Bebio kookt: Gezonde pepernoten

Suiker- en botervrije pepernoten.

Ze lagen in de zomer al in de supermarkt, maar met dit herfstige weer krijgen wij er pas echt zin in: de pepernoten of de kruidnoten. Alleen ken je ook dat gevoel dat je na een handje pepernoten moe op de bank zit met een schuldgevoel?

Daarom zijn we op zoek gegaan naar een gezonder recept wat minder gezoet en vegan is. In de keuken is dit recept ontstaan voor pepernoten. Veel gezonder dan de pepernoten die je in de schappen ziet liggen want ze zijn namelijk suiker- en botervrij.

Wat zijn de ingrediënten?
* 20 gram amandelmeel
* 150 gram volkoren speltmeel
* 60 gram kokosnootolie
* 50 gram kokosbloesemsuiker
* 5 eetlepels amandelmelk
* snufje kaneel
* 2 eetlepels speculaaskruiden

Heb je geen speculaaskruiden in huis? Geen ramp, want je kan het ook gemakkelijk zelf maken met snufje nootmuskaat, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, witte peper en eventueel kardemom.

Bebio kookt: Gezonde pepernotenBebio kookt: Gezonde pepernoten

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden en leg een stuk bakpapier op de ovenplaat.

Vervolgens meng je alles in een beslagkom door elkaar met een spatel en als laatste voeg je de amandelmelk toe. Wanneer het beslag te droog blijft kan je nog een lepel amandelmelk toevoegen tot het beslag goed genoeg is om er balletjes van te kneden.
Nu wordt je geduld op de proef gesteld, want je kan van het deeg heel veel balletjes maken. Leg de kruidnoten niet te dicht tegen elkaar aan op de bakplaat.
Dan schuif je de plaat voor ongeveer 20 minuten in de oven. Laat ze heel even afkoelen als je ze uit de oven haalt, want pas dan krijgen ze de krokante touch die je bij een pepernoot verwacht. Geniet van de pepernoten en kruip lekker zonder schuldgevoel op de bank!

BeBio.nl is een bewust lifestyle platform en is opgericht door Willemijn Kornelis en Liselotte Wannijn. Ze geven dagelijkse inspiratie op het gebied van biologisch, fairtrade, lokaal, duurzaam, eerlijk en groen! Foto’s, video’s, basics, recepten, interviews en tips op het gebied van eten, body, wonen, fashion en locaties in de stad. Ze delen hier hun gezonde recepten en de leukste bewuste hotspots. 

NB: naar aanleiding van diverse reacties op Facebook en ook de reactie hieronder, hebben wij dit recept van BeBio zelf aangepast. Er stond eerst ‘glutenvrij’. Kan gebeuren 😉

Lees meer van Bebio:

>
BeBio kookt: Kikkererwten Boost
>
Bebio kookt: Groentebuillon
>
Bebio kookt: Bloemkoolrijst

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.