het milieu en de kwaliteit, laat zien hoe wij dat in de praktijk brengen.”

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *