Baas op eigen bord

Campagne moet eind maken aan ver-van-mijn-bordshow

Wie zich verdiept in wat er op etiketten op voedingsmiddelen staat, weet hoe zeer ons voedsel verworden is tot een industrieel product; toevoegingen in de vorm van kleur-, geur- en smaakstoffen en andere stoffen die ons eten mooier, beter en langer houdbaar moeten maken. Maar, wie zich verdiept in wat er NIET op de etiketten staat, waarover we bewust NIET geïnformeerd worden, komt erachter dat voedsel verder van ons af staat dan ooit tevoren.

Eten doen we elke dag en het is vanzelfsprekend geworden dat het altijd en overal beschikbaar is. We hoeven er dus niet meer over na te denken – dat doen anderen voor ons. En of! Achter de schermen woedt een heuse strijd tussen producenten en leveranciers van voedsel, supermarkten en zovéél andere partijen die de keten steeds langer en complexer maken. Sinds ook maatschappelijke organisaties deel uitmaken van dit strijdtoneel, wordt de consument weer in toenemende mate betrokken bij wat zo’n wezenlijk deel uitmaakt van ons leven: eten. Het juiste moment voor de campagne “Baas op eigen bord!”

Eten op de politieke agenda
“Met het kiezen voor wat je eet, bedrijf je politiek,” stelt GroenLinks Europa, initiatiefnemer van de campagne. “Eigenlijk is het vreemd dat we ’t in de politiek zo weinig over eten hebben,” aldus Europarlementariër Bas Eickhout,” we zijn als Nederland ook wel ’n beetje een buitenbeentje wat dat betreft. De agrarische sector vormt voor alle lidstaten een belangrijk thema, ook voor Nederland – landbouwintensief handelsland met internationaal gewaardeerde kennis in Wageningen. Maar landbouwbeleid is voor de meeste mensen echt te abstract. Terwijl ’t wel over ons éten gaat!”

Knipsel

Grote impact
Wat is het nut en de noodzaak van houdbaarheidsdata? Wat moet er op de etiketten staan? Wat bepaalt de prijs van voedsel en hoe eerlijk is die? Onder welke omstandigheden worden beesten gehouden, getransporteerd en geslacht? Hoe verantwoord is voedsel dat genetisch gemodificeerd of met hormonen behandeld is? Thema’s die ons allen aangaan en aangeven dat keuzes rond voedsel grote impact hebben op wat we eten en op onze leefomgeving.

Jij bent baas op eigen bord!
Hoe ziet jouw eten van de toekomst er uit? Komt het rechtstreeks van de boer uit jouw regio of uit een anonieme fabriek? Ligt er straks kweekvlees op jouw bord? Of groenten uit stadskwekerijen met led verlichting? Deel je ideeën; lever nieuwsberichten of filmpjes aan of schrijf een column:

www.baasopeigenbord.nl

Tekst: Nanny Schutte

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *