Buitengewone Varkens veroveren Groningse akker

Zeventien biggen losgelaten in akker bij Ter Apelkanaal.

Zeventien Bonte Bentheimers van de Buitengewone Varkens beginnen hun dierendag in een heel nieuwe omgeving. Zij zijn de eerste Buitengewone Varkens in Groningen en zijn losgelaten op een akker bij Ter Apelkanaal. Medio 2011 begonnen Twentse boeren met het op kleinschalige wijze buiten houden van varkens en in september van dat jaar werd begonnen met het werven van investeerders via crowdfunding. Inmiddels zijn er meer dan 1000 van zulke investeerders aangetrokken.

De mensen achter Buitengewone Varkens wilden vanaf het begin burgers betrekken bij hun initiatief door ze te laten investeren. Als beloning krijgen de investeerders voor iedere 100 euro die ze inleggen voor 150 euro terug aan vlees en vleesproducten zoals coppa, culatello, droge worst, paté en rillette. Ook gratis deelname aan evenementen hoort tot de beloning voor de investering.


Buitengewone Varkens in Groningen

Eerlijk voor dier, boer en consument
Mede-initiatiefnemer Wim Meulenkamp: "Het concept van de Buitengewone Varkens krijgt veel enthousiaste reacties. Ook vanuit Groningen. Hier haalden we ook al gerst voor het voer vandaan en we zijn blij dat nu ook de varkens hier ‘onderdak’ gevonden hebben. Hoewel je dat laatste natuurlijk niet te letterlijk moet nemen – het blijven tenslotte buitenvarkens – hebben we er wel een mooi verblijf van hooibalen en zeildoek gebouwd waar de varkens bij slecht weer kunnen schuilen."

"We ontvangen dagelijks enthousiaste reacties van de mensen die onze varkens ergens buiten in de wei of het bos zien lopen. Maar naast die reacties blijken veel mensen ook te willen meewerken aan het succes. Het aantal investeerders groeit steeds sneller en ook via Facebook en Twitter krijgen we meer volgers en ambassadeurs die ons helpen ons verhaal te vertellen. Behalve het voer zien we de link met Groningen overigens ook terug in producten als onze Groninger Erwtensoep en Groninger Worst."

blije biggen
Blije biggen

Inmiddels lopen er bijna 180 varkens buiten, op elf locaties in Gelderland, Overijssel en nu dus ook Groningen. "Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk in heel Nederland te vinden zijn", aldus Meulenkamp.

Buitengewone Varkens worden gehouden op kleine boerenbedrijven. Het dagelijks toezicht vindt plaats door de boer. De varkens gaan uiteindelijk naar zelfslachtende slagers in de buurt. Buitengewone Varkens lopen jaarrond buiten en hebben heel veel ruimte. Ze kunnen volop natuurlijk gedrag vertonen: wroeten, ontdekken, met elkaar spelen.

Buitengewone Varkens
Buitengewone Varkens is ontstaan in Twente. De firma Pecus is bedenker van het concept en werkt hierin samen met drie boerenbedrijven. Het doel is ingaan tegen de stroom van steeds grootschaliger, anoniemer en internationaler produceren, bij ultradunne marges voor de boer. Buitengewone Varkens wil naar diverse, smaakvolle, lokale, relatief kleinschalige productie. Het concept is zorgvuldig uitgedacht, van de selectie van de rassen, de boeren, de locaties en het voer, tot en met de productieketen, de slacht en verwerking en de afzet. Alles is gericht op het verkrijgen van een exclusief en uitzonderlijk smaakvol product. Voor de financiering is gekozen voor een innovatief crowdfundingmodel waarbij investeerders 100 euro inleggen en daar over een periode van drie jaar voor 150 euro aan vleeswaren voor terug krijgen. Inmiddels zijn ruim 1000 investeerders op deze manier aangetrokken.

Voor meer informatie:
buitengewonevarkens.nl
Twitter
Facebook

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.