Basische voeding

Welvaartsziekten op natuurlijke wijze het hoofd bieden

Zwaarlijvigheid is in de 21e eeuw een van de grootste uitdagingen voor onze gezondheid. Dat blijkt uit het actuele Europese Gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In alle 51 landen waarvoor gegevens beschikbaar waren, is het aantal mensen met overgewicht en obesitas tussen 2010 en 2014 toegenomen. De meeste mensen met overgewicht wonen in Amerika (61 procent), maar Europa is niet ver weg met 58,6 procent. Obesitas is in veel gevallen de oorzaak van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Oorzaak verzuring

Te vet, te zoet, te zout – zo luidt het overeenstemmende resultaat van bijna alle wetenschappelijke onderzoeken naar ons eetgedrag. Bovendien eten we te veel vlees en te weinig fruit en groente. “Door deze ‘moderne’ voedingswijze raakt de zuur-base-huishouding van ons organisme uit het evenwicht”, aldus gezondheidsauteur Dr. h.c. Peter Jentschura. Daarbij komen nog stress en giftige stoffen in ons milieu, zodat de meeste mensen vandaag verzuurd zijn. De gerenommeerde auteur observeert met grote bezorgdheid het gestaag groeiende aantal van beschavingsziekten die hierop terug te voeren zijn.

Want niet alleen hart -en vaatziekten nemen steeds meer toe. Volgens de European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD) hebben steeds meer Europeanen de zogenaamde suikerziekte –een derde meer dan nog 15 jaar geleden. Ongeveer 95 procent van hen heeft diabetes type 2 dat in directe samenhang staat met gewicht, voedings-en leefwijze. Als we dan ook nog eens kijken naar het toenemende aantal adipeuze kinderen en jongeren, ontstaat een duistere prognose.

Weg van de verzuring – de juiste voeding

Basische voeding kan het risico voor dergelijke ernstige aandoeningen aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd helpen bij acute ‘kwaaltjes’ zoals acne of uitputting. Al naargelang het type worden de schadelijke stoffen namelijk op verschillende plaatsen in het lichaam opgeslagen en veroorzaken zo de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen. Een ontzuring heeft echter altijd een positief effect op de gezondheid en het welbevinden.
Het principe van de basische voeding is heel eenvoudig: voor een uitgebalanceerd zuur-base-evenwicht heeft men ongeveer 80% base-houdende voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaalstoffen zoals groenten, sla, fruit en graan nodig en slechts 20% levensmiddelen met zuuroverschot zoals vlees, worst, vis, eieren, kaas, melkproducten, wit meel en zoetigheden.

Natuurlijke levensmiddelen

Wie gezond en met baseoverschot wil eten, hoeft vandaag niet meer urenlang in de keuken te staan en groenten te snijden. In tal van reformhuizen, bio-en natuurvoedingswinkels worden al lang geschikte levensmiddelen aangeboden voor de snelle bereiding. Vooral bij voedingsmiddelen op gierstbasis, gecombineerd met andere hoogwaardige planten zoals boekweit, groenten of ook quinoa en amarant, hoeven sommige producten alleen nog maar te worden overgoten met heet water. Doorgaans is dit ‘fast food’ natuurlijk, zonder toevoeging van suikers en bovendien gluten-en lactosevrij. Hierdoor is het geschikt voor allergiepatiënten en als gezonde maaltijd op kantoor. De auteur Jentschura is ervan overtuigd: “Een evenwichtige zuur-base-huishouding vormt de basis voor gezondheid, schoonheid en prestatievermogen tot op hoge leeftijd.”

www.p-jentschura.com

 

Lees ook:

Veganistische voeding is geschikt voor alle leeftijden

Voeding voor je gewrichten!

Gepersonaliseerde voeding: de nieuwe gezondheidsrevolutie

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *