Biobudget: Heerlijke lokale seizoensproducten

Pluk de dag, eet het seizoen.

De zomer is mijn favoriete seizoen. Mooi weer, vrolijke mensen, langer licht en een overdaad aan heerlijke lokale seizoensproducten! Niet alleen is komkommertijd aangebroken maar ook doperwten, venkel, snijbonen, zomerpostelein, bospeen, sla, radijs, courgette en nog veel meer heerlijks vullen nu heel biobudget de schappen. En dan heb ik het nog niet eens over het fruit gehad. Want wan zijn die framboosjes, blauwe bessen, kersen en aardbeien toch waanzinnig lekker!

Lokale seizoensproducten worden in ideale omstandigheden geteeld. Ze worden niet prematuur geplukt omdat ze nog een lange (CO2-uitstoot-veroorzakende) reis moeten afleggen. Hierdoor hebben ze vaak meer smaak. En daarnaast is het prijskaartje in het seizoen vaak een stuk lager.

Prei-zig?

Eten volgens de seizoenen is dus beter voor het milieu, de smaak én je portemonnee. In de zomer is het makkelijk om je hieraan te houden maar in de winter is het wat lastiger. Toch vinden veel (top)koks dit nu juist een uitdaging: koken met wat er lokaal groeit en bloeit. Om met de woorden van de driesterrenkok Alain Passard te spreken: “Ieder jaar weer beleef ik het plezier om groenten te herontdekken. Het is keer op keer een amoureuze ontmoeting.”

Maar goed, nu is het zomer en laten we daar volop van genieten. En ga je de paden op en de lanen in, pluk dan eens wat bloemetjes. Niet voor in een vaas maar ter garnering van de salade! Madeliefjes, viooltjes, en wilde rozen bijvoorbeeld zijn niet alleen heel mooi maar ook nog eens erg lekker (en het toppunt van biobudget).
Pluk de dag en eet het seizoen!

Tot de volgende keer,
Natasja Oehlen

www.biobudget.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *