Het belang van mama’s goede poep

Een goede gezondheid begint bij een gezond darmslijmvlies. Oftewel: je darmen bepalen je gezondheid. Klinkt vreemd?

In dit artikel ga ik je overtuigen van het belang van goed werkend darmslijmvlies en een optimale darmflora, bespreek ik veel voorkomende klachten als er sprake is van disbalans in de darmen en uiteraard krijg je tips over hoe je de conditie in je darmen positief kan beïnvloeden.

Het slijmvlies

Je slijmvlies loopt van je neus, ogen, oren en mond tot je kont. En ja, het hele slijmvlies staat met elkaar in verbinding. Dit houdt in dat bij niet goed onderhouden darmslijmvlies er klachten kunnen ontstaan in de darmen (logisch). Maar ook kunnen er klachten ontstaan in de blaas (blaasontsteking), in de maag (te veel of te weinig maagzuur), in het gebied van de keel, neus en ogen (KNO-problematiek, ook bij kinderen) en in de mond (aften of spruw, ook bij baby’s). Hoe beter je voor het slijmvlies in je darmen zorgt, hoe beter het slijmvlies in alle andere gebieden van je lijf is.

De darmflora

En nu komt je darmflora aan bod. Je darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën, hoe beter je darmflora in staat is om je slijmvlies heel te houden of je slijmvlies te herstellen. Voeding voor je darmflora: vezels uit groenten en eiwitten. Niet gek dus om twee of drie keer per dag groenten te eten en te zorgen voor voldoende eiwitten bij iedere maaltijd!

Als er sprake is van een disbalans in je darmflora en/of darmslijmvlies is het aan te raden om te starten met probiotica. Dit zijn levende goede bacteriestammen die zich tijdelijk aan je darmslijmvlies hechten waardoor ze je slijmvlies helen. Deze bacteriestammen uit een goed probioticasupplement poep je na gebruik weer uit. Je gaat door met het nemen van probiotica tot je klachten overgaan. Daarna begin je met het nemen van prebiotica (vezels). Natuurlijk is het nu ook van belang om voldoende groenten te eten. Let op: dit kan wel zorgen voor gasvorming, sorry! ?

Zwangere vrouwen

In mijn boek vitaal van start schrijf ik al uitgebreid over het belang van mama’s goede darmflora en slijmvliezen. En hier vertel ik het met liefde nogmaals: om je kindje zo gezond mogelijk op de wereld te zetten is het van belang dat jij, als mama in spe, een goede darmflora hebt en dat je slijmvliezen gezond zijn. Als jij jouw kindje via de vaginale geboortegang op de wereld zet, krijgt jouw kindje namelijk jouw flora mee. En hoe fijn is het om je kindje hiermee al 1-0 voor te zetten?

Door Sanne Knijn
Voedingsdeskundige en auteur Vitaal van start

www.vitaalvanstart.com

Meer?

> Voor een darmflora in balans: Hier haal je Orthiflor probiotica producten 
> Gezonde tussendoortjes; tips van de kinderbuik-specialist
> Triphala: wellness voor je darmen en spijsvertering

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *