Bananen redden van de prullenbak; deze start-up ziet er wel brood in.

Voedselverspilling is hot. Of nou ja, het tegengaan daarvan dan. Stipt bovenaan de lijst van meest weggegooide producten staat de banaan. Ieder jaar worden er namelijk zo’n 75 miljard bananen weggegooid. En daar zag de Amsterdamse bananenbrood startup ‘SUNT’ wel brood in.

Van stadskeuken naar supermarkt

Bananenbrood is al jaren hip in voedselland. Maar een kant-en-klare variant van ‘healthy bananabread’ was tot op heden nog niet te vinden. Wat ongeveer een jaar geleden begon als een huis-tuin-en-keukenproject van Laura Hoogland, oprichter van SUNT, is inmiddels uitgegroeid tot het eerste bananenbroodmerk in de schappen van de supermarkt. ‘’Het idee is ontstaan toen ik net de keuze had gemaakt om zelf te gaan ondernemen, mijn baan op had gezegd en me vervolgens geen raad wist met de plotselinge overvloed aan vrije tijd. Ik besloot gezonde bananenbroden te bakken om niet in de verleiding te komen zakken chips weg te eten op de bank. Toen ik voor de derde keer in een week de trossen overrijpe bananen kwam redden van de prullenbak bij mijn buurtsuper, vroeg de eigenaar mij wat ik in toch met al die bananen deed. Toen ging het balletje rollen.’’ aldus de jonge ondernemer. Een week later lag het door Laura ontwikkelde bananenbrood bij haar buurtsuper in de schappen, de week daarop bij een aantal Amsterdamse horecabedrijven en drie weken later zat ze bij Albert Heijn aan tafel.

Makkelijk & gezond

Bij veel bananentelers wordt al snel zo’n 40% van de bananen om cosmetische redenen afgekeurd. Deze bananen krijgen nu een nieuwe bestemming in het bananenbrood van SUNT. Naast dat het jonge merk met haar bananenbroden voedselverspillingtegengaat, wordt het gemaakt zonder geraffineerde suikers, gluten en lactose. In vergelijking met verschillende ontbijt- en tussendoorrepen, bevat SUNT bananenbrood per 100 gram gemiddeld 40% minder calorieën, 50% minder koolhydraten en 40% minder suiker. ‘’Veel mensen stellen terecht nieuwe eisen aan verantwoorde voeding. Hierdoor worden veel producten langzamerhand steeds gezonder en voedzamer. En als die producten dan ook nog voedselverspilling tegen gaan, dan kan je er pas écht zorgeloos van genieten!’’ aldus Hoogland.

Per bananenbrood van 310 gram red je één middelgrote banaan van de prullenbak. Van zo’n bananenbrood kun je de hele week je ontbijt of tussendoortje scoren. Sinds 1 mei zijn de bananenbroden van SUNT verkrijgbaar bij de bakkerij-afdeling van geselecteerde Albert Heijn winkels. Voor meer informatie en verkooppunten: www.suntfood.com

 

Lees ook:

De 7 beste tips waarmee afvallen wel lukt!

Gepersonaliseerde voeding: de nieuwe gezondheidsrevolutie

Basische voeding

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.