Terug naar de oorsprong!
Jezelf weer verbinden met wat je eet, waar het vandaan komt en wie het maakt. Oftewel: terug naar de oorsprong! Zodat je bewust kan kiezen wat goed is voor jou en voor de wereld om je heen. Onze passie is biologisch eten: natuurlijk, gezond en extra lekker! Er valt veel te vertellen over bio-logisch, maar bio moet je vooral ervaren. Dat wil zeggen ruiken, horen, zien en proeven! Ga lekker fietsen langs biologische boerderijen, maak een nieuw gerecht uit het culinaire magazine Smaakmakend, of ga zelf een keer aan de slag bij een biologisch bedrijf.
Lees de 6 Bio-logische artikelen, die in onze krant op de Bionext-pagina staan, hier:
Is de paprika een uitvinding? – column Bavo van den Idsert, Bionext
Nee, zou je zeggen. Maar het is Syngenta toch gelukt om een octrooi binnen te halen op een eigenschap die paprika’s een natuurlijke afweer geeft tegen insecten. Ze hebben die specifieke eigenschap, die in de wilde paprika zit, als eerste via klassieke selectie en veredeling ingekruist in een commercieel ras.
Dat hebben ze geclaimd als uitvinding en vervolgens is hen een octrooi op die eigenschap zelf toegewezen. Veredelaars die deze voor boeren interessante eigenschappen ook in hun rassen willen inkruisen hebben daar voortaan de toestemming van de octrooihouder voor nodig.
Bionext voert actie tegen dit gat in de wet en tegen de bedrijven die er misbruik van maken.
Er is een officiële bezwaarprocedure gestart bij het Europese Octrooi Bureau tegen het verleende octrooi op de rode paprika. En tegen ver-gelijkbare octrooien die eraan zitten te komen.
Wat zijn hiervan de gevolgen?
• Grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta krijgen steeds meer controle op de wereldwijde zaad- en voedselproductie;
• Kleinere, ook biologische, zaadbedrijven mogen deze geoctrooieerde planten niet meer gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe
rassen en worden zo uit de markt gedrukt;
• Geoctrooieerde eigenschappen kunnen op natuurlijke wijze kruisen met andere planten, waarna de octrooihouder de boer kan aanklagen voor octrooi inbreuk;
• Boeren betalen hogere prijzen voor hun zaad, consumenten krijgen minder keuze en de bio-diversiteit neemt af.
Kijk op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit wat je allemaal kunt doen om onze actie te steunen. En vergeet niet te stemmen als je onze paprika-advertentie graag terugziet in het NRC: www.nrccharityawards.nl/bionext/. De meeste stemmen gelden.
Hartelijk dank!
Bavo van den Idsert,
Directeur Bionext
Authentieke wereldgerechten in een handomdraai!
Verrassend lekker en voor ieders wat wils.
Beltane heeft een brede keus aan biologische maaltijdmixen waarmee je in een handomdraai een heerlijk authentiek gerecht op tafel zet. Uniek is de bereiding in twee stappen (twee kruidenmixen) waardoor ieder gerecht een heerlijk volle smaak krijgt. Alle producten zijn daarnaast ook gluten-, lactose en gistvrij.
Nieuw zijn de Mix voor Roerbakmie en Bulgur Pilav. Met de mix voor Roerbakmie zet u in een mum een heerlijk Oosters gerecht op tafel. Bulgur Pilav uit de Turkse keuken is een lekkere lichte combinatie van verse groente met lekkere Bulgur. Ontdek al onze wereldgerechten bij uw natuurvoedingswinkel of op: www.beltane.de
Zuiver Zuivel Griekse stijl Yoghurt
Zuiver Zuivel Griekse Stijl yoghurt is een heerlijk dikke yoghurt, waarbij ze dubbel zoveel melk gebruiken als voor gewone yoghurt. Bij de bereiding wordt halfvolle melk gebruikt. Door yoghurt in te dikken ontstaat een heerlijk dikke yoghurt.
Hierdoor is Zuiver Zuivel Griekse Stijl yoghurt rijk aan proteïnen, extra stevig en heerlijk vol van smaak. Maar toch bevat ze niet meer vet dan gewone volle yoghurt. Ook een ideaal product voor sporters dus! Verkrijgbaar vanaf 20 oktober en in 2 varianten: naturel, en onderlegd met een lekker laagje aardbei.
Biologische voeding bewezen gezonder
Biologisch graan, groente en fruit bevatten een hoger gehalte aan antioxidanten dan ‘gewone’ voeding. Dat blijkt uit een meta-analyse van Carlo Leifert, hoogleraar Ecological Agriculture aan Newcastle University.
Ook zat er in bio-logische gewassen een gemiddeld 48% lagere concentratie van het giftige metaal cadmium.
www.emnatuurlijkactief.nl
Wist je dat?
… supermarktketens EkoPlaza en De Natuur-winkel bio-logische producten verkopen?
… je alles over bio-logisch leven kunt lezen op www.bionext.nl?
… dat starters die zich oriënteren op biologische landbouw en voeding, de EHBO-doos
‘Eerste Hulp Bij biologisch Ondernemen’
gratis kunnen downloaden vanaf dezelfde site www.bionext.nl?
Oerspronkelijke Keuken
Het boek van evolutionair gezondheidsdeskundige Yvonne van Stigt neemt je mee terug naar de voeding zoals onze verre voorvaderen die ook gegeten zouden kunnen hebben.
Als je wilt overstappen naar een gezondere voedingswijze valt het niet mee om te ontdek-ken wat er nu voor jou goed is. Er wordt veel geschreven over gezonde voeding, maar de individuele behoefte van de mens wordt hierbij vaak genegeerd. Toch zijn we allemaal anders, met onze eigen behoeften en overgevoeligheden.
Dit boek bevat meer dan 120 recepten voor ontbijten, lunches en avondmaaltijden gebaseerd op oervoeding ofwel het Paleodieet, maar dan in vier variaties: de milde oervoeding, de basis oervoeding, de koolhydraatarme oervoeding en de vegetarische oervoeding.
‘De Oerspronkelijke keuken’
Yvonne van Stigt Euro 28,50
ISBN 9789081772860
Mail & Win
We verloten 10 exemplaren van dit heerlijke boek, dus vul je naam en adresgegevens hieronder in en dan maak je kans op een exemplaar. Succes!
*Deze actie loopt een aantal weken; winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld, en níet via een update van dit artikel. Degenen die niet winnen (vaak honderden inzendingen) worden níet op de hoogte gesteld. We vertrouwen erop dat iedereen daar begrip voor heeft. De winnaars ontvangen hun prijs per post (of e-mail) van De Betere Wereld of de verloter rechtstreeks. Veel geluk!
Update:
Deze Mail & Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaars van harte gefeliciteerd!
In onze Mail & Win-rubriek vind je nog vele andere acties, en ook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties.