Triphala: wellness voor je darmen en spijsvertering

Ayurveda

Een sterke gezondheid begint bij een goede werking van je darmen. Triphala is een beproefd middel uit de Ayurveda om je spijsvertering gezond te houden of een verstoorde darmwerking te herstellen.

Tekst: Drs. Jeroen Mei, Ayurvedisch therapeut en journalist.

Wat is Triphala?

Triphala is een complexpreparaat samengesteld uit de gedroogde bestanddelen van drie fruitsoorten (Triphala betekent letterlijk ‘drie vruchten’) die groeien in het Himalaya gebied. Ze hebben een balancerende en herstellende werking op het maag- darmstelsel. Met andere woorden Triphala harmoniseert de darmwerking. Het is tevens een goede darmreiniger doordat Triphala het darmstelsel ontdoet van gifstoffen.

De drie bestanddelen zijn Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia belerica) en Haritaki (Terminalia chebula)

 • Amalaki staat bekend om zijn verjongende, versterkende en voedende eigenschappen.
 • Bibhitaki heeft een toniserende/vitaliserende werking op zowel het darmweefsel als het longweefsel.
 • Haritaki is regenererend en bevordert de stofwisseling en de absorptie van nutriënten.

Lees meer: Ayurvedische Wijsheid

Triphala

Waar is Triphala goed voor?

Door de combinatie van de drie werkzame bestanddelen is Triphala voor veel kwalen te gebruiken die betrekking hebben op de spijsvertering. Daarnaast is het middel goed voor ogen, longen, zenuwstelsel, hart en vaten. Het werkt versterkend op het immuunsysteem en bevordert gewichtsverlies door te helpen bij het verwijderen van gifstoffen. Niet voor niets is Triphala misschien wel hét populairste supplement in de Ayurveda. Er wordt wel gezegd dat een kundig arts bijna alle kwalen met dit middel kan genezen.

Constipatie, gasvorming en onregelmatige stoelgang

Volgens de Ayurveda moet je dagelijks minstens een keer naar de wc gaan om je te ontlasten. Triphala is bij uitstek geschikt om te zorgen dat je dagelijkse naar de wc gaat. Het maakt de stoelgang soepel en voorkomt gasvorming.

triphala darmen

Darmziektes

Triphala werkt dankzij Amalaki en Bibhitaki ontstekingsremmend (anti-inflammatie) en heeft daardoor een positief effect op ziektes als Crohn en Colitis Ulcerosa waarbij het darmslijmvlies ontstoken is.

Lees ook: Boerhaavia wellness voor je urinewegen

Prikkelbare darmsyndroom

Ook mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) met onregelmatige klachten van de darm zoals gasvorming, krampen, diarree en constipatie hebben baat bij Triphala. Het versterkt het darmslijmvlies van de dikke darm en verbetert de peristaltiek.

Verjonging

Amalaki bevat 20 keer meer vitamine C dan een sinaasappel en is daardoor een sterke antioxidant. Oxidanten geven schade aan cellen en weefsels. Door de hoge dosis vitamine C en de toniserende werking op de weefsels en de darmreinigende werking wordt Triphala in de Ayurveda aangeduid als een zogenaamde rasayana. Rasayana betekent vertaald uit het Sanskriet ‘verjongingsmiddel’ doordat het de weefsels regenereert.

Is Triphala voor mij geschikt?

Je kunt Triphala gebruiken wanneer je bovengenoemde klachten hebt maar het is ook heel geschikt om constipatie te voorkomen. Of als onderhoudsmiddel om je darmen gezond te houden en regelmatig te ontdoen van toxinen. Het supplement mag langere tijd ingenomen worden en het is zelfs aan te raden om het minimaal 1 of 2 maanden te gebruiken. Ook kinderen kunnen het product innemen, halveer dan de dosering. In verband met de mild laxerende werking niet gebruiken bij diarree en voor de zekerheid wordt gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden.

triphala

Hoeveel Triphala heb ik nodig ?

Om normaal werkende darmen te ondersteunen volstaat het om dagelijks 2 capsules à 250 mg in te nemen. Een goede optie is drie uur na het avondeten of voor het slapen gaan. Bij darmreiniging, constipatie of andere darmproblemen tweemaal daags 3 capsules met warm water innemen. Doe dit bij het opstaan en naar bed gaan.

Veilig Triphala kopen

Triphala is net als vele Ayurvedische kruiden steeds beter verkrijgbaar. Je vindt het in de meeste gezondheidswinkels en de betere drogisterijen. Ook online is het verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij deonlinedrogist.nl

Meer Ayurveda?
Bacopa: Wellness voor je hersenen en geheugen
Duurzaam tandenpoetsen: natuurlijk schoon & fris gebit!
> Wonderkruid kurkuma

 

Toon de 17 reacties
 1. Els schreef:

  Waar kan ik dit veilig kopen. Triphala.

 2. Marlou schreef:

  Normaal 2 x keer per dag 1 capsule van 250 Mg ( = 2 per dag)
  Bij andere darmproblemen 2 x 3 capsules (= 6 per dag)???, dat is 200% meer!

 3. Erwin Polderman schreef:

  Dat klopt Marlou 🙂 Heb je andere ervaring of advies? – redactie

 4. Marlou schreef:

  Ik heb zelf zéér goede ervaring met Triphala. Tijdens een Pancha Karma kuur in India heeft een Ayurvedisch arts dit middel voorgeschreven voor constipatie en een “luie” darm. Gewéldig spul, de andere voordelen neem ik graag voor lief 😉

 5. Marlou schreef:

  Over de dosis: Triphala is gewoon en geconcentreerd verkrijgbaar als poeder, tabletten en capsules. Het beste advies is om het zelf uit te proberen omdat de verschillen in gewoon of geconcentreerd niet altijd op de verpakking staat.

 6. Erwin Polderman schreef:

  Dank je Marlou, super! – redactie

 7. Ilse Van Laere schreef:

  Sinds het gebruik van triphala en curcmine ( kurkuma met lange peper , van hollisan ) gebruik ik geen andere medicatie meer tegen de ziekte van Crohn ! en ik heb alle dagen een normale stoelgang.

 8. Erwin Polderman schreef:

  Dank je Ilse! – Erwin, redactie.

 9. Fenny schreef:

  ik heb de laatste tijd best wel last van mijn darmen…dus ik ben super benieuwd naar Triphala, hopelijk komen ze dan weer wat tot rust. 🙂

 10. A. Strik schreef:

  ik zou graag mijn darmen wat activeren en gezond houden en daarom het preparaat graag willen proberen

 11. A. Strik schreef:

  ik zou graag mijn darmen wat activeren en gezond willen houden en hiervoor dit preparaat willen proberen

 12. Janine schreef:

  een goed supplement om de darmen gezond en zo lang mogelijk optimaal te laten functioneren

 13. Janine schreef:

  een goed supplement om de darmen zolang mogelijk fit en gezond te houden

 14. Janine schreef:

  een goed supplement om de darmen zo lang mogelijk optimaal en gezond te houden

 15. linda schreef:

  Deze capsules werken goed een aanrader .

 16. Carry schreef:

  Is dit middel geschikt voor langdurig gebruik of worden de darmen er lui van?

 17. Roos Hommez schreef:

  Geen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *