Bekendmaking van Het beste fairtrade rijstgerecht


Bekendmaking van Het beste fairtrade rijstgerecht van Nederland.

Ramon Beuk en zijn juryleden Alain Caron (Masterchef), Estée Strooker (winnares Masterchef) en Prins van den Bergh (24Kitchen) hadden een pittige klus gisteravond. Voor ‘Het beste fairtrade rijstgerecht van Nederland’ moest gekozen worden uit 10 recepten die live bereidt werden door jonge, ambitieuze koks. Het winnende recept? Rijst met tijgergarnalen, kokosmelk en tomaten van eigen kweek.

Jongeren konden een maand lang hun lekkerste rijstrecept insturen om een plek te bemachtigen in de finale, een ware kookwedstrijd. Timo en Marrit hebben met hun gerecht ‘Rijst met tijgergarnalen, kokosmelk en tomaten van eigen kweek’ een reis naar Thailand gewonnen om fairtrade producenten te bezoeken.

Topchef Ramon Beuk over het thema van Fairminds:
"Wat mij betreft kan je niet vroeg genoeg beginnen met jongeren wijzen op hoe eten op je bord komt. Ze mogen weten dat niet al het eten vanzelfsprekend op een eerlijke manier wordt geproduceerd en dat wat je in de winkel koopt niet altijd is wat het lijkt. De deelnemers van deze contest zijn zich daar nu nóg bewuster van, en dat is precies waar het begint; je kan niet vroeg genoeg beginnen met eerlijk zijn over eten. "

Woordvoerder van Fairminds, Francien van Eersel, over de actie: “Ons doel is om jongeren bewust(er) met eten bezig te laten zijn. Deze actie heeft er zeker toe geleid dat zij over eten praten, koken en beseffen dat er een groot assortiment fairtrade producten beschikbaar is waar ze mee kunnen koken. Wij zijn onder de indruk van de creativiteit van de jonge koks. Met deze kookwedstrijd laten wij én de deelnemers zien dat koken met fairtrade ingrediënten leuk en makkelijk is en verrassende gerechten kan opleveren.”

Alle (h)eerlijke ingestuurde gerechten zijn na te lezen op fairminds.nl.
Bekijk hier de video:


Over Fairtrade Week

De Fairtrade Week vindt dit jaar voor het zesde jaar op rij plaats. Van 25 oktober t/m 4 november staat alles in het teken van fairtrade. Een week lang wordt Nederland geprikkeld om fairtrade producten op de boodschappenlijst te zetten. Dit is heel eenvoudig, want het assortiment fairtrade gecertificeerde producten is veelomvattend en overal verkrijgbaar.

Over Fairminds
Fairminds is hét fairtrade co-creatie platform van Nederland voor jongvolwassenen van 18 t/m 25 jaar. Fairminds daagt jongeren uit , als consument, ondernemer, designer of opiniemaker. Fairminds organiseert jaarlijks diverse online en offline acties voor en met jongeren.

0Fairminds: "Met deze actie vragen we aandacht voor fairtrade ingrediënten. We staan niet teveel stil bij de onrechtvaardigheid van het huidige wereldhandelssysteem. Jongvolwassenen hebben daar geen behoefte aan en zien liever de mogelijkheden. Wat kan wél en vooral: wat is écht mooi of lekker? Dat er aan die ingrediënten dan een goed verhaal zit, is mooi meegenomen.”

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *